Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Uprawnienia na substncje kontrolowane

21 Odpowiedzi, 22403 Wyświetleń

mister

2010-10-10, 11:48:44
Zaawansowany użytkownik
jako,że za miesiąc kończą mi się uprawnienia na obsługę urządzeń zawierających substancje kontrolowane ,zwracam się z zapytaniem jakie uprawnienia trzeba aktualnie posiadać . właściwie urządzeń zawierających R22 już się nie naprawia, a co potrzeba do obsługi urządzeń zawierających R404,R410,R134 itp ? czy sprawa uprawnień została już jednoznacznie określona ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-10-10, 11:49:21 przez mister.)
  • Odpowiedz

awax

2010-10-10, 11:59:41
Top użytkownik
Szczerze mówiąc to jest to nieskonkretyzowane do końca.
Organizacje oferujące szkolenia zakończone świadectwem kwalifikacji twierdzą,że właśnie te uprawnienia wystarczają,Ministerstwo uznaje je jako tymczasowe,lecz w przyszłym roku nie będzie to już obowiązywać.Nowe,zgodne z unijnymi dyrektywami nie są przygotowane i tak na dobrą sprawę to nikt nic nie wie.
Z drugiej strony to wystąpiła "luka w prawie" i większość urządzeń na np.R410,R404,R407 o napełnieniu do 3 (6)kg nie wymaga żadnych uprawnień.
Wszyscy czekają na nowe przepisy wykonawcze.
W Twoim wypadku można również wystąpić do Ministerstwa Środowiska o wydanie tymczasowego żaświadczenia na podstawie praktyki i doświadczenia zawodowego.
Póki co to przeważa pogląd aby robić dotychczasowe (ozonowe) lecz tak jak pisałem to w kwietniu i lipcu będzie je chyba można oprawić w ramkę i na ścianę.
  • Odpowiedz

mister

2010-10-10, 13:36:57
Zaawansowany użytkownik
a no właśnie po co mam przedłużać uprawnienia ozonowe skoro niedługo pewno stracą ważność. czy ministerstwo bez problemu wydaje takie tymczasowe uprawnienia ? może wiesz do kogo konkretnie się trzeba o nie zwracać ?
  • Odpowiedz

awax

2010-10-10, 14:44:34
Top użytkownik
Sądzę,że Ministerstwo nie wydało jeszcze ani jednego,bo nikt się o to nie zwrócił.
Wszystkie informacje na ten temat są podawane bardzo lakonicznie.Musisz zadzwonić i poprosić biuro prawne chociaż sądzę,że będzie z tym mały problem.
Pewnie już w najbliższym czasie coś się rozstrzygnie.Możesz też przedłużyć ozonowe i myślę,że nie każą Ci płacić 100%.
  • Odpowiedz

awax

2010-10-10, 15:36:11
Top użytkownik
.

Certyfikacja tymczasowa

Według komunikatu, do 4 lipca 2011 r. obowiązują certyfikaty tymczasowe ? są nimi świadectwa kwalifikacji uzyskane na mocy ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o substancjach zubożających warstwę ozonową. Obowiązują następujące zasady:

1. świadectwo kwalifikacji w zakresie naprawy i obsługi technicznej urządzeń i instalacji chłodniczych zawierających substancje kontrolowane oraz obrotu tymi substancjami uprawnia do odzysku czynnika, instalowania, konserwowania lub serwisowania oraz kontroli szczelności urządzeń zawierających fluorowane gazy cieplarniane (czyli m.in. czynniki HFC) w ilości 3 kg lub większej (oraz urządzeń zawierających fluorowane gazy cieplarniane w ilości 6 kg lub większej, z hermetycznie zamkniętymi systemami, które są oznakowane jako takie);

2. świadectwo kwalifikacji w zakresie demontażu instalacji i urządzeń, odzysku substancji kontrolowanych, recyklingu, regeneracji i unieszkodliwiania oraz obrotu substancjami przeznaczonymi do tego celu ? uprawnia do odzysku F-gazów z urządzeń chłodniczych, klimatyzacyjnych i pomp ciepła zawierających mniej niż 3 kg fluorowanych gazów cieplarnianych lub mniej niż 6 kg w przypadku systemów hermetycznie zamkniętych, które są oznakowane jako takie.

Certyfikaty tymczasowe obowiązują do 4 lipca 2011 roku. Do tego czasu osoby zajmujące się instalacjami zawierającymi czynniki HFC powinny zwrócić uwagę, czy dysponują aktualnym dokumentem uprawniającym do ich pracy z tymi substancjami:

osoby posiadające świadectwo kwalifikacji ?ozonowe?, którego ważność jest dłuższa niż do 4 lipca 2011 r., mogą do tego czasu pracować z czynnikami HFC bez dodatkowych uprawnień. Jednak po 4 lipca 2011 ? niezależnie od ważności świadectwa kwalifikacji ? muszą uzyskać certyfikat personalny w rozumieniu ustawy F-gazowej;
osoby mające świadectwo kwalifikacji ?ozonowe? o ważności wygasającej przed 4 lipca 2011 r., muszą uzyskać je ponownie, nawet jeśli chcą zajmować się tylko czynnikami z grupy HFC. Po 4 lipca 2011 ? niezależnie od ważności świadectwa kwalifikacji ? muszą uzyskać certyfikat personalny w rozumieniu ustawy F-gazowej.
osoby nie mające świadectwa kwalifikacji ?ozonowego?, a chcące zajmować się tylko czynnikami HFC, muszą uzyskać takie świadectwo kwalifikacji. Po 4 lipca 2011 ? niezależnie od ważności świadectwa kwalifikacji ? muszą uzyskać certyfikat personalny w rozumieniu ustawy F-gazowej.
  • Odpowiedz

awax

2010-10-11, 07:07:38
Top użytkownik
http://www.mos.gov.pl/artykul/2107_ochro...kacji.html
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-10-11, 18:32:19
Moderator
I myślisz, że po 4 lipca 2011 coś się zmieni? Co najwyżej w wykładni prawa, ale nie w praktyce. Nikt tego nie sprawdza i prawie nikt się na tym nie zna. Jak nosiłem sprawozdania za używanie HCFC, to nie wiedzieli w którym pokoju mam to zostawić i kto oraz co ma z tym robić. Zostawiałem w sekretariacie. Mnie interesowała tylko pieczątka z datą wpływu.
Inna sprawa to cały ten Efekt Cieplarniany. O ile o ozon warto zadbać, to z tym ociepleniem są różne opinie. Za X lat okaże się, że te same substancje będą zakazane, bo powodują jednak Efekt Ochłodzenia, bo odbijają promienie słoneczne.... Mamona, mamona, mamona. Tylko tyle się liczy. Niestety.
Podobnie jest z ochroną środowiska poprzez zastosowanie tzw. dyrektywy RoHS. Elektronicy już długo narzekają na sprzęt, na samo spoiwo lutownicze. Co z tego, że w sprzęcie nie ma ołowiu, jak trzeba będzie częściej produkować te same przedmioty, bo się szybciej psują. Tu nie ma ołowiu itp, a w świetlówkach kupa rtęci. A ślimak to ryba.
.....................
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

awax

2010-10-11, 18:54:00
Top użytkownik
Nie od razu Kraków zbudowano.
Powoli,ale się zmieni.Najwięksi użytkownicy urządzeń chłodniczych zostaną zmuszeni do zawarcia stałych umów z certyfikowanymi firmami,to samo z budżetówką.Przecież to najlepsi Klienci firm serwisowych.Bez zleceń od nich nie wystarczy nawet na zafundowanie sobie wyjazdu na spotkanie branżowe.Z drugiej strony to tych kluczowych Klientów i tak oddaliśmy pośrednikom.
  • Odpowiedz

mister

2010-10-26, 11:57:01
Zaawansowany użytkownik
może ktoś ma materiały dydaktyczne ,które dostaje się podczas kursu ,może zaryzykowałbym przystąpić do samego egzaminu
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-10-26, 15:21:01
Moderator
Nie ma materiałów tylko wiedza którą zdobywasz doświadczeniem i teorią + to co na szkoleniu. Warto iść na szkolenie bo coś nie coś złapiesz. Pzdr
  • Odpowiedz

mister

2010-10-26, 18:12:21
Zaawansowany użytkownik
raz już się szkoliłem ,będę przedłużał uprawnienia
  • Odpowiedz

wit

2010-10-31, 18:33:11
Top użytkownik
mister napisał(a):może ktoś ma materiały dydaktyczne ,które dostaje się podczas kursu ,może zaryzykowałbym przystąpić do samego egzaminu

Zdaje się, że jest wymóg kursu. Do samego egzaminu mogą przystąpić chyba tylko technicy i inżynierowie z kierunków powiązanych z chłodnictwem. Albo ludzie z udokumentowanym stażem pracy w chłodnictwie i klimatyzacji. Niech mnie ktoś poprawi jeśli coś pomyliłem.
  • Odpowiedz

byniom

2010-10-31, 18:47:59
Moderator
5 lat temu robiłem w łodzi a teraz w poznaniu i musiałęm zaliczyć kurs natomiast mój kolega wcześniej robił w poznaniu i teraz odnawiał w tejsamej firmie i tylko miał egzamin
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

byniom

2010-10-31, 20:02:26
Moderator
Kto ci powiedział ze się oburzyłem ? . Napisałemż ejeżeli ponawia w tym samym miejscu to już sam egzamin a że ja robiłem gdzie indziej to szkolenie musiałem zaliczyć i nic o oburzeniu nie napisałem.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

mister

2010-10-31, 22:45:35
Zaawansowany użytkownik
aby móc przystąpić do samego egzaminu trzeba mieć wykształcenie średnie techniczne nie konieczne powiązane z chłodnictwem
  • Odpowiedz

gadas

2011-01-15, 10:29:55
Użytkownik
Powiem wam że ja nie mam uprawnień tzn Świadectwa Kwalifikacji i teraz zaczynam się
mocno zastanawiać czy to dobrze czy źle .

Wiem, wiem że źle - pisać mi o tym już nie musicie Smile

Prawda jest taka że głównie 70% mam splity a jak coś większego to jednak z zaprzyjaźnioną firmą robię .
Sam bym przecież bez dźwigu na 4 piętro nie usiłował wnosić kilkuset kilogramów .
Wiec jak do tej pory wszystko co sam robiłem ma poniżej 3kg wszystko co powyżej z firmą co ma wszystkie możliwe uprawnienia ludzi i sprzęt . Współpracujemy tak długo że nie wiem czy ja pracuję u nich czy oni u mnie na zlecenie Smile

Tylko teraz tak się zastanawiam ponieważ nie mogę się doczytać w przepisach .
Czy ŚK do 3kg czynnika głównie nowe klimy na 410A (nowy montaż) te świadectwo mi jest potrzebne ?

Firmy szkoleniowe twierdzą że tak bo biorą kasę od 500 do 1000 zł za szkolenie/egzamin .

Czy ktoś może mi podać adres gdzie znajdę dokładne ustawy lub gdzie się zgłosić by takową informację uzyskać .
Może ktoś już przechodził ścieżkę informacyjną i może coś więcej napisać niż to co tu było opisywane .
Niestety fora i internet nie zawsze bywa najlepszym źródłem informacji .

Co do mnie mam ważne certyfikaty potwierdzające ukończenia szkoleń techniczno-montażowo-serwisowych od kilku producentów . Handlowe też mam Smile

Co robić ? Robić te obecne ŚK które ważne będzie parę miesięcy czy czekać na właściwe akty prawne i udać się na taki egzamin .

Tylko jak już napisałem ja osobiście sam robić zawsze będę tylko małe typu split
wiec wartość 3kg nie będzie nigdy przekroczona .

No chyba że nowa ustawa da nam wytyczne że tyczy się to od 1 grama gazu do nieskończoności Smile

Gdzie w warszawie lub płocku szukać takich informacji
  • Odpowiedz

mentor

2011-01-18, 22:09:48
Zaawansowany użytkownik
Raporty z wycieków powinny trafić do starostwa powiatowego zgodnego z KATAKLIZMEM Wink KATAKLIZM zgłasza uzytkownik instalacji na podstawie protokołu uprawnionego serwisu.Użytkownik płaci karę a nie firma serwisująca.Przypadek z autopsji.
Człowiek w stadzie staje się baranem.Dlatego jestem indywidualistą.Omijając grono zaprzyjażnionych forumowiczów.
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2011-01-18, 22:27:50
Zaawansowany użytkownik
@gajdas
Szkolenia w Warszawie kosztują 300 zł - 650 zł, więc takie kombinowanie czy potrzeba czy nie, to tak trochę czy kupić zimówki czy nie. Jeden zrobi tak, drugi inaczej. Nie wczytywałem się w treści ustawy, więc nie wiem czy 3 kg gazu kontrolowanego jest ilością graniczną czy nie. Jak przyjdzie zrobić coś w urządzeniu co ma 3,1 kg to zostawisz temat? Wydaje mi się że nie.
Potem się ludzie dziwią, że zarobić nie idzie na robocie, bo Pan Ziutek przyszedł i zrobił cacy.
Trochę takie podcieranie pośladów szkłem, bo taniej.
  • Odpowiedz

awax

2011-01-19, 07:46:56
Top użytkownik
eryk_wiking napisał(a):@gajdas
Szkolenia w Warszawie kosztują 300 zł - 650 zł, więc takie kombinowanie czy potrzeba czy nie, to tak trochę czy kupić zimówki czy nie. Jeden zrobi tak, drugi inaczej. Nie wczytywałem się w treści ustawy, więc nie wiem czy 3 kg gazu kontrolowanego jest ilością graniczną czy nie. Jak przyjdzie zrobić coś w urządzeniu co ma 3,1 kg to zostawisz temat? Wydaje mi się że nie.
Potem się ludzie dziwią, że zarobić nie idzie na robocie, bo Pan Ziutek przyszedł i zrobił cacy.
Trochę takie podcieranie pośladów szkłem, bo taniej.

NIEZNAJOMOŚĆ PRZEPISÓW PRAWA NIE Z ICH PRZESTRZEGANIA.
"Nie wczytywałeś się..." to się za to nie zabieraj.
Czy można prowadzić autko bez prawka bo nie wczytywało się w ustawy,które na to nie pozwalają????
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2011-01-19, 08:20:17
Zaawansowany użytkownik
??
Awax, znasz kodeks ruchu drogowego czy jak to sie nazywa na pamięć, bo jak zapomniesz jednego wersu, to siadasz i grzecznie czytasz ?? Smile

Mi się wydaje, że jak wchodzi coś takiego jak ŚK, to pujść, odbębnić to i trzymać się tego co tam mówią.
  • Odpowiedz

awax

2011-01-19, 09:17:01
Top użytkownik
eryk_wiking napisał(a):??
Awax, znasz kodeks ruchu drogowego czy jak to sie nazywa na pamięć, bo jak zapomniesz jednego wersu, to siadasz i grzecznie czytasz ?? Smile

Mi się wydaje, że jak wchodzi coś takiego jak ŚK, to pujść, odbębnić to i trzymać się tego co tam mówią.

Dokładnie,grzecznie czytam bo jak nie to też grzecznie płacę mandacik.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa