Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jaki sprzęt do chłodni mięsa

12 Odpowiedzi, 12083 Wyświetleń

wiola2711

  2011-03-17, 13:11:20
Nowy użytkownik
#1
Witam serdecznie.
Pytanie jak w temacie. Stawiamy małą chłodnię, która ma służyć do w procesie peklowania mięsa. Pomieszczenie o wymiarach 3m/1,5m/2,5m, czyli 11,25m3.
W pomieszczeniu powinna panować temperatura 3 stopnie. Ściany są w tej chwili z pustaków zrobionych ze szlaki, ale zamierzamy wszystko obłozyć styropianem i otynkować. Do chłodni będą drzwi otwierane nie częściej jak 1 raz na 2 dni na moment w celu sprawdzenia procesu peklowania.
Potrzebuję informacji jaki sprzęt najlepiej wykożystać. Nie mamy doświadczena z chłodniami, agregatami itp. dlatego potrzebujemy konkretnych danych takich jak marka, ewentualnnie jakieś inne dane jak moc zebyśmy wiedzieli o co pytać.
Z góry serdeczne dzięki za pomoc.

edit:
Mamy tez możliwość zmniejszenia wysokości pomieszczenia do 2m.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-03-17, 13:13:06 przez wiola2711.)
  • Odpowiedz

Artic

  2011-03-17, 18:31:01
Zaawansowany użytkownik
#2
Artic wraca do gryBig Grin witajcie.

Lepiej będzie wyglądać napewno.
A co do urzadzenia. To ile tego mięcha tam będzie. ??

Skąd jesteś?? może któryś z kolegów Ci to zrobi profesjonalnie a nie lipa na rok taką żenić

Pozdro
Artic
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

wiola2711

  2011-03-17, 20:30:43
Nowy użytkownik
#3
mięsa około 40-50 kg
Trzeba tylko ocieplić (odizolować styropianem)
  • Odpowiedz

wiola2711

  2011-03-17, 20:34:07
Nowy użytkownik
#4
patusX napisał(a):a moze lepiej zainwestowac w plyte obornicka lepiej wyglada i trzyma temperature

to też wyjście, ale jakiś agregat potrzebny (sama płyta nie da temp 3*)

Nie jest dla nas mniej wazne jaki material, bo to przy tej kubaturze to niewielkie koszta.

Chodzi o to jski/e agregat/y wykożystać?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-03-17, 20:37:05 przez wiola2711.)
  • Odpowiedz

coolmaker1

  2011-03-17, 21:02:03
Zaawansowany użytkownik
#5
Witam.Grubymi nićmi szyte.Dobór urządzeń do obsługi komory powinien zrobić chłodniarz na miejscu a nie przez ogólnodostępne forum.Sorry ale te 40-50kg na 12m3 nie przekonalo mnie.
  • Odpowiedz

barbie

  2011-03-17, 21:12:02
Top użytkownik
#6
pewnie peklują na własny użytek .
  • Odpowiedz

wit

  2011-03-17, 21:28:09
Top użytkownik
#7
barbie napisał(a):pewnie peklują na własny użytek .

tylko, że to mięsko pewnie stoi w jakiejś zalewie -w wiadrach beczkach z płynem -solanką albo co...

i pewnie masa wiaderek i zalewy większa od masy mięska... i już prosty bilans w łeb bierze bo dane się zmieniają i są nieścisłe...

pomieszczenie powinien na miejscu obejrzeć chłodniarz, dobrać agregat, osprzęt i przedstawić jaką śofertę... oraz potem wykonać...
oczywiście można pogadać z dwoma chłodniarzami i wybrać lepszą ofertę.
przy czym -lepszą- to wcale nie znaczy tańszą...
  • Odpowiedz

barbie

  2011-03-17, 21:33:15
Top użytkownik
#8
chłodnica powinna być emaliowana-odporna na sól .
  • Odpowiedz

Artic

  2011-03-17, 21:37:03
Zaawansowany użytkownik
#9
Wiola skąd jesteś może kogoś Ci polecimy
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

wiola2711

  2011-03-18, 05:52:45
Nowy użytkownik
#10
coolmaker1 napisał(a):Witam.Grubymi nićmi szyte.Dobór urządzeń do obsługi komory powinien zrobić chłodniarz na miejscu a nie przez ogólnodostępne forum.Sorry ale te 40-50kg na 12m3 nie przekonalo mnie.

Wydawało mi się, że po to jest forum aby pytać i dzielić się doświadczeniami.
Pomieszczenie, w którym będzie stało kilka kamionkowych beczek z zaprawą peklującą pomieści spokojnie i 100kg mięsa. Ale nie bede nikogo przekonywać bo i tak już odbiega się od tematu (ludzie, hipotermia i peklowanie).

Oczywiście mogę iść do firmy M.A.S cz ZECHiK bo takie mam na miejscu (Starachowice), ale dużo sie człowiek dowiaduje jak pyta w różnych niejscach.

A jeżeli ktoś chce się więcej dowiedzieć o peklowaniu suchym czy mokrym zapraszam na dobrą stronkę wedlinydomowe.pl
  • Odpowiedz

crocens

  2011-03-18, 06:21:21
Top użytkownik
#11
wiola, nie denerwuj się. To po prostu nie jest takie proste Smile Nie wystarczy po prostu podać parametry, trzeba tez temat widzieć bo różne chocki klocki mogą po drodze wyjść Smile Pozdrawiam.
.
  • Odpowiedz

wiola2711

  2011-03-18, 08:03:09
Nowy użytkownik
#12
Nie denerwuję się. Kożystam z niejednego forum i wszędzie dba się o to żeby było jak najbardziej czyste i funkcjonalne, tak aby każdy mógł znaleźć to czego szuka.
Rozumiem, że nie wszystko można wyliczyć na odległość i taka informacja jest dla mnie cenna.
Dzwonię do firmy - przyjeżdżają - mierzą - liczą - robią. Jeżeli da się inaczej to wtedy mam wybór.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

  • Pokaż wersję do druku


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa