Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Izraelska klimatyzacja i cuda wianki

9 Odpowiedzi, 10039 Wyświetleń

dfajga

2007-08-17, 19:42:34
Nowy użytkownik
Witam

Mam pytanie do specjalistów. Ponieważ firma Cool z Torunia wykazuje się totalnym olewactwem swoich klientów ( juz nawet nie odbierają telefonów żeby nie wysłuchiwać krytycznych uwag) zostałem zmuszony do pomocy znajomemu. Jestem elektronikiem i sprawdziłem klimatyzacje pod względem sterowania i na moje jest tam wszystko w porządku. Oto moja historia Big Grin.

Zaprzyjaźniona firma jakiś czas temu kupiła od firmy Cool klimatyzację firmy Tadiran GFL-S 5003. Wszystko było fajnie aż do maja tego roku. Od tamtego czasu klimatyzacja zachowuje się w następujący sposób. Uruchamia się normalnie pracuje parę minut i wtedy wyłącza się kompresor co owocuje tym, że wydmuchiwane powietrze przestaje być schładzane. Z tego co zaobserwowałem to w części zewnętrznej klimatyzacja pracuje poprawnie do momenty gdy wyłacza się wentylator i wtedy po paru chwilach kompresor się wyłącza. Jeśli ktoś ma jakieś pytania dodatkowe bądź pomysły to proszę się nie wstydzić i dawać Big Grin. Znajomy jest zdesperowany, bo sklep spożywczy w dzisiejszych czasach bez klimatyzacji przestaje być atrakcyjny.

Pozdrawiam

Dominik
  • Odpowiedz

gadget

2007-08-17, 20:59:03
Zaawansowany użytkownik
Od strony elektroniki sie niewiele da sprawdzic . Jakie cisnienie w ukladzie na wlaczonej sprezarce i wlaczonej ?
  • Odpowiedz

sebo-cypr

2007-08-18, 02:34:28
Nowy użytkownik
Wyłancza sie kompresor poniewaz dziala zabiezpieczenie przeciążeniowe a cozatym idzie poprostu niema czynnika chłodzącego w układzie.
  • Odpowiedz

crocens

2007-08-18, 12:45:21
Top użytkownik
jeżeli najpierw wyłącza się wentylator, później sprężarka, to raczej presostat wybija z powodu braku odbioru ciepła. Może warto się zastanowić dlaczego staje wentylator?
.
  • Odpowiedz

radekklimat

2007-08-19, 09:41:32
Moderator
w tadiranach jest regulator obrotow wentylatora regulowany cisnieniem sprawdz czy jest sprawny
  • Odpowiedz

dfajga

2007-08-21, 13:07:56
Nowy użytkownik
Witam

Dziękuję za podpowiedzi. Sprawa wygląda tak wentylator zostaje wyłączony, bo chłodnica uzyskuje bezpieczną temperaturę. Udało mi się namówić pracownika z innej firmy chłodniczej do sprawdzenia ciśnienia i powiedział, że cisnienie jest dobre, niestety nie chciał się podjąć naprawy ze względu jak to nazwał nieznajomość sprzętu. Podejrzewałem, że może zabezpieczenie termiczne kompresora szwankuje ale po sprawdzeniu wychodzi że jest wszystko w porzadku. Chce jeszcze podmienić stycznik bo mi coś podpada jak załącza kompresor ale jakby były jescze jakieś sugestie to proszę bardzo.

Walczący z roztapiającymi się czekoladami

Dominik
  • Odpowiedz

radekklimat

2007-08-21, 18:02:09
Moderator
zkad jestes
  • Odpowiedz

bodzio

2007-09-01, 13:45:19
Zaawansowany użytkownik
Ale sprawdzić co rozłancza sprężarke chyba możesz?
czy stycznik na sterowniku czy termik?
  • Odpowiedz

mmiras

2008-04-14, 20:22:00
Nowy użytkownik
Witam mam pod opieką 6 szt tadiranów są wersje 1faz i 3faz . Te pierwsze to totalna pomyłka . Do dziś nie wiem jak i dlaczego samoistnie zmieniają nastawy . Czy ktoś wie co z nimi się dzieje .
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa