Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Ciężki przypadek wilgoci w dużym układzie chłodniczym

72 Odpowiedzi, 81987 Wyświetleń
1 2 3 Dalej

chlodnia

2010-11-07, 12:02:23
Nowy użytkownik
Man ciężki przypadek z wilgocią w układzie chłodniczym 3xbock fx 16 2051 filtry wymieniane na saniu i tłoczeniu 20 razy
nadal zawory rozprężne nie pracują stabilnie proszę o pomoc
  • Odpowiedz

łysy45

2010-11-08, 14:22:23
Użytkownik
skąd ta wilgoc wymieniałes olej w spręzarkach,zawory przepłukac a własciwie wszystko co się da rozkręcic inaczej nie da rady a na koncu czynnik pozdr/
  • Odpowiedz

SerwisantCr

2010-11-09, 09:02:17
Użytkownik
Zostaje ci odessac czynnik zrobic próznie.
A fitry chemiczne przed zaworami rozp. masz??
Jeśli coś poszło źle, to na pewno był ktoś, kto mówił, że tak będzie.
  • Odpowiedz

wit

2010-11-10, 20:43:13
Top użytkownik
masz jakieś "oczko" ze wskaźnikiem wilgoci?

bo 20x wymiana filtrów -powinno być suche jak pieprz... chyba, że to nie filtry osuszacze były a zwykłe mechaniczne...

jeśli jest tyle wilgoci -to nie suszenie -tylko po pierwsze odpowiedź skąd tam się ta wilgoć wzięła?

co to za układ ? nie masz jakiś wymienników woda/czynnik? bo może wadliwy wymiennik.?
jakie odparowanie -jaki czynnik -nie podsyssa przypadkiem gdzieś powietrza z wilgocią?
czy może układ nie był wysuszony po montażu? albo złej jakości wilgotny czynnik? skądś ta wilgoć musiała się wsiąść... może nadal woda się do układu dostaje.... ile masz tam czynnika -da się to odessać a układ porządnie próżniować?

aha -gwoli podłamania... jeśli masz układ zimniejszy niż około +15C to paskudnie się suszy...
przy temp poniżej +5C o suszeniu zapomnij... żadna próżnia nie pomoże...
  • Odpowiedz

awax

2010-11-10, 20:48:28
Top użytkownik
Dużo pytań,a może po prostu usunąć nieszczelność i wypłukać?
  • Odpowiedz

chlodnia

2010-11-16, 17:29:24
Nowy użytkownik
wit napisał(a):masz jakieś "oczko" ze wskaźnikiem wilgoci?

bo 20x wymiana filtrów -powinno być suche jak pieprz... chyba, że to nie filtry osuszacze były a zwykłe mechaniczne...

jeśli jest tyle wilgoci -to nie suszenie -tylko po pierwsze odpowiedź skąd tam się ta wilgoć wzięła?

co to za układ ? nie masz jakiś wymienników woda/czynnik? bo może wadliwy wymiennik.?
jakie odparowanie -jaki czynnik -nie podsyssa przypadkiem gdzieś powietrza z wilgocią?
czy może układ nie był wysuszony po montażu? albo złej jakości wilgotny czynnik? skądś ta wilgoć musiała się wsiąść... może nadal woda się do układu dostaje.... ile masz tam czynnika -da się to odessać a układ porządnie próżniować?

aha -gwoli podłamania... jeśli masz układ zimniejszy niż około +15C to paskudnie się suszy...
przy temp poniżej +5C o suszeniu zapomnij... żadna próżnia nie pomoże...

Witam mam oczko z wskażnikiem wilgoci na początku był kolor żółty teraz jest jasno zielony wydaje się jakby było coraz mniej wilgoci ,wilgoć najprawdopodobniej przywiózł któryś z instalatorów we freonie.temperatura na komorze -22C około 180 kg freonu,dowiedziałem się że jest jakaś firma w Warszawie która ma urządzenie do oddzielania oleju z freonu i czyści i osusza układ
  • Odpowiedz

wit

2010-11-16, 19:53:14
Top użytkownik
chlodnia napisał(a):Witam mam oczko z wskażnikiem wilgoci na początku był kolor żółty teraz jest jasno zielony wydaje się jakby było coraz mniej wilgoci ,wilgoć najprawdopodobniej przywiózł któryś z instalatorów we freonie.temperatura na komorze -22C około 180 kg freonu,dowiedziałem się że jest jakaś firma w Warszawie która ma urządzenie do oddzielania oleju z freonu i czyści i osusza układ
180kg czynnika...
czyli typowe odessanie -zdjęcie czynnika celem suszenia(próżnowania) i ponowne napełnienie mało realne... (ze względu na czas odzysku i wartość czynnika )
jeśli masz pewność, że wilgoć nigdzie się nie dostaje to kolejne wymiany filtrów powinny pomóc... -i sądząc po zmianie koloru "oczka" pomagają... tyle, że potrzeba czasu... filtr zanim ściągnie wilgoć to nawet i kilka dni trwa... a jak się wcześniej nasyci -to przestaje ściągać....
wniosek potrzebujesz duuuuuużego filtra....
jaki masz tam zamontowany? jakiś rozbieralny na kilka wkładów -czy coś mniejszego?
jeśli jakiś mniejszy to na kilka dni wstaw np. danfossa DCR192 XX na 4 wkłady osuszające...

kolor nijaki -jasno zielony oczka.... o ile w komorach -15C -z odparowaniem około -25C jest jeszcze OK -to przy komorach poniżej -20C z odparowaniami rzędu -35- -40C potrafi już się na zaworach rozprężnych paskudzić...
przy tak niskich odparowaniach czynnik musi być naprawdę suchy...

czyszczenie -osuszanie czynnika specjalnym agregatem... bardzo dobry pomysł. Tylko obawiam się, że dość kosztowny i długotrwały -możesz wyłączyć instalację z pracy na około dwie doby?
i chyba spora kolejka. o ile wiem to w Polsce są tylko 4 agregaty płucząca-czyszczące.
  • Odpowiedz

chlodnia

2010-11-16, 20:30:31
Nowy użytkownik
wit napisał(a):
chlodnia napisał(a):Witam mam oczko z wskażnikiem wilgoci na początku był kolor żółty teraz jest jasno zielony wydaje się jakby było coraz mniej wilgoci ,wilgoć najprawdopodobniej przywiózł któryś z instalatorów we freonie.temperatura na komorze -22C około 180 kg freonu,dowiedziałem się że jest jakaś firma w Warszawie która ma urządzenie do oddzielania oleju z freonu i czyści i osusza układ
180kg czynnika...
czyli typowe odessanie -zdjęcie czynnika celem suszenia(próżnowania) i ponowne napełnienie mało realne... (ze względu na czas odzysku i wartość czynnika )
jeśli masz pewność, że wilgoć nigdzie się nie dostaje to kolejne wymiany filtrów powinny pomóc... -i sądząc po zmianie koloru "oczka" pomagają... tyle, że potrzeba czasu... filtr zanim ściągnie wilgoć to nawet i kilka dni trwa... a jak się wcześniej nasyci -to przestaje ściągać....
wniosek potrzebujesz duuuuuużego filtra....
jaki masz tam zamontowany? jakiś rozbieralny na kilka wkładów -czy coś mniejszego?
jeśli jakiś mniejszy to na kilka dni wstaw np. danfossa DCR192 XX na 4 wkłady osuszające...

kolor nijaki -jasno zielony oczka.... o ile w komorach -15C -z odparowaniem około -25C jest jeszcze OK -to przy komorach poniżej -20C z odparowaniami rzędu -35- -40C potrafi już się na zaworach rozprężnych paskudzić...
przy tak niskich odparowaniach czynnik musi być naprawdę suchy...

czyszczenie -osuszanie czynnika specjalnym agregatem... bardzo dobry pomysł. Tylko obawiam się, że dość kosztowny i długotrwały -możesz wyłączyć instalację z pracy na około dwie doby?
i chyba spora kolejka. o ile wiem to w Polsce są tylko 4 agregaty płucząca-czyszczące.
Witam odparowanie mam -30C -33C największy problem jest właśnie z zaworami rozprężnymi bo w momencie kiedy staje chłodnica pojawia się problem z powrotem oleju filtry na saniu pojedyńcze zamawiam teraz z oznaczeniem S-48 więcej wilgoci biorą poprawa jest Smile mamy jakiś namiar na ten agregat do osuszania? na dwa dni jestem w sanie wyłączyć instalację
  • Odpowiedz

wit

2010-11-16, 21:34:19
Top użytkownik
s-48 -jaka firma? bo niewiele mi symbol mówi... w katalogu danfoss nie widzę...

jedynie 48 sugeruje wielkość typowej pojedynczej wkładki.

masz dużo wilgoci w układzie -zamiast do usra**** śmierci wymieniać pojedyncze wkłady -wlutuj duży filtr na cztery takie wkłady!
jak rozumiem masz filtr ssawny -na linię cieczową też daj spory filtr odwadniający.

możesz wlutować w szereg ze 2 takie filtry.... wtedy 8 wkładów litych sit molekularnych poradzi sobie z naprawdę sporą ilością wilgoci. prawdopodobnie masz jakieś zawory odcinające -żeby odciąć filtr i w miarę komfortowo filtr zmienić na większy.
  • Odpowiedz

chlodnia

2010-11-16, 21:53:01
Nowy użytkownik
wit napisał(a):s-48 -jaka firma? bo niewiele mi symbol mówi... w katalogu danfoss nie widzę...

jedynie 48 sugeruje wielkość typowej pojedynczej wkładki.

masz dużo wilgoci w układzie -zamiast do usra**** śmierci wymieniać pojedyncze wkłady -wlutuj duży filtr na cztery takie wkłady!
jak rozumiem masz filtr ssawny -na linię cieczową też daj spory filtr odwadniający.

możesz wlutować w szereg ze 2 takie filtry.... wtedy 8 wkładów litych sit molekularnych poradzi sobie z naprawdę sporą ilością wilgoci. prawdopodobnie masz jakieś zawory odcinające -żeby odciąć filtr i w miarę komfortowo filtr zmienić na większy.
Alco S-48 na lini cieczowej mam zamontowany wkład na dwa filtry,a co z pomysłem żeby wymienić olej?
  • Odpowiedz

mg

2010-11-16, 22:01:27
Top użytkownik
chlodnia napisał(a):Witam odparowanie mam -30C -33C największy problem jest właśnie z zaworami rozprężnymi bo w momencie kiedy staje chłodnica pojawia się problem z powrotem oleju filtry na saniu pojedyńcze zamawiam teraz z oznaczeniem S-48 więcej wilgoci biorą poprawa jest Smile mamy jakiś namiar na ten agregat do osuszania? na dwa dni jestem w sanie wyłączyć instalację

Tak się zastanawiam... wilgoć w układzie to problem z zamarzaniem zaworów.
Piszesz że chłodnica staje czyli pracuje cyklicznie, to znaczy że zawór nie zamarza?
Jakoś nie wiąże w tym przypadku problemu wilgoci w układzie z powrotem oleju.
  • Odpowiedz

chlodnia

2010-11-16, 22:08:28
Nowy użytkownik
mg napisał(a):
chlodnia napisał(a):Witam odparowanie mam -30C -33C największy problem jest właśnie z zaworami rozprężnymi bo w momencie kiedy staje chłodnica pojawia się problem z powrotem oleju filtry na saniu pojedyńcze zamawiam teraz z oznaczeniem S-48 więcej wilgoci biorą poprawa jest Smile mamy jakiś namiar na ten agregat do osuszania? na dwa dni jestem w sanie wyłączyć instalację

Tak się zastanawiam... wilgoć w układzie to problem z zamarzaniem zaworów.
Piszesz że chłodnica staje czyli pracuje cyklicznie, to znaczy że zawór nie zamarza?
Jakoś nie wiąże w tym przypadku problemu wilgoci w układzie z powrotem oleju.
Dokładnie tak sie dzieje jest problem z zaworami rozprężnymi zawór zamarza i olej zostaje w chłodnicy w momencie kiedy ją odmrażam goracym gazem i podniosę tęperaturę odmrażania olej wraca potrafi sie zebrać nawet 15 ltrów
  • Odpowiedz

mg

2010-11-16, 22:12:21
Top użytkownik
Czyli zanim wejdzie w odmrażanie wykazuje wyraźne objawy zablokowania zaworu?
  • Odpowiedz

chlodnia

2010-11-16, 22:14:49
Nowy użytkownik
mg napisał(a):Czyli zanim wejdzie w odmrażanie wykazuje wyraźne objawy zablokowania zaworu?
Tak dokładnie widać to też dokładnie na monitoringu
  • Odpowiedz

mg

2010-11-16, 22:21:28
Top użytkownik
Myślę że powinieneś wymienić maksymalną ilość oleju i zamontować konkretny filtr na linii cieczowej, czyli nic nowego nie wymyśliłem.
Ta cudowna maszyna może działać w podobny sposób. Wink

Aaa, kiedyś słyszałem jak druzja wykolegowali gościa. Sprzedali mu butle z wodą+kilka procent czynnika. Może tutaj trafił? Big Grin
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-11-16, 22:24:46 przez mg.)
  • Odpowiedz

wit

2010-11-16, 22:32:45
Top użytkownik
podobne objawy możesz też mieć przy zalodzonej chłodnicy.... pomiędzy odtajaniami ssanie schodzi na tyle nisko, że zawór TZR zamyka bo przez chłodnicę przelatuje bez odparowania i wyziębi czujkę zaworu. Dodatkowo -spadek odparowania wywołany zalodzeniem chłodnicy i przymknięciem zaworu powoduje większe wytrącanie wilgoci na zaworze i jego blokowanie. samonapędzający mechanizm...

sprawdź dokładnie chłodnicę... niedawno miałem tak, że lamele z zewnątrz czyściutkie -a w środku bryła lodu... (siadła grzałka) no i zawór zaczął blokować... czynnik też taki "prawie suchy" -oczko jasnozielone. jak odparowanie trzymało się na -32C -było dobrze....
jak się zalodziło i odparowanie zeszło na -38C -to dodatkowo TZR zaczął przymarzać...
  • Odpowiedz

mg

2010-11-16, 22:53:10
Top użytkownik
No tak, ale tam jest odmrażanie gorącymi parami.
Nasuwa się pytanie czy problemy są tylko z jedną chłodnicą? Rolleyes
No ale w momencie zamarzania zaworu spada odparowanie i olej może faktycznie uwięzić.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-11-16, 23:00:21 przez mg.)
  • Odpowiedz

wit

2010-11-16, 23:55:23
Top użytkownik
przeoczyłem to odmrażanie gorącym gazem. w tym przypadku szansa na zalodzenie prawie zerowa.

wymiana oleju -niewiele da -pozostanie nadal sporo wilgoci w czynniku. to tak jakbyś gasił pożar szklaneczką wody. a olej jest drogi.
już po osuszeniu układu warto olej wymienić - bo ten co jest mógł się zakwasić.
ale ładowanie nowego oleju estrowego do mokrego czynnika -to marnowanie oleju.

Taka maszyna płucząca działa na innej zasadzie.... znam zasadę -maszynę widziałem . niestety nie w akcji -ale wszystko wskazuje na to, ze naprawdę czyści i osusza.
modzi pewnie usuną namiar... wszystkie cztery maszyny ma... stowarzyszenie naukowo techniczne chłodnictwa i klimatyzacji
  • Odpowiedz

chlodnia

2010-11-17, 20:56:24
Nowy użytkownik
mg napisał(a):No tak, ale tam jest odmrażanie gorącymi parami.
Nasuwa się pytanie czy problemy są tylko z jedną chłodnicą? Rolleyes
No ale w momencie zamarzania zaworu spada odparowanie i olej może faktycznie uwięzić.
witam problemy pojawiały się z różnymi chłodnicami dzisiaj był wyjątkowy spokój Smile
mam nadzieje że to już koniec tej wilgoci!!!!
jeżeli będzie dobrze hulało to poczekam jeszcze kilka dni i wymiennie filtry
  • Odpowiedz

mg

2010-11-17, 21:30:13
Top użytkownik
Jakby co to pisz Wink
  • Odpowiedz

chlodnia

2010-11-26, 20:21:57
Nowy użytkownik
Witam w poniedziałek byłoby dwa tygodnie jak układ pracował bez problemu a tu dzisiaj rano nie wiadomo dlaczego olej sobie znikł ze zbiornika wyrównawczego próbowałem odmrażać chłodnicę zaczą się pojawiać i znikać Sad
  • Odpowiedz

antyfrost

2010-12-06, 12:09:39
Nowy użytkownik
i co ?
  • Odpowiedz

chlodnia

2010-12-09, 18:51:31
Nowy użytkownik
Witam Wszystkich przy każdej chłodnicy na ssaniu mam założony zawór po rozkręceniu w dwóch znalazłem lód Sad postanowiłem wyjąć mębramę z dwóch zaworów jestem pewny na sto procent że przyczyna to wilgoć
  • Odpowiedz

mentor

2010-12-09, 20:42:00
Zaawansowany użytkownik
Ja radzilem dobrze ale to co zbanowane nieoznacza głupie.
Człowiek w stadzie staje się baranem.Dlatego jestem indywidualistą.Omijając grono zaprzyjażnionych forumowiczów.
  • Odpowiedz

chlodnia

2011-01-05, 20:04:40
Nowy użytkownik
Witam Wszystkich Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku!!!!

Mam pytanie co ile trzeba wymieniać olej w dużym układzie chłodniczym?
  • Odpowiedz
1 2 3 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa