Witam kolegow. Mam taki przypadek po rozszczelnieniu ukladu malej chlodni 2,5kw dodalem na oko 50ml oleju i po 4 dniach sprezarka sie zatarla. Czy moze miec to zwiazek? R404 OLEJ SHEL syntetyk.
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Zatarta sprezarka
21 Odpowiedzi, 27010 Wyświetleń|
pewnie w układzie było powyżej 0,5 litra .podaj typ sprężarki .
Unit Hermetic CAJ4517L.Wycieek byl na ssaniu odkrecila sie nakretka od zaworu na sprezarce i troszke oleju wycieklo. Potem odessalem reszte proznia i nowy czynnik. Pochodzilo troche a teraz ma pobor pradu ponad 30A i klikson rozlacza znamiomowy jest 7A. Nie przypuszczam zebym za malo tego oleju dolozyl a moze inna przyczyna? Z ciekawosci pytam bo tej sprezarce juz nic nie pomoze.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-08-28, 19:03:05 przez januszjanu.)
0,887 litra oleju powinno być w sprężarce .
sprawdź kondensator rozruchowy .
januszjanu napisał(a):Witam kolegow. Mam taki przypadek po rozszczelnieniu ukladu malej chlodni 2,5kw dodalem na oko 50ml oleju i po 4 dniach sprezarka sie zatarla. Czy moze miec to zwiazek? R404 OLEJ SHEL syntetyk. Zbieg okoliczności. Klient ma inne zdanie na ten temat nie?
Profesjonalne strzyżenie owiec, naprawa bojlerów, destylatorów i kalkulatorów.
No nie do konca wierze w takie zbiegi okolicznosci bo maszynka ma rok czasu. Klient jak to klient: zaprzeczenie,gniew,zal,depresja i akceptacja. Wczoraj byl w fazie gniewu wroce do niego jak zaakceptuje to ze nie ja mam fabryke sprezarek i ze reklamacja na Popularnej trwa dluzej niz 5 min. Dziekuje kolegom za wsparcie. Pozdrawiam.
Banita !!!! jeśli sprężarka jest zatarta to ciśnienia są jednakowe !!!!! ,jak zwykle piszesz bzdury .
Zatarta na 100% nawet nie zakreci a klikson rozlaca po 2-3sek tyle co zdazylem cegami zmierzyc ponad 30A. Wyciek byl nie do 0 tylko na ssaniu mialem 2bary wiec sie nie zawilgotnil a poza tym odwadniacz mam a caly bajzel gora rok dzialal. Wszelkie sugestie mile widziane.
barbie napisał(a):Banita !!!! jeśli sprężarka jest zatarta to ciśnienia są jednakowe !!!!! ,jak zwykle piszesz bzdury . Banita napisał(a)::lol: HAHAHA. Jesteście zabawnibarbie napisał(a):sprawdź kondensator rozruchowy . Sorki, że nie na temat, ale rozbawili mnie. Flip i Flap
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-08-30, 09:52:29 przez Shitashii.)
to że sprężarka nie rusza nie znaczy że jest zatarta .zatarcie można niezbicie ustalić po rozpołowieniu sprężarki .
Barbie ma racje, należy sprawdzić kondensator i aparat rozruchowy. To że nie startuje i bierze prąd zwarciowy nie znaczy że jest zatarta.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-08-30, 20:07:48 przez mg.)
Banita napisał(a):A może zbyt szybko się poddałeś.Być może niejest zatarta tylko układ zawilgocony z powodu rozszczelnienia na ssaniu.Co za tym idzie zamarzania elementu dławiącego i wzrostu poboru prądu przez sprężarkę.Nic niepisałeś o ciśnieniach panujących w układzie. Z tą wodą w układzie dałeś czadu Banita, faktycznie daje identyczny efekt z zatarciem sprężarki. Krytykujesz wszystkich a sam piszesz bzdury niejednokrotnie.
Nie roumiem o co klotnia. Moze sie niejasno wyrazilem i kolega Banita nie zrozumial a chcial dobrze zmotywowac mnie do pracy bo wymieniac to kazdy potrafi. Kondensator sprawdzilem na poczatku to jedyna sprawna czesc a rozruchu toto nie posiadalo bo male bylo. Szukam zwiazku miedzy dolewka oleju a zatarciem a moze przypadek. Dzieki za zaangazowanie i pozdrawiam. PS.Klient w fazie depresji bo sie nie odzywa podjade dzis na fajrant bo moze sobie co zrobil.
Koledzy zamiast meczyc zwierzeta powiedzcie czy shell sd 22-12 jaki dolalem mogl nie dzialac z 404?
Banita napisał(a):Posiadanie zwierząt uczy że olej mineralny zwierrzętom mniej szkodzi niż syntetyk.Nie do konca zroumialem co kolega chcial przez to przekazac. Ten olej to polsyntetyk i w specyfikacjach nie znalazlem jasnej odpowiedzi. Chomiki bez watpienia lepiej chodza na mineralach. A ja chce wiedziec czy nie popelnilem wielblada.
układ pracował bez czynnika--olej nie wracał do sprężarki zwłaszcza jeśli była powyżej chłodnicy---czy były spadki instalacji i syfony ? .
Uklad nie pracowal bez czynnika juz o tym pisalem. Dlugosc inst to 2,5m w tym agregat 1,5m w gore. Dalej podazam tropem klotni olejow a dzis demontuje sprezarke. Dzieki Barbi bo Banity to nie rozumiem. Ktos tlumaczy te jego wrozby z chomika?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-09-04, 10:07:22 przez januszjanu.)
Zdemontowalem kompresor -olej troche ciemny ale bez glutow i nie smierdzi spalenizna. Zobaczymy co importer powie. Pozdrawiam.
Może ktorys z kolegow chcialby sie zamienic ja potrzebuje taka sprezarke CAJ4517lub zamiennik (uzywana) a w zamian dam agregat skraplajacy ze sprez CAJ2432Z lekko uzywany w dobrym stanie z gwarancja rozrucu
januszjanu napisał(a):Banita napisał(a):Posiadanie zwierząt uczy że olej mineralny zwierrzętom mniej szkodzi niż syntetyk.Nie do konca zroumialem co kolega chcial przez to przekazac. Ten olej to polsyntetyk i w specyfikacjach nie znalazlem jasnej odpowiedzi. Chomiki bez watpienia lepiej chodza na mineralach. A ja chce wiedziec czy nie popelnilem wielblada. Popełniłeś i to dwugarbnego. Ten półsyntetyk jest mieszalny z mineralnymi i stosuje się go do R12,R22,zamienników i paru innych czynników. Nie ma przypadków ,są wielbłądy,szkoda Klienta Pozdrawiam |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY