Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Serwerownia – wilgotność powietrza

10 Odpowiedzi, 18678 Wyświetleń

michalhol

2011-01-28, 11:08:56
Nowy użytkownik
Na wstępie chciałbym się przywitać, ponieważ forum przeglądam już jakiś czas, ale napotkałem na problem i nie wiem w jakim dalej działać. No ale może od początku.

Pomieszczenie serwerowni (raczej małej ? 5 szaf), powierzchnia 25m2 zlokalizowana w piwnicy (mniej więcej połowa pod gruntem) z jednym oknem. Do tego podłoga podniesiona o 20cm. Zainstalowane 2 klimatyzatory typu Split, każdy około 9kW.
Na chwilę obecną pracuje połowa jednej szafy chłodzona jednym klimatyzatorem.

Problem pojawił się po pomiarach wilgotności która w obecnej chwili oscyluje w granicach 17-22%RH. Z temperaturą raczej nie ma problemów (21st).

I teraz do rzeczy. Cze istnieje jakiś prosty sposób na zwiększenie wilgotności tego pomieszczenia? Boję się że jak doda się trochę sprzętu i włączy drugi klimatyzator to wilgotność może jeszcze mocniej zmaleć, a Niechciał bym mieć problemów z elektrostatyką.

Klimatyzacja precyzyjna odpada ze względu na cenę. Nie wiem czy montować w ścianach nawiewniki, kratki wentylacyjne, czy może jakieś nawilżacze powietrza.

Z góry dziękuje za odpowiedź
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-01-28, 17:30:43
Moderator
Prosty nawilżacz powietrza załatwi sprawę wystarczy abyś miał dojście do wody po ciśnieniem. A jaką chcesz uzyskać wilgotność? Pzdr
  • Odpowiedz

Remik

2011-01-28, 20:05:36
Zaawansowany użytkownik
Aby uchronić się od niebezpiecznych dla sprzętu elektronicznego wyładowań, należy utrzymać wilgotność powietrza na poziomie 55%
Przy takiej wilgotności przewodnictwo elektryczne powietrza jest na tyle wysokie że ładunki elektrostatyczne mogą się same rozładowywać.
  • Odpowiedz

michalhol

2011-01-28, 22:07:24
Nowy użytkownik
Chciałbym uzyskać wilgotność w granicach 40-50% lecz tak naprawdę jeżeli wilgotność będzie oscylowała wokół 30% to i tak będę zadowolony.

Z dostępem do wody pod ciśnieniem raczej będzie problem, ale muszę to jeszcze dokładnie sprawdzić. A może macie namiary na jakieś konkretne urządzenia?

Z ryzyka utrzymywania niskiej wilgotności powietrza w pomieszczeniu doskonale zdaję sobie sprawę i dlatego chciałbym je jakoś podwyższyć. Swoją drogą zastanawia mnie tylko fakt czy tylko ja mam problem z wilgotnością i trochę się czepiam, czy po prostu większość osób patrzy na temperaturę i niejako problem wilgotności schodzi na drugi plan. Tak z ciekawości sprawdziłem u znajomego w podobnej (objętościowo) serwerowni wilgotność i utrzymuje się na poziomie 22%RH (a istnieje już od 5 lat i nic nadzwyczajnego się nie dzieje).
  • Odpowiedz

Remik

2011-01-28, 22:24:07
Zaawansowany użytkownik
Niska wilgotność powietrza nie jest źródłem powstawania elektryczności statycznej w pomieszczeniu . Niska wilgotność sprzyja wyładowaniom elektrostatycznym.
  • Odpowiedz

JB220765

2011-01-29, 17:37:54
Użytkownik
Witam
Ja stosuję w takich przypadkach ( w szczególności w archiwach przechowujących papier ) parowe nawilżacze z wentylatorowym dystrybutorem pary ( jeżeli pomieszczenie nie posiada instalacji wentylacji mechaniczne j, bo wtedy montujemy nawilżacz z lancą w kanał nawiewny) Nawilżacz oczywiście montowany poza pomieszczeniem serwerowni ( serwery itp urządzenia nie przepadają za uszkodzeniami instalacji wodnej pod ciśnieniem . Wtedy wilgotność 100% ) .Montaż wiąże się z wykonaniem otworu w ścianie przez który to otwór wprowadzamy kanał połączony z dystrybutorem pary . W piwnicy nie powinno być problemu ze znalezieniem miejsca do zasilania w wodę , gorzej może być z grawitacyjnym odprowadzeniem nadmiaru wody . Wadą tego rozwiązania jest wysoka cena . Same graty np. Carel 1,5 kg pary/h z dystrybutorem + zakończenia automatyki to około 5000 pln .Do tego hydraulika zasilania i powrotu wody . Sprawdź model VE001HD000 + osprzęt .
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

michalhol

2011-01-29, 21:59:37
Nowy użytkownik
Ok. Dzięki za namiary.
Odnośnie skroplin to nie będzie problemu bo po zrobione jest odprowadzenie skroplin z klimatyzatorów.

Szukałem nawilżaczy i znalazłem wersję trochę bardziej cywilną z zasobnikami wody więc odeszła by kwestia wody i skloplin:

1. Defensor PH15
2. Brune B 250

Pytanie tylko czy sobie poradzą. Cena podobna jak nie wyższa od zaproponowanego zestawu.
  • Odpowiedz

michalhol

2011-01-30, 11:05:06
Nowy użytkownik
reaktywacja napisał(a):Najprostrzym sposobem jest wylanie kilku wiader wody celem podwyższenia parametru

Jeszcze lepszym jest ustawienie zraszaczy ogrodowych, ale chyba nie chodzi Smile
  • Odpowiedz

barbie

2011-01-30, 13:35:59
Top użytkownik
można wstawić lampowe komputery-nie boją się one ładunków elektrostatycznych .
  • Odpowiedz

Robert81r

2011-01-30, 13:55:56
Zaawansowany użytkownik
zamiast wylewac to mozna poustawiac tam pelno wiader, misek, garnkow z woda i tez powinno byc dobrze Rolleyes
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa