Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Wymina R22 na R407C w Chillerze

15 Odpowiedzi, 16613 Wyświetleń

Bock

2011-02-25, 10:57:01
Zaawansowany użytkownik
Witam wszystkich!

W niedługim czasie czeka mnie wymiana sprężarki w jednym z chillerów stary układ był na r22 składa się z 2 niezależnych obiegów. Sprężarka 1 wciąż funkcjonuje na r22 natomiast w spr.2 spalił sie silnik, więc chciałbym założyć compresor na r407C i wymienić wszystkie podzespoły jak: Tzr, osuszacz, pressy zostaną chyba stare, olej i gaz. Konieczne jest napewno płukanie instalacji i tu pytanie czego używacie do takiego zabiegu i na co szczególnie należy zwrócić uwagę?

Compresor to Scroll copelanda ZR12M3/twd myslę o zainstaowaniu w jego miejsce ZR12M3E/twd.
wymiennik płaszczowo rurowy

Nie wymieniałem wcześniej czynnika w chillerach dlatego pytam za wszelkie wskazówki z góry dziekuje.
Pozdrawiam!
  • Odpowiedz

wit

2011-02-25, 16:20:44
Top użytkownik
według zasad sztuki olej należy wymienić.... TRZYKROTNIE.

płukanie układu raczej trudno wykonalne -środki płuczące także są "złem koniecznym" w niskich temperaturach środka płuczącego nie wygonisz z instalacji. Tzw. "nafty" -czyli typowe środki sprzedawane do płukania układów sprawdzają się tylko do sprężarek -gdzie można dokładnie wylać środek i tylko w temperaturach około +18C lub wyżej -wtedy resztki środka odparowują -poddaje się odessaniu pompa próżniową. na mrozie oprócz resztek starego oleju w instalacji pozostanie ci dodatkowo środek płuczący -jeszcze gorszy od starego oleju.

same wymienniki i rurociągi miedziane -zawsze bez sprężarki można płukać czystym acetonem . Acetonem nie wolno płukać elementów aluminiowych. I nie wolno płukać nim sprężarek.

A tak naprawdę poleca się płukanie czynnikiem chłodniczym -w tym przypadku R22 z użyciem specjalnej maszyny.

co masz na myśli pisząc :wymienię osuszacz" filtr odwadniacz -czy oddzielacz cieczy bo nazwa osuszacz "zwyczajowo" funkcjonuje dla obu tych części...
  • Odpowiedz

coolelectric

2011-02-25, 17:18:48
Nowy użytkownik
i lepiej 404....
  • Odpowiedz

wit

2011-02-25, 17:30:32
Top użytkownik
zr-ki niekoniecznie lubią się z r404 -przynajmniej producent nie zaleca. nie wiem czemu -ja puszczałem i na 404.

co do tego który czynnik lepiej -to zależy od temperatury do jakiej ma schładzać wodę/glikol i od wielkości skraplacza... od wydajności wymiennika... czyli każdy przypadek należy traktować indywidualnie i rozważyć za i przeciw...
  • Odpowiedz

Bock

2011-02-25, 21:43:32
Zaawansowany użytkownik
dzięki za odpowiedzi.
osuszacz mam namyśli odwadniacz:], (oddzielacz cieczy to jest przy dyszach dławiacych).
Chiller z tego co mi wiadomo działa w zakresie 15 - 20stopni C. ? Urządzenie umieszczone jest na hali produkcyjej temp zimą +15,a latem to wiadomoWink.

Kiedy należy dokonać pierwszej wymiany oleju po 2 tygodniach pracy?
ZR na 404a wolałbym jednak zastosować 407c.

Pytanko odnośnie samej maszynki do płukania ile kosztuje albo jakieś namiar jeśli ktos ma .
POzdro.
  • Odpowiedz

wit

2011-02-25, 22:10:18
Top użytkownik
jeśli odparowanie masz dodatnie w zakresie +kilkunastu stopni -to zdecydowanie r407 -lepiej.

maszynka do płukania czynnikiem około 15tys... euro. netto. u zachodniego producenta. czyli u nas i na nasze... wyjdzie pewnie z 80tysi...
-chyba obecnie jedyne w Polsce ma snt chik.

I niedługo -za jakiś miesiąc ja będę miał 1 sztukę w tym stylu -co prawda nie fabryczną -ale powinno działać... kończę budowę.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-02-25, 22:17:08 przez wit.)
  • Odpowiedz

wit

2011-02-25, 22:12:44
Top użytkownik
acha razem z wymianą sprężarki i czynnika dajesz świeży olej -właściwego typu. pierwsza wymiana oleju szybko -po kilkunastu godz pracy. druga około 2-3 dni trzecia po dwóch tygodniach.
  • Odpowiedz

Bock

2011-02-25, 22:38:44
Zaawansowany użytkownik
no to ceną maszynki mnie zabiłeś:/
Odparowanie jest dodatnie więc zostaje 407c.
Czyli tak:
Po wymnianie tzr, filtra, sprężarki, zalewam układ nowym czynnikiem np:Bitzer BSE 55
Sprawdzam szczelność, susze układ, napełniam a na 2 dzień olej zlewam ze spręzarki i zlewam nowym.
a teraz pytanko czy filtr wymieniam za każdym razem >? Raczej tak!

P.s wit masz moze jakieś artykuły/dane/informacje jak przerabiać rurciągi ssące?
  • Odpowiedz

Bock

2011-02-25, 22:41:02
Zaawansowany użytkownik
chodzi mi oczywiście o retrofit urządzeń z r22
  • Odpowiedz

wit

2011-02-26, 07:21:15
Top użytkownik
artykułów niestety nie polecę -nie kojarzę niczego coby w sposób kompleksowy opisywało prowadzenie rurociągów. ja zbierałem wiedzę z wielu różnych źródeł i to dawno. latami wiedzy przybywało zróżnych źródeł.
najwięcej i dość prosto to książka "domowe i handlowe urządzenia chłodnicze" i to polecam na początek.

co do kolejności... zalecam odwrócić -jeśli możesz olejem zalewaj już po sprawdzeniu szczelności i po wysuszeniu układu...to wilgoć nie będzie się w oleju rozpuszczać. po prostu po wypróżniowaniu wąż na króciec i niech sobie olej z kanistra zasysa...
no chyba, że masz już sprężarkę zalaną właściwym olejem -wtedy nie warto wylewać i znowu wlewać...

filtr odwadniacz ... różnie się robi. ale według zasad powinno się wymieniać przy każdej zmianie oleju iw ogóle przy każdej ingerencji w układ chłodniczy.
filtr oleju -jeśli jest w układzie -wymieniać przy każdej wymianie oleju. przy Twoim układzie filtra oleju raczej nie ma -więc piszę to "pro forma"
pozdrawiam.
  • Odpowiedz

mg

2011-03-28, 19:55:56
Top użytkownik
wit napisał(a):jeśli odparowanie masz dodatnie w zakresie +kilkunastu stopni -to zdecydowanie r407 -lepiej.

maszynka do płukania czynnikiem około 15tys... euro. netto. u zachodniego producenta. czyli u nas i na nasze... wyjdzie pewnie z 80tysi...
-chyba obecnie jedyne w Polsce ma snt chik.

I niedługo -za jakiś miesiąc ja będę miał 1 sztukę w tym stylu -co prawda nie fabryczną -ale powinno działać... kończę budowę.

Wit skończyłeś budowę?, ciekawy jestem Wink
  • Odpowiedz

wit

2011-03-30, 08:11:50
Top użytkownik
Mg -niestety jeszcze nie.... -budowa maszyny płuczącej w przysłowiowym "proszku" -robię ją "prawie hobbystycznie" -po zajęciach zawodowych, pracy na etacie itd... a tego czasu wolnego strasznie mało. Mam ogarnięte wszystkie główne części, prawie zmontowane mechanicznie, trzeba jeszcze polutować orurowanie, dodać armaturę i zrobić kompletne sterowanie...
czyli roboty sporo. A staram się to zrobić estetycznie -ma wyglądać "jak z fabryki z pod igły"

A i mam jakieś tam priorytety i maszyna nie jest aktualnie pierwsza w kolejce... . staram się wyszukiwać armaturę -a to trwa -zwłaszcza, że część koncepcji wykonawczej zmienia się w trakcie budowy...

Generalnie koncepcja jest taka -odzysk po cieczy brudnego zawilgoconego czynnika -odparowanie -destylacja -rektyfikacja -filtracja -przy ściśle kontrolowanym ciśnieniu i temperaturze poszczególnych aparatów -potem sprężarka -odolejanie -czynnika wyjściowego -odzysk ciepła do podgrzewania części destylacyjnej -skraplacz i filtracja wyjściowa. W efekcie z brudnego czynnika woda i olej mają być wytrącane do oddzielnego pojemnika -a oczyszczony ciekły czynnik -albo do butli -albo zwracany do płukanej instalacji celem wymywania kolejnej porcji brudów.
  • Odpowiedz

mg

2011-03-30, 11:18:40
Top użytkownik
Czy proces oczyszczania będzie cykliczny(napełnianie części płukanej ciekłym czynnikiem i gwałtowne odparowanie)?.
Czy przez oczyszczaną część układu czynnik w fazie ciekłej będzie stale przepływał zabierając olej itp.
Jeśli to nie tajemnica Smile Zastanawiałem się nad drugą opcją tyle że ustrojstwo robi się mało mobilne Sad
  • Odpowiedz

wit

2011-03-30, 11:52:48
Top użytkownik
to malutkie ustrojstwo... dość małej mocy wyjdzie prawie 70kg wagi... i raczej stały przepływ. jak to małe się sprawdzi to zbuduję większe...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-03-30, 12:24:55 przez wit.)
  • Odpowiedz

mg

2011-03-30, 12:01:43
Top użytkownik
Faktycznie, maleństwo Big Grin
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa