Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

chlodnica klimy z osuszaczem

11 Odpowiedzi, 12358 Wyświetleń

jozek174

2011-04-02, 19:20:12
Nowy użytkownik
Witam
Mam pytanie odnosnie osuszacza, bylem ostatnio na sprawdzeniu szczelnosci klimy i okazalo sie ze mam dziurawa chlodnice klimatyzacji (skraplacz), kupilem juz nowa i bede zakladal za kilka dni ale ostanio uslyszalem ze powinno sie tez wymienic osuszacz mimo ze jest szczelny bo podobno moze nazbieral juz w sobie duzo wody i mozliwe ze dlatego chlodnica zgnila bo juz ma za duzo wody w sobie i oddaje do ukladu klimatyzacji i miesza sie z czynnikiem r134a, czy to prawda co sie dowiedzialem czy nie???? i czy powinienem wymienic ten osuszacz razem z chlodnica?? a posiadam vectre c diesel
  • Odpowiedz

Bock

2011-04-02, 19:33:47
Zaawansowany użytkownik
osuszacz obowiązkowo wymień ! Odpowiada między innymi za pochłanianie wilgoci z układu, a jeśli układ masz rozszczelniony to....wymiana konieczna podobnie z olejem jest bardzo higroskopijny!
  • Odpowiedz

jozek174

2011-04-02, 19:41:02
Nowy użytkownik
dzieki za szybka odpowiedz, tak tez zrobie wymienie i spokoj moze bedzie, a nie orientujesz sie czy przy wymianie wystarczy odkrecic przewody od chlodnicy i osuszacza wstawic nowe czesci i je zakrecic czy trzeba na jakis klej brac czy moze silikon czy same przykrecenie srubami wystarczy?? bo chce sam to zrobic aby taniej wyszlo a nie wyglada na bardzo skomplikowana rzecz i widze ze to na zlaczki ze sruba jest
  • Odpowiedz

Bock

2011-04-02, 19:51:27
Zaawansowany użytkownik
wystarczy wymienić o ringi jeśli tam są nic więcej nie dajesz, skomplikowane to może nie jest ale potrzebny jest sprzet odpowiedni jak manometry, pompa próżniowa itp.
W osuszaczu masz Zeolith szybko chłonie wilgoć więc możesz sobie narobić dodatkowych kosztów!
  • Odpowiedz

jozek174

2011-04-02, 20:34:34
Nowy użytkownik
a myslalem ze sa oringi i pojdzie sprawnie, to bedzie troche z tym roboty i juz nie wiem czy samemu sie w to bawic czy lepiej oddac fachowcom ten montaz chlodnicy i osuszacza, koszty koszty i jeszcze raz koszty Sad
  • Odpowiedz

radekklimat

2011-04-03, 08:48:25
Moderator
jozek174 napisał(a):Witam
Mam pytanie odnosnie osuszacza, bylem ostatnio na sprawdzeniu szczelnosci klimy i okazalo sie ze mam dziurawa chlodnice klimatyzacji (skraplacz), kupilem juz nowa i bede zakladal za kilka dni ale ostanio uslyszalem ze powinno sie tez wymienic osuszacz mimo ze jest szczelny bo podobno moze nazbieral juz w sobie duzo wody i mozliwe ze dlatego chlodnica zgnila bo juz ma za duzo wody w sobie i oddaje do ukladu klimatyzacji i miesza sie z czynnikiem r134a, czy to prawda co sie dowiedzialem czy nie???? i czy powinienem wymienic ten osuszacz razem z chlodnica?? a posiadam vectre c diesel

Z całej tej zawartosci tylko prawda jest to ,, ze wymieniamy filter gdy układ jest nieszczelny natomiast cała reszta to stek bzdur zasłyszana z ust jakiegos idioty.

Generalnie sam tego nie zrobisz bo oprocz montazu mechanicznego to jeszcze trzeba układ sprawdzic na szczelnosc, osuszyc prozniowo a nastepnie napełnic czynnikiem i uruchomic.
Znajdz dobry warsztat ktory ci to zrobi.
  • Odpowiedz

mg

2011-04-03, 16:16:49
Top użytkownik
Widzę że macie ochotę przysporzyć sobie następnego wroga.
Kto usunął moją wypowiedź z tego tematu.
Proszę przywrócić moją wypowiedź i opisać gdzie nie miałem racji, Usuwanie wpisów bez śladu, bez uzasadnienia, jest dowodem na to że nie macie za grosz szacunku dla ludzi którzy poświęcają swój czas.

ŻENADA !
  • Odpowiedz

llort

2011-04-03, 16:19:22
Zaawansowany użytkownik
Powinieneś wymienić filtr osuszacz.To nie jest stek bzdur.
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

llort

2011-04-03, 16:24:15
Zaawansowany użytkownik
mg napisał(a):Widzę że macie ochotę przysporzyć sobie następnego wroga.
Kto usunął moją wypowiedź z tego tematu.
Proszę przywrócić moją wypowiedź i opisać gdzie nie miałem racji, Usuwanie wpisów bez śladu, bez uzasadnienia, jest dowodem na to że nie macie za grosz szacunku dla ludzi którzy poświęcają swój czas.

ŻENADA !
To tylko pewnie pomyłka jak w moim przypadku ponad rok temu.
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

barbie

2011-04-03, 17:06:40
Top użytkownik
rok temu nie istniałeś .
  • Odpowiedz

llort

2011-04-03, 17:31:11
Zaawansowany użytkownik
Jak zawsze masz rację :|
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa