Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Wymina R22 na R407C w Chillerze

15 Odpowiedzi, 18049 Wyświetleń

Bock

2011-02-25, 10:57:01
Zaawansowany użytkownik
Witam wszystkich!

W niedługim czasie czeka mnie wymiana sprężarki w jednym z chillerów stary układ był na r22 składa się z 2 niezależnych obiegów. Sprężarka 1 wciąż funkcjonuje na r22 natomiast w spr.2 spalił sie silnik, więc chciałbym założyć compresor na r407C i wymienić wszystkie podzespoły jak: Tzr, osuszacz, pressy zostaną chyba stare, olej i gaz. Konieczne jest napewno płukanie instalacji i tu pytanie czego używacie do takiego zabiegu i na co szczególnie należy zwrócić uwagę?

Compresor to Scroll copelanda ZR12M3/twd myslę o zainstaowaniu w jego miejsce ZR12M3E/twd.
wymiennik płaszczowo rurowy

Nie wymieniałem wcześniej czynnika w chillerach dlatego pytam za wszelkie wskazówki z góry dziekuje.
Pozdrawiam!
  • Odpowiedz

wit

2011-02-25, 16:20:44
Top użytkownik
według zasad sztuki olej należy wymienić.... TRZYKROTNIE.

płukanie układu raczej trudno wykonalne -środki płuczące także są "złem koniecznym" w niskich temperaturach środka płuczącego nie wygonisz z instalacji. Tzw. "nafty" -czyli typowe środki sprzedawane do płukania układów sprawdzają się tylko do sprężarek -gdzie można dokładnie wylać środek i tylko w temperaturach około +18C lub wyżej -wtedy resztki środka odparowują -poddaje się odessaniu pompa próżniową. na mrozie oprócz resztek starego oleju w instalacji pozostanie ci dodatkowo środek płuczący -jeszcze gorszy od starego oleju.

same wymienniki i rurociągi miedziane -zawsze bez sprężarki można płukać czystym acetonem . Acetonem nie wolno płukać elementów aluminiowych. I nie wolno płukać nim sprężarek.

A tak naprawdę poleca się płukanie czynnikiem chłodniczym -w tym przypadku R22 z użyciem specjalnej maszyny.

co masz na myśli pisząc :wymienię osuszacz" filtr odwadniacz -czy oddzielacz cieczy bo nazwa osuszacz "zwyczajowo" funkcjonuje dla obu tych części...
  • Odpowiedz

coolelectric

2011-02-25, 17:18:48
Nowy użytkownik
i lepiej 404....
  • Odpowiedz

wit

2011-02-25, 17:30:32
Top użytkownik
zr-ki niekoniecznie lubią się z r404 -przynajmniej producent nie zaleca. nie wiem czemu -ja puszczałem i na 404.

co do tego który czynnik lepiej -to zależy od temperatury do jakiej ma schładzać wodę/glikol i od wielkości skraplacza... od wydajności wymiennika... czyli każdy przypadek należy traktować indywidualnie i rozważyć za i przeciw...
  • Odpowiedz

Bock

2011-02-25, 21:43:32
Zaawansowany użytkownik
dzięki za odpowiedzi.
osuszacz mam namyśli odwadniacz:], (oddzielacz cieczy to jest przy dyszach dławiacych).
Chiller z tego co mi wiadomo działa w zakresie 15 - 20stopni C. ? Urządzenie umieszczone jest na hali produkcyjej temp zimą +15,a latem to wiadomoWink.

Kiedy należy dokonać pierwszej wymiany oleju po 2 tygodniach pracy?
ZR na 404a wolałbym jednak zastosować 407c.

Pytanko odnośnie samej maszynki do płukania ile kosztuje albo jakieś namiar jeśli ktos ma .
POzdro.
  • Odpowiedz

wit

2011-02-25, 22:10:18
Top użytkownik
jeśli odparowanie masz dodatnie w zakresie +kilkunastu stopni -to zdecydowanie r407 -lepiej.

maszynka do płukania czynnikiem około 15tys... euro. netto. u zachodniego producenta. czyli u nas i na nasze... wyjdzie pewnie z 80tysi...
-chyba obecnie jedyne w Polsce ma snt chik.

I niedługo -za jakiś miesiąc ja będę miał 1 sztukę w tym stylu -co prawda nie fabryczną -ale powinno działać... kończę budowę.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-02-25, 22:17:08 przez wit.)
  • Odpowiedz

wit

2011-02-25, 22:12:44
Top użytkownik
acha razem z wymianą sprężarki i czynnika dajesz świeży olej -właściwego typu. pierwsza wymiana oleju szybko -po kilkunastu godz pracy. druga około 2-3 dni trzecia po dwóch tygodniach.
  • Odpowiedz

Bock

2011-02-25, 22:38:44
Zaawansowany użytkownik
no to ceną maszynki mnie zabiłeś:/
Odparowanie jest dodatnie więc zostaje 407c.
Czyli tak:
Po wymnianie tzr, filtra, sprężarki, zalewam układ nowym czynnikiem np:Bitzer BSE 55
Sprawdzam szczelność, susze układ, napełniam a na 2 dzień olej zlewam ze spręzarki i zlewam nowym.
a teraz pytanko czy filtr wymieniam za każdym razem >? Raczej tak!

P.s wit masz moze jakieś artykuły/dane/informacje jak przerabiać rurciągi ssące?
  • Odpowiedz

Bock

2011-02-25, 22:41:02
Zaawansowany użytkownik
chodzi mi oczywiście o retrofit urządzeń z r22
  • Odpowiedz

wit

2011-02-26, 07:21:15
Top użytkownik
artykułów niestety nie polecę -nie kojarzę niczego coby w sposób kompleksowy opisywało prowadzenie rurociągów. ja zbierałem wiedzę z wielu różnych źródeł i to dawno. latami wiedzy przybywało zróżnych źródeł.
najwięcej i dość prosto to książka "domowe i handlowe urządzenia chłodnicze" i to polecam na początek.

co do kolejności... zalecam odwrócić -jeśli możesz olejem zalewaj już po sprawdzeniu szczelności i po wysuszeniu układu...to wilgoć nie będzie się w oleju rozpuszczać. po prostu po wypróżniowaniu wąż na króciec i niech sobie olej z kanistra zasysa...
no chyba, że masz już sprężarkę zalaną właściwym olejem -wtedy nie warto wylewać i znowu wlewać...

filtr odwadniacz ... różnie się robi. ale według zasad powinno się wymieniać przy każdej zmianie oleju iw ogóle przy każdej ingerencji w układ chłodniczy.
filtr oleju -jeśli jest w układzie -wymieniać przy każdej wymianie oleju. przy Twoim układzie filtra oleju raczej nie ma -więc piszę to "pro forma"
pozdrawiam.
  • Odpowiedz

mg

2011-03-28, 19:55:56
Top użytkownik
wit napisał(a):jeśli odparowanie masz dodatnie w zakresie +kilkunastu stopni -to zdecydowanie r407 -lepiej.

maszynka do płukania czynnikiem około 15tys... euro. netto. u zachodniego producenta. czyli u nas i na nasze... wyjdzie pewnie z 80tysi...
-chyba obecnie jedyne w Polsce ma snt chik.

I niedługo -za jakiś miesiąc ja będę miał 1 sztukę w tym stylu -co prawda nie fabryczną -ale powinno działać... kończę budowę.

Wit skończyłeś budowę?, ciekawy jestem Wink
  • Odpowiedz

wit

2011-03-30, 08:11:50
Top użytkownik
Mg -niestety jeszcze nie.... -budowa maszyny płuczącej w przysłowiowym "proszku" -robię ją "prawie hobbystycznie" -po zajęciach zawodowych, pracy na etacie itd... a tego czasu wolnego strasznie mało. Mam ogarnięte wszystkie główne części, prawie zmontowane mechanicznie, trzeba jeszcze polutować orurowanie, dodać armaturę i zrobić kompletne sterowanie...
czyli roboty sporo. A staram się to zrobić estetycznie -ma wyglądać "jak z fabryki z pod igły"

A i mam jakieś tam priorytety i maszyna nie jest aktualnie pierwsza w kolejce... . staram się wyszukiwać armaturę -a to trwa -zwłaszcza, że część koncepcji wykonawczej zmienia się w trakcie budowy...

Generalnie koncepcja jest taka -odzysk po cieczy brudnego zawilgoconego czynnika -odparowanie -destylacja -rektyfikacja -filtracja -przy ściśle kontrolowanym ciśnieniu i temperaturze poszczególnych aparatów -potem sprężarka -odolejanie -czynnika wyjściowego -odzysk ciepła do podgrzewania części destylacyjnej -skraplacz i filtracja wyjściowa. W efekcie z brudnego czynnika woda i olej mają być wytrącane do oddzielnego pojemnika -a oczyszczony ciekły czynnik -albo do butli -albo zwracany do płukanej instalacji celem wymywania kolejnej porcji brudów.
  • Odpowiedz

mg

2011-03-30, 11:18:40
Top użytkownik
Czy proces oczyszczania będzie cykliczny(napełnianie części płukanej ciekłym czynnikiem i gwałtowne odparowanie)?.
Czy przez oczyszczaną część układu czynnik w fazie ciekłej będzie stale przepływał zabierając olej itp.
Jeśli to nie tajemnica Smile Zastanawiałem się nad drugą opcją tyle że ustrojstwo robi się mało mobilne Sad
  • Odpowiedz

wit

2011-03-30, 11:52:48
Top użytkownik
to malutkie ustrojstwo... dość małej mocy wyjdzie prawie 70kg wagi... i raczej stały przepływ. jak to małe się sprawdzi to zbuduję większe...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-03-30, 12:24:55 przez wit.)
  • Odpowiedz

mg

2011-03-30, 12:01:43
Top użytkownik
Faktycznie, maleństwo Big Grin
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa