Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Czy wystarczy 70 KW

16 Odpowiedzi, 12082 Wyświetleń

irroda

2014-02-03, 19:28:24
Zaawansowany użytkownik
koledzy mam pytanie, czy przy założeniach : powierzchnia sali konsumpcyjno -tanecznej 380 m2 - wysokość 3,5 m , hol 60 m2 - wysokość 2,5 m , liczba gości weselnych - 150.

Zamontowano 4 sztuki on/off kanałowych po 17,5 KW = 70 KW

Czy właściciel może twierdzić, że klimatyzacja nie działa prawidłowo, bo za słabo chłodzi i nie daje odczucia, że lokal jest klimatyzowany.

Zakładając, że kwestie montażu wykonano prawidłowo i urządzenia działają pełną mocą, czy waszym zdaniem moc 70 KW powinna dać odczucie komfortu ?

Kwestie zawartości czynnika / załamanych rur / innych nieprawidłowości montażowych sprawdzę jak poprawi się temperatura zewnętrzna, bo może w tym tkwi szkopuł niewydolnej klimatyzacji.

I taka ciekawostka - brak jest wentylacji.
  • Odpowiedz

radekklimat

2014-02-03, 20:45:24
Moderator
Mam w opiece podobna sale ale jest wyzsza a wniej wisza dwa podsufitowce po 10kW Fujitsu i jest dobrze nawet w te najwieksze upały.
Moze problem nie lezy w klimie?
  • Odpowiedz

irroda

2014-02-03, 21:37:00
Zaawansowany użytkownik
Na chwilę obecną nie wiem w czym problem, bez liczenia zysków ciepła, zakładając pełne obciążenie sali weselnej 150 + 5 muzyków + 5 obsługi, wychodzi po 440 W na osobę, to powinno być ekstra. A właściciel mówi, że jest lipa, i spotkał się z wykonawcą w sądzie. Ja mam przygotować inwentaryzację dla właściciela, i ocenić jak to działa i dlaczego. Zacząć trzeba od zważenia czynnika, pomiarów ciśnienia-może rurki załamane. A może właścicielowi wydaje się, że jest duchota, bo tam niema tlenu, sala na 150 osób i zero wentylacji. Miała być razem z klimatyzacją, ale wykonawca chyba zapomniał o świeżym powietrzu Smile
  • Odpowiedz

radekklimat

2014-02-04, 06:44:28
Moderator
A moze po wykonaniu trzeba było zapłacic wykonawcy a kazdy pretekst jest dobry zeby nie zapłacic no bo przeciez nie działa.

W tej sali o ktorej pisałem tez nie ma wentylacji mechanicznej a grawitacyjne kratki to raczej na sztuke ale ruch ludzi na dwor i z powrotem, ktos otworzy okno i jakos nikt sie nie skarzy.
  • Odpowiedz

irroda

2014-02-04, 09:16:03
Zaawansowany użytkownik
Opcję, że klient nie chce zapłacić bo jest oszustem i czepia się wszystkiego, też trzeba rozważyć, ale to można będzie stwierdzić jak wszystko sprawdzę. Bo może jest nieszczelnie, czynnik uciekł i mocy brak, może rurki załamane i nie działa wydajnie.
  • Odpowiedz

MarioO

2014-02-04, 11:46:52
Zaawansowany użytkownik
Może być też tak że firma która to robiła wyczuła klienta że ten pod koniec roboty zaczyna kombinować i nie dokończyli roboty lub zrobili tak żeby to nie działało do momentu pełnej zapłaty Np.facet miał do zapłaty jeszcze 15tyś wiec ściema Z firmą się specjalnie pokłócił a teraz Tobie każe dokończyć a Ty sie zmieścisz w 5 tyś Spróbuj sie dowiedzieć kto to robił i pogadaj z nimi No chyba że faktycznie firma lipna i nie działa mimo zapłaty
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-02-04, 13:41:02
Top użytkownik
Pytanie jak są rozprowadzone kanały ? a drugie kto wpadł na pomysł by nie robić wentylacji ?
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

frost-ch

2014-02-04, 16:22:49
Zaawansowany użytkownik
irroda napisał(a):koledzy mam pytanie, czy przy założeniach : powierzchnia sali konsumpcyjno -tanecznej 380 m2 - wysokość 3,5 m , hol 60 m2 - wysokość 2,5 m , liczba gości weselnych - 150.

Zamontowano 4 sztuki on/off kanałowych po 17,5 KW = 70 KW

Czy właściciel może twierdzić, że klimatyzacja nie działa prawidłowo, bo za słabo chłodzi i nie daje odczucia, że lokal jest klimatyzowany.

Zakładając, że kwestie montażu wykonano prawidłowo i urządzenia działają pełną mocą, czy waszym zdaniem moc 70 KW powinna dać odczucie komfortu ?

Kwestie zawartości czynnika / załamanych rur / innych nieprawidłowości montażowych sprawdzę jak poprawi się temperatura zewnętrzna, bo może w tym tkwi szkopuł niewydolnej klimatyzacji.

I taka ciekawostka - brak jest wentylacji.
To nie ciekawostka brak wentylacji to fuszerka
  • Odpowiedz

radekklimat

2014-02-04, 21:31:28
Moderator
Sprawdz wszystko co trzeba i opisz na forum.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-02-04, 22:59:29
Top użytkownik
Powiem tak klient powinien skorzystać w sądzie z biegłego specjalisty zarejestrowanego z uprawnieniami.Takie przepychanki to można oglądać w serialach M jak Miłość lub tym podobnym.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-02-04, 23:15:56
Top użytkownik
frost-ch Przed sądem padnie pytanie.Jaka jest różnica pomiędzy wentylacją a klimatyzacją.Moim zdaniem klimatyzacja to pełny wypas konfortu.Dlatego schładzalniki tak nazywam jaj nazywam.Kupiłem klimatyzację a brakuje mi tlenu.A ponadto mój syn jest alergikiem?Co ma wspólnego schładzalnik pomieszczenia do układu klimatyzacji?
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-02-05, 08:13:13
Top użytkownik
Warto zadać sobie pytanie kto podpisał właścicielowi sali na 150 osób odbiory bez wentylacji .
Klimatyzacja powinna ją tylko wspomagać .
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

Shitashii

2014-02-05, 09:20:05
Moderator
klimatolog napisał(a):frost-ch Przed sądem padnie pytanie.Jaka jest różnica pomiędzy wentylacją a klimatyzacją.Moim zdaniem klimatyzacja to pełny wypas konfortu.Dlatego schładzalniki tak nazywam jaj nazywam.Kupiłem klimatyzację a brakuje mi tlenu.A ponadto mój syn jest alergikiem?Co ma wspólnego schładzalnik pomieszczenia do układu klimatyzacji?
To tak jak z samochodem: po pierwsze sam nie chodzi tylko jeździ; ale też nie sam po potrzebny kierowca i wachę trzeba lać. A jednak nazywa się samochód. To samo masz ze schładzalnikami zwanymi klimatyzatorami. A taki klimatyzator tworzy część klimatyzacji (zmienia temperaturę i wilgotność).

Sam jestem ciekawy co za wieści irroda nam przyniesie. Ciekawe jakie są faktyczne zyski ciepła.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

jack63

2014-02-05, 11:37:20
Zaawansowany użytkownik
Shitashii napisał(a):A taki klimatyzator tworzy część klimatyzacji (zmienia temperaturę i wilgotność).
Jaką częścią? Jakiej klimatyzacji??? Chyba jedyną i to kulawą, bo wilgotność faktycznie zmienia ale zawsze... w dół. A z reguły jest montowany bo źle działa wentylacja - jak jest zimniej to mniej odczuwa sie braki tlenu i nadmiar CO2 - lub ktoś wyżej sra niż d.. ma i myśli że ten 2kW schładzalnik podniesie jeszcze jego "status"

Nazywajmy rzeczy jak fachowcy, a nie dupki marketingowe, które nawet klimatyzator powiedzieć nie umieją lub nie chcą, bo to słowo (klimatyzacja) niektórych dowartościowuje.

Określenie klimatyzator, choć bardziej poprawne i tak jest na wyrost.

Tu, jak nigdy, zgadzam się z klimatologiem. Z resztą określenia schładzalnik używam na co dzień. O holira wydało się i będę pewnie mu musiał płacić tantiemy. Big Grin

A wracjąc do tematu. Czego sie można spodziewać??? Kolejnego polskiego dziadostwa. Wentylacji nie ma bo po co? Czyli ogólna kicha. Po co komu 70 kW chłodu w zimie???
DBKlima napisał(a):Warto zadać sobie pytanie kto podpisał właścicielowi sali na 150 osób odbiory bez wentylacji .
Klimatyzacja powinna ją tylko wspomagać .
Pewnie miał to być kurnik ... lub coś podobnego a jest "sala balowa". Czy widziałeś kiedykolwiek kontrolę nadzoru budowlanego w nowo oddanym prywatnym budynku???
Sprawdzają tylko papiery, a one przyjmą wszystko łącznie ze "zdalną" decyzją kominiarską....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-02-05, 11:51:38 przez jack63.)
  • Odpowiedz

frost-ch

2014-02-05, 16:44:17
Zaawansowany użytkownik
klimatolog napisał(a):frost-ch Przed sądem padnie pytanie.Jaka jest różnica pomiędzy wentylacją a klimatyzacją.Moim zdaniem klimatyzacja to pełny wypas konfortu.Dlatego schładzalniki tak nazywam jaj nazywam.Kupiłem klimatyzację a brakuje mi tlenu.A ponadto mój syn jest alergikiem?Co ma wspólnego schładzalnik pomieszczenia do układu klimatyzacji?
A o co ci chodzi klimatolog? mnie czyli frost-ch nikt do sądu nie pozywa a brak wentylacji w domu weselnym
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-02-05, 19:29:45
Top użytkownik
To fakt bo głupia sytuacja nastała.Z tego co pamiętam to sprawa w sądzie przeciwko firmie montującej.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa