Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Podłączenie klimatyzatora do komory

19 Odpowiedzi, 17248 Wyświetleń

pawelek

2011-03-08, 16:49:27
Użytkownik
Witam, mam może i banalne pytanie, ale jak podłączyć klimatyzator by zasilał mi chłodnicę w komorze? Co trzeba zmienić, co ze sterowaniem sprężarką, itp.
Potrzebuje mieć 3 kW przy -5*.
  • Odpowiedz

radekklimat

2011-03-08, 16:59:07
Moderator
Wywal kapilary agregatu, zamontuj filter, wziernik, zawor elektromagnetyczny, zawor rozprezny z dysza, sterownik ze stycznikami, zabezpieczenie cisnieniowe LP/HP, płynna regulacje skraplania.
Czynnik chłodniczy r 407c
  • Odpowiedz

barbie

2011-03-08, 17:05:32
Top użytkownik
w żadnym wypadku nie wywalaj kapilar nie montuj żadnego elektrozaworu,zaworu rozprężnego.presostatów.czynnik chłodniczy ten który był .nie daję wiary aby kolega radekklimat wykonał choć jedną tego typu przeróbkę .propozycje radka już przerabiałem-były to same porażki .
  • Odpowiedz

mister

2011-03-08, 22:40:11
Zaawansowany użytkownik
czemu były to porażki ?
  • Odpowiedz

barbie

2011-03-09, 15:48:52
Top użytkownik
jednofazowa sprężarka z klimatyzatora ma bardzo słaby moment rozruchowy---jest przeznaczona do lekkiego rozruchu z kapilarą .za pierwszym razem start będzie bezproblemowy,przy następnym rozruchu klikson nie pozwoli na uruchomienie sprężarki .ten temat był na forum przerabiany .
  • Odpowiedz

łysy45

2011-03-09, 19:30:04
Użytkownik
Ja mam podłączoną jednostkę zewnęrtzną do lady ,czyli zawór ,elektrozawór filtr ,wziernik hula trzeci rok beż problemu.Czyli Barbi nie jest tak jak piszesz o doradztwie radekklimat ,ale różne są przypadki,i wszystko może się zdarzyć pozdrawiam piotr
  • Odpowiedz

barbie

2011-03-09, 19:34:13
Top użytkownik
zbiornik też ? .
  • Odpowiedz

barbie

2011-03-09, 19:36:47
Top użytkownik
jaka jest sprężarka--czy trójazowa ewentualnie jaki jest system rozruchu ? .
  • Odpowiedz

łysy45

2011-03-09, 19:38:45
Użytkownik
Nie,skraplacz robi za zbiornik,ale naprawdę chodzi beż problemu
  • Odpowiedz

radekklimat

2011-03-09, 19:42:16
Moderator
W sterowniku jest taka funkcja jak minimalny postój, maksymalny postoj.
Jak to zrobi z głowa to bedzie działac, ja tak tez robiłem bo klientowi zalezało niekiedy na ciszy na zewnątrz i działa do dzis.
  • Odpowiedz

łysy45

2011-03-09, 19:45:22
Użytkownik
Jednostka zewnętrzna Fujitsu na r-22 bez pompy ,zasilanie jednofazowe.
  • Odpowiedz

barbie

2011-03-09, 19:46:08
Top użytkownik
tylko trójfazowe sprężarki działają bez problemu z zainstalowanym zbiornikiem ciekłego czynnika we wszystkich testowanych układach były zbiorniki ciekłego czynnika do zasilania zaworu rozprężnego--zbiornik musi być do stabilnej pracy zaworu--być może bez zbiornika wynalazek będzie działał ale to nie jest zgodne ze sztuką .
  • Odpowiedz

łysy45

2011-03-09, 19:46:23
Użytkownik
radekklimat napisał(a):W sterowniku jest taka funkcja jak minimalny postój, maksymalny postoj.
Jak to zrobi z głowa to bedzie działac, ja tak tez robiłem bo klientowi zalezało niekiedy na ciszy na zewnątrz i działa do dzis.
zgadza się
  • Odpowiedz

barbie

2011-03-09, 19:48:56
Top użytkownik
stosowałem zwłokę i elektrozawór rozruchowy -bez powodzenia wszystkie testowane sprężarki były LG .
  • Odpowiedz

barbie

2011-03-09, 19:52:06
Top użytkownik
jaki był układ rozruchowy sprężarki Fujitsu ? .
  • Odpowiedz

barbie

2011-03-09, 20:02:45
Top użytkownik
wszystkie testowane sprężarki były farycznie na R410 ,podczas testów był stosowany R404 .z jednofazowych agregatów działał dobrze agregat bez żadnych przeróbek z zasilaniem kapilarą .
  • Odpowiedz

pawelek

2011-03-10, 11:06:00
Użytkownik
Myślę dać sprężarkę na R 407 i takowym napełnić. Układ na zaworze. Myślałem taż dołożyć zbiornik. Teraz po niektórych wypowiedziach nie wiem czy wykorzystać klimatyzator, czy zrobić na normalnej sprężarce chłodniczej. Chodziło mi oto by było cicho i ładnie wyglądało, no i po pieniądzach.
  • Odpowiedz

wit

2011-03-10, 13:42:40
Top użytkownik
Wszystkie z rozruchem na "podwójnym kondensatorze" chyba startują ok z el-zaworem, zaworem tzr i zbiornikiem. przynajmniej ja nie słyszałem aby bywały jakieś problemy.

Rozruch z pojedynczym kondensatorem też powinny startować -choć mniej sztuk widziałem to kilka chodziło bezproblemowo.
oczywiście trzeba dać rozsądną zwłokę -czas postoju na sterowniku. zazwyczaj w zakresie około 4-5 minut wystarcza.

Czasem trzeba dać troszkę większy kondensator. a problemy bywają zazwyczaj gdy montuje się starą klimę jako agregat chłodzenia -i gdy oryginalny kondensator stracił połowę nominalnej pojemności... z kapilarą w klimie jeszcze dawało radę zastartować.
W układzie po przeróbce na el-zawór i tzr - obowiązkowo ze zbiornikiem (jako zbiornik dobrze robi większy filtr odwadniacz) - jeśli kondensator stracił część pojemności to już nie da rady zastartować.

Jeśli trafi się sprężarka z uzwojeniem pomocniczym bez kondensatora tylko oporowym -to na pewno nie ruszy na niczym poza kapilarą. choć to ostatnie to teoria... w klimie jeszcze nie widziałem takiego rozruchu...
  • Odpowiedz

wit

2011-03-10, 21:42:12
Top użytkownik
grzeczny napisał(a):Same dziwne rzeczy tu czytam.
Ja zamontowałem kilka jednostek zewnętrznych do chłodni i niczego nie zmieniałe,
Nie mam żadnych reklamacji ,a znacznie taniej i prosty montaż

na kapilarze masz mniej wydajną pracę i większe zużycie prądu -bardzo prymitywne rozwiązanie.

ponadto -jeśli dasz dużą chłodnicę o sporej pojemności czynnika to z kapilarą nie poradzisz -albo jak dużo czynnika to przelezie i zaleje sprężarkę -a jak mało to w którymś momencie będzie pracować tylko częścią tej dużej chłodnicy...

w klimie masz mały parownik -i w pomieszczeniu temp ponad 20C a odparowanie około zerowe -czyli 20 C różnicy. dla chłodni taka różnica to bardzo dużo... ze względu na towar zazwyczaj to niedopuszczalne... a zmniejszyć tą różnicę to trzeba dać dużą chłodnicę... i patrz kilka linijek wcześniej...
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa