Emeryci z Sopotu nie lubią tych agregatów --wentylatory w nich wyją .
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
3 regały chłodnicze zasilane 1 sprężarką
73 Odpowiedzi, 76105 Wyświetleń|
Niech sobie skręcą czułość w aparatach słuchowych. :lol:
barbie napisał(a):tak daleko jak do Szcecinka mój bombowiec nie dolatuje . Biedronka poszukuje serwisu na cały Kraj. Myślę,że nie są chyba zbytnio zadowoleni z obecnych wykonawców. Cóż,jak długo znajda się firmy,które serwisują za grosze będą tam stosowane takie,a nie inne rozwiązania.
Na spokojnie to chciałbym napisać,że uważam takie doradzanie "tanich" rozwiązań za nieuczciwe w stosunku do Kolegów szukajacych tu porady.
Te osoby są przeświadczone,że uzyskuja fachową,profesjonalną pomoc i z pewnościa moga przy swoim braku doświadczenia mieć potem kłopoty z działaniem takich rozwiazań. Pozdrawiam Wszystkich i miłego dnia
awax: czyli rozumiem ze do kazdego ukladu ktory ma kilka parownikow stosujesz uklad ze zmienna wydajnoscia i kazdy parownik osobno sterowany ? Bo to wynika z twoich wypowiedzi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-09-30, 11:41:24 przez Alpak.)
ZGADZAM SIE Z TYM ZE JESLI PAROWNIKI PRACUJA W ROZNYCH WARUNKACH TO POWINNY BYC OSOBNO STEROWANE ALE ZAKLADANIE AGREGATU ZE ZMIENNA WYDAJNOSCIA TYLKO PO TO ABY STEROWAC OSOBNO 3 PAROWNIKAMI KTORE PRAKTYCZNIE SA OBOK SIEBIE I PRACUJA W PODOBNYCH WARUNKACH TO CHYBA TROCHE PRZESADA ? No chyba ze ktos ma duzo kasy to czemu nie ?
Alpak,chyba nie bardzo zrozumiałeś.Rozwiązań jest wiele jednak generalnie nigdy nie reguluję temperatury w jednym regale sterownikiem ,który czujniki ma w innym meblu licząc,że będą zachowywały się podobnie.Nawet jeżeli dopasujemy to w chwili montażu to bardzo dużo czynników wpływa na zróżnicowanie schładzania różnych mebli.
Napisałeś:ZGADZAM SIE Z TYM ZE JESLI PAROWNIKI PRACUJA W ROZNYCH WARUNKACH TO POWINNY BYC OSOBNO STEROWANE ,przecież warunki pracy to m.in. rodzaj produktów,sposób ekspozycji,rotacja towaru itd itd.Zawsze dwa oddzielne meble będą miały różne warunki pracy i prędzej czy póżniej dojdzie do nieprawidłowości.Utrzymanie reżimu temperaturowego w trakcie np.rozmrażania jest praktycznie niemożliwe,chyba że wykładnikiem oceny jest to czy "jogurty wybuchają"
Awax czy mógłbyś podać kontakt do tej Biedronki. Jestem zainteresowany serwisem. Z góry bardzo dziękuję.
AWAX co zrobić jeśli w jednym meblu są różne temperatury--inne na początku inne na końcu ?
barbie napisał(a):AWAX co zrobić jeśli w jednym meblu są różne temperatury--inne na początku inne na końcu ? Najlepiej wezwać firmę serwisową? Jeżeli Masz ochotę na "teleturniej" to prosze,ale może w nowym wątku
AWAX bardzo sie mylisz mówiac o Biedronce i montazach. Biedronki są w ten sposób robione ze wzgledu na ich oszczędnosci a nie ze wzgledu na montaż owszem zdażaja sie odchyły nawet na jeden ostatnio trafiłem.
Apropo pracy mebla na jednym sterowniku, ja mam dużo takich obiektów i działaja byłes kiedys w kauflandzie Lidlu tam każdy ciąg 4 czy 5 mebli chodzi na jednym sterowniku owszem sterownik ma 10 czujek ale meblem prowadzącym jest zawsze tan od lewej jezeli on osiągnie temp to praca ustaje. Sprawa temp dla różnych produktów, jeszcze sie nie spotkałem żeby w regale gdzie jest szesc mebli były inne temp dla róznych produktów cały ciąg ma taka sama temp. Popatrz na lidl niemiecka technologia ciągle udoskonalana moim zdaniem sprawdza sie w 100% zwłaszcza te nowe , i działają na jednym steroniku tylko że tam jest wszystko dobrane w odpowiedni sposób a w Biedronce wszystko jak najtaniej byle by chodziło i zyski były. Apropo serwisu dla biedronki mówie że nie warto trzeba by wziąc z 300 sztuk zeby sie opłaciło.
Jeśli coś poszło źle, to na pewno był ktoś, kto mówił, że tak będzie.
60000 ryczałtu na miesiąc ? .to już dosyć dużo .
SerwisantCr napisał(a):AWAX bardzo sie mylisz mówiac o Biedronce i montazach. Biedronki są w ten sposób robione ze wzgledu na ich oszczędnosci a nie ze wzgledu na montaż owszem zdażaja sie odchyły nawet na jeden ostatnio trafiłem. Kolego chyba niezbyt dokładnie śledzisz wątek.Nie dotyczy on ciągu trzech segmentów regału lecz trzech oddzielnych regałów.Nawet w Biedronkach myślę,że tak się nie robi. Pozdrawiam Ponadto te "10 czujek" nie są dla jaj tylko pilnują aby pozostałe elementy mieściły się w wymaganym zakresie temp.
Generalnie popieram Awaxa.
Zawsze zakładam osobny sterownik i el.z. na każdy mebel z osobna, nawet gdy stoją w rzędzie. Jednocześnie nie neguje faktu, że dużo z nich działałoby na jednym... tylko ja osobiście nie mam czasu jeździć do tych paru procent które jednak nei działają i poprawiać własną robotę (bo nikt mi za to nie zapłaci). Natomiast spotkałem też nei jeden taki ciąg który nie działał z różnych juz opisanych tutaj powodów. Te z chęcią przerabiam na prawidłowy system (bo za to mi już płacą). Inna sprawa, że nie jestem instytucją charytatywną, mam robić dobrze i nie koniecznie tanio. To jest mój zarobek i moja gwarancja. jeżeli sprzedam klientowi zamiast jednej sprężarki, jednego zaw. el. i jednego sterownika, sprzedam zespół sprężarkowy z odolejaczem, 3 zaw. el. i 3 sterowniki, to raz mam więcej zarobione, dwa klient będzie na pewno zadowolony, trzy ja mam święty spokój.
.
W Lidlach akurat jest tak, sterownik firmy Eckelmann UA 300 w różnych wersjach, obsługujący lady i agregat ze zmienną wydajnością w wersjach 0, 50 i 100% lub 0, 33, 66, 100%( czyli niezbyt wyrafinowana rergulacja ON/OFF bez zaworów na sprężarkach, ale regulacja jest) lady w jednych wersjach zabudowy od 6 do 10 sztuk, różnych długościach 250cm i 375cm. I ten kto pisze, że to zwykły termostat to jest w błędzie. Specjalnie podałem nazwę producenta sterownika, aby każdy odszukał sobie stronę producenta, dostępne wesje niemieckie, angielskie i francuskie, i poczytał zanim napisze bzdury , że zwykły termostat wystarczy.
Chyba zbytnio odbiegliśmy od tematu.
Qba napisał: "wygląda na to że układ został spaprany a robiła to duża firma . Jak to możliwe? Aha wymienialem w nim sprężarkę miesiąc temu." i powinien bardziej szczegółowo opisać czy to sa trzy regały,czy regał trzyelementowy oraz czy ma go modernizować,czy też jedynie wymienić sprężarkę(co zresztą uczynił) i doprowadzić do stanu z przed awarii????? Pozdrawiam i miłej niedzieli
awax jeśli w sklepach są filary regały są rozdzielone i nie stanowi to problemu ,tak jak ustawienie regału w literę L .
Można również sterować prostym czasowym wyłącznikiem,albo sprzedawczyni może ręcznie wyłączać i załączać w zależności od temperatury.
Czy fakt ,iż wiele urządzeń jest zainstalowanych w sposób oszczędnościowy i jakoś działa ma oznaczać ,że tak jest dobrze. Jeżeli barbie chcesz iść tym tropem to możemy pokusić się i policzyć użytkownikowi ile dopłaci do energii elektrycznej,napraw,dodatkowych regulacji itp w ciągu np 10 lat??? Może się okazać ,że bardziej ekonomiczne byłoby profesjonalne rozwiązanie. Sami doprowadzamy do tego,że w większości przetargów kryterium ceny stanowi 100% wyboru oferty i aby wygrać trzeba zaoferować lipę przekonując inwestora ,że tak jest ok bo w wąchocku taki układ działa. barbie napisał(a):awax jeśli w sklepach są filary regały są rozdzielone i nie stanowi to problemu ,tak jak ustawienie regału w literę L . Pokaż mi jeden taki sklep,że regały rozdzielone filarem są sterowane termostatem w jednym z nich
jak opanuję przesyłanie fotek to je prześlę .
Czekamy
R12 znowu wrócił .
zmodyfikuj swój styl to nie zostaniesz rozpoznany .
Ja nam miejscu moderatora bym zamknął ten watek, lub usunął pięć ostatnich wypowiedzi.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego. |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY