Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

jak to obliczyć - chłodzenie wodą

8 Odpowiedzi, 10008 Wyświetleń

pietja

2012-11-22, 22:28:21
Nowy użytkownik
Witam

Na wstępie może napiszę że nie mam wiedzy technicznej dotyczącej chłodzenia - ale mam też pomysł który może pomoże rozwiązać pewien problem.

Pomysł polega na stworzeniu rozwiązania do chłodzenia szafy serwerowej generującej dajmy na to 10KW ciepła przy pomocy wymiennika woda - powietrze zainstalowanego z przodu szafy oraz identycznego z tyłu szafy.

Miałoby to działać następująco - do wymiennika przedniego podajemy wodę o temperaturze X - przechodzi ona przez wymiennik i wentylatorem wtłaczane jest schłodzone powietrze do serwerów - powietrze ogrzewa się przechodząc przez serwery (zaciągają one powietrze od frontu i wyrzucają tyłem) i tam trafia na wymiennik w którym ciepło oddawane jest do wody. Temperatura jaka jest potrzebna na wlocie to 23-25 stopni. Temperatura osiągana na wylocie to nawet ponad 40 stopni.

Niestety nie potrafię obliczyć kilku rzeczy:

1. Wymaganej temperatury wody na wejściu aby zapewnić wymaganą temperaturę powietrza na wlocie - zapewne zależy to od wymiennika.

2. Wymaganego przepływu tej wody na minutę - zapewne to też zależy od wymiennika.

3. Zakładając że jest to układ zamknięty - jaką pojemność musi mieć zbiornik buforowy?

4. Zakładając że pomieszczenie w którym znajduje się zbiornik buforowy ma stałą całoroczną temperaturę 8 stopni - czy układ taki ma szanse się "zagotować"?

Innymi słowy - musiałbym się dowiedzieć po jakim czasie działania takiego układu temperatura wody w buforze stanie się na tyle duża że woda ta docierając do wymiennika frontowego nie zapewni odpowiednich warunków chłodzenia serwerom i się one wyłączą.

Wiem - może pomysł jest z kosmosu ale podobne instalacje działają na skalę przemysłową (google).

Pozdrawiam

Pietja
  • Odpowiedz

awax

2012-11-23, 09:34:51
Top użytkownik
Pomysł nie jest z kosmosu ,jednak tu trzeba wykonać normalny projekt dla konkretnych warunków.
  • Odpowiedz

rabix

2012-11-26, 14:08:07
Użytkownik
Zakładając, że na chłodnicę powietrza napływa powietrze o temp. 40 st. C i ma być schłodzone do 25 st. C oraz moc cieplną, którą należy odebrać z serwera na poziomie 10 kW to na ten proces potrzeba dostarczyć powietrza w ilości 2000 m3/h. Ta ilość powietrza musi być przetłoczona przez szafę rackową, a nie jest to mało, wymagany będzie spory wentylator i konieczność ukierunkowania jakoś tego przepływu. Nie wiem jakby miała wyglądać sama instalacja tego rozwiązania, tzn. każda szafa ma swój własny zestaw wymienników? Jeśli chodzi o sam bufor wodny to dla całej serwerowni czyli np. 10 szaf i z każdej 10 kW ciepła to będzie on znacznych rozmiarów, a w przypadku wycieku wody z instalacji nie chcę myśleć co stanie się z serwerami. Kolejny problem to chaotyczne mieszanie się strumieni powietrza w samej serwerowni, zapewne należało by ustawić serwery w ten sposób aby stworzyć zimne i gorące korytarze.
  • Odpowiedz

crocens

2012-11-26, 21:07:22
Top użytkownik
Musisz znaleźć projektanta który który pracował lub projektował podobne układy. Sam nie dasz rady chodzby tutaj 100 postów napisano.

Dodatkowa trudność w wdrożeniu to silna konkurencja w tym segmencie oferująca rozwiązania pozwalające na odbiór do 60kW z jednej szafy rack. Na domiar złego to rozwiązania bardziej "eleganckie" o których istnieniu nie wiadomo do póki nie przyjrzysz się bliżej samym szafom...

Ale do wytrwałych świat należy.

PS. 2000m3/h to nie dużo, wręcz mało... jedna z firm których urządzenia wdrażałem ma wstawki między szafy które wtłaczają bagatela około 8000m3/h prosto na serwery... urządzenia wielkości połowy szafy rack.

Co do zbiornika buforowego to dobiera się go głównie wg 2 kryteriów:
1. Czas potrzebny na załadowanie i rozładowanie zbiornika musi zapewni odpowiednią ilość startów sprężarek na godzinę
2. Czas autonomii UPSów tudzież innych systemów zabezpieczających.

Temat można rozpisać na na dobrą książkę dlatego sądzę, że dobry projektant/PRAKTYK załatwiłby sprawę za rozsądne pieniądze...
.
  • Odpowiedz

rabix

2012-11-27, 10:26:39
Użytkownik
crocens napisał(a):Co do zbiornika buforowego to dobiera się go głównie wg 2 kryteriów:
1. Czas potrzebny na załadowanie i rozładowanie zbiornika musi zapewni odpowiednią ilość startów sprężarek na godzinę
2. Czas autonomii UPSów tudzież innych systemów zabezpieczających.

Temat można rozpisać na na dobrą książkę dlatego sądzę, że dobry projektant/PRAKTYK załatwiłby sprawę za rozsądne pieniądze...

Pytający miał na myśli układ z tak dużym buforem, który jest zamontowany w pomieszczeniu o niskiej temp., że nie wymaga to schładzania zładu za pomocą urządzenia sprężarkowego... Tak mi się wydaje.
  • Odpowiedz

syllwias

2013-01-17, 14:53:18
Nowy użytkownik
Jestem średniozaawansowanym fachowcem w branży chłodniczej. Ale wydaje mi się że w takim rozwiązaniu skropliny pojawiające się na wymienniku mogą uszkodzić serwery. Brałeś pod uwagę jak odprowadzić skropliny?
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-01-17, 20:02:32
Top użytkownik
A co z wodą zimną pobraną zrobić po odzyskaniu ciepła?Wielki zbiornik buforowy był by potrzebny.Najpierw trzeba stworzyć obieg wewnętrzny nie zależny aby ciepło pobrane oddać w tym budynku.Latem jest to możliwe tylko wtedy gdy układ posiada dolne żródło ciepła.Taki sobie akumulatorPomysł dobry na zimę dla chotelu który obsługuje dużo gości hotelowych.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-01-17, 22:48:07
Moderator
klimatolog napisał(a):(...) dla chotelu (...).
i wszystko w temacie.
Zdaje mi się, że jest ustawa o języku polskim...
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa