Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

ogrzewanie sklepu ciepłem skraplacza

18 Odpowiedzi, 15955 Wyświetleń

Qba

2011-03-10, 14:52:14
Zaawansowany użytkownik
Witam - temat ten wziął się z pytania właścicielki sklepów spożywczych . Owa pani słyszała o takim wykorzystaniu ciepła skraplania od znajomych w swej branży (którzy z powodzeniem z tego rozwiązania korzystają).
Z tąd moje pytanie : czy warto i czy ,,skórka warta wyprawki'' jeżeli tak to jakie warunki muszą być spełnione.
Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-03-10, 16:12:52
Moderator
Qba napisał(a):Witam - temat ten wziął się z pytania właścicielki sklepów spożywczych . Owa pani słyszała o takim wykorzystaniu ciepła skraplania od znajomych w swej branży (którzy z powodzeniem z tego rozwiązania korzystają).
Z tąd moje pytanie : czy warto i czy ,,skórka warta wyprawki'' jeżeli tak to jakie warunki muszą być spełnione.
Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji
Rozumiem, że chodzi o skraplacz od np. chłodni. Chyba sporo z tym zachodu, bo albo skraplacz musiałby być w sklepie (ale latem to lipa), albo podłączać kanał / przepustnicę na czas grzania i nie-grzania. Zależy też jaka moc jest do dyspozycji.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-03-10, 16:13:31
Moderator
grzeczny napisał(a):Wystarczy skraplacz połączyć giętkimi wężami tak jak klimy przenośne i na zmę wstawiać do sklepu.
Ta... Gumowymi z ogrodu......
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

barbie

2011-03-10, 18:41:17
Top użytkownik
zajrzyj do książki domowe i Handlowe urządzenia chłodnicze .
  • Odpowiedz

bxz

2011-03-10, 18:44:59
Zaawansowany użytkownik
barbie napisał(a):zajrzyj do książki domowe i Handlowe urządzenia chłodnicze .

nie wiem czemu tak często odsyłacie do tej książki... nie znalazłem w niej nic ciekawego... tytuł ładny i spis treści też, ale jakoś do mnie nie trafiła... a po czasie jak to zazwyczaj, przeczytałem jeszcze raz... i dalej jestem zawiedziony ;p
NO
  • Odpowiedz

barbie

2011-03-10, 20:53:58
Top użytkownik
strona 292 wydanie 1989 r .
  • Odpowiedz

barbie

2011-03-10, 21:10:16
Top użytkownik
jednostka zewnętrzna jest w klimatyzacji .w chłodnictwie jest skraplacz .
  • Odpowiedz

wit

2011-03-10, 21:24:20
Top użytkownik
najprostsza wersja -kanały w ścianie -zatykane jakimiś klapami i zaizolowana skrzynia do przykrycia skraplacza... -. Może się okazać, że wentylator nie da rady przepchnąć powietrza... ogólnie trzeba przewidzieć na etapie budowy lub przebudowy pomieszczenia...

a prawidłowe rozwiązanie -to dodatkowy drugi skraplacz wewnątrz pomieszczenia. I zawory które przestawiasz na zimę... latem pracuje skraplacz na zewnątrz -zimą ten wewnętrzny. Oczywiście obydwa skraplacze muszą być prawidłowo dobrane i prawidłowo zamontowane. Czy warto zależy jakie jest zapotrzebowanie ciepła grzewczego i ile ciepła "odpadowego" masz do dyspozycji z urządzenia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-03-11, 16:58:42 przez wit.)
  • Odpowiedz

p.obelix

2011-03-10, 22:00:52
Zaawansowany użytkownik
Robiłem takie coś eksperymentalnie. W tym wypadku masz dodatkowy skraplacz w pomieszczeniu który jet włączany przez pracownika. Klient jest zadowolony.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

Qba

2011-03-11, 15:06:02
Zaawansowany użytkownik
- TAK się zastanawiam czy w spożywczym taki skraplacz(lub kilka skraplaczy) w środku nie zakłóci pracę regałów i lad chłodniczych. A może by tak jakiś wymiennik ? I podgrzewać wodę użytkową. I jeszcze jedno jaki przelicznik na zapotrzebowanie ciepła .
  • Odpowiedz

irroda

2011-03-11, 15:45:45
Zaawansowany użytkownik
1. co na to sanepid
  • Odpowiedz

szk6

2011-03-11, 17:56:23
Użytkownik
prawidłowo będzie wymiennik płytowy przed skraplacz powietrzny i wpiąć w ogrzewanie np: nagrzewnice bez problemów latem wszystko działa jak trzeba wypróbowane na wielu instalacjach sprawdza się bardzo dobrze
  • Odpowiedz

Artic

2011-03-17, 18:37:50
Zaawansowany użytkownik
Musisz mieć jeden główny skraplacz z sterowanymi wentylatorami załaczanymi np. przy 16 bar drugi podłaczony bocznikowo w sklepie, możesz zastosować też chłodnice (dobrą chińska peknie) wygląda to estetycznie, z włączanym termostatem wentylatore-ami i gra gitara.

Tak jest zbudowany market w moich okolicach. Skraplacz napędza magazyn 4000m3.
Piękna sprawa
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

kendzior

2011-04-06, 21:00:52
Nowy użytkownik
p.obelix napisał(a):Robiłem takie coś eksperymentalnie. W tym wypadku masz dodatkowy skraplacz w pomieszczeniu który jet włączany przez pracownika. Klient jest zadowolony.

Też takie coś robiłem pare lat temu w strasznie zawilgoconej piwnicy. Skarplacz drugi wystawiłęm na komin i chodziło jak złoto Smile)
Trzeba tylko dac zawory zwrotne, ale gdzie nie będę mówił, trzeba samemu do tego dojść.
Robię teraz drugi taki myk w hali magazynowej i mam nadzieję, że też będzie chodziło.
  • Odpowiedz

bartekw

2011-04-07, 19:47:07
Zaawansowany użytkownik
barbie napisał(a):jednostka zewnętrzna jest w klimatyzacji .w chłodnictwie jest skraplacz .
w klimatyzacji jak najbardziej jednostka zawnetrzna to rowniez skraplacz Smile
  • Odpowiedz

llort

2011-04-07, 19:50:24
Zaawansowany użytkownik
Dobra uwaga dla laika Big Grin
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

bartekw

2011-04-07, 19:56:06
Zaawansowany użytkownik
tzreba bronic interesów :p hehe
  • Odpowiedz

llort

2011-04-07, 20:02:29
Zaawansowany użytkownik
barbie posiada księgozbiór a nie wiedzę.To jest przykre.
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa