Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Z gory dziekuje za pomoc

15 Odpowiedzi, 16316 Wyświetleń

skura19

  2007-10-15, 13:06:18
Nowy użytkownik
#1
Witam mam taki maly problem jako prace dyplomowa mam taki temat
"Opracowanie koncepcji instalacji chłodniczej komory do szokowego zamrażania mięsa mielonego oraz wykonanie bilansu zapotrzebowania na moc chłodniczą."

i potrzebuje entalpii roznych produktow w tym przypadku miecha mielonego w roznych temperaturach(10 - (-20) C) bedzie to komora na 10 ton padlinki
Jesli ktos posiadalby informacje ktore moglyby mi pomoc to z gory dziekuje
  • Odpowiedz

radekklimat

  2007-10-15, 15:49:45
Moderator
#2
wiadomość została usunięta ponieważ była reklamą firmy nie związanej z portalem www.klimatyzacja.pl Admin
www........ tam znajdziesz fon do nich a oni buduja takie komory
pyjaj o inż.Sztuke
  • Odpowiedz

AS

  2007-10-20, 07:43:16
Zaawansowany użytkownik
#3
"Bilans cieplny pomieszczeń chłodni" Marian Czapp, Henryk Charun
Tam znajdziesz wszystko.
  • Odpowiedz

kubowy

  2007-10-20, 18:44:46
Użytkownik
#4
A S Z kąd jesteś. Wymieniłeś moich dobrych znajomych z P.K.
  • Odpowiedz

skura19

  2007-10-23, 21:40:59
Nowy użytkownik
#5
Posiadam juz ta ksiazke wiec entalpie juz znam ,
Teraz mam nowy problem poniewaz promotor kazal mi oblczyc zapotrzebowanie na moc nie liczac strat i wyszlo mi niecale 140kW,zas on powiedzial mi ze wedlug niego zapotrzebowanie moze4 byc 2 x mniejsze i ze on moze zalozyc 70kW i wyjdzie na to samo.
Sadze ze ma to cos wspolnego z przeniana fazowa ale kombinuje jak moge i ni ch..a
nie moge wykminic jak to otrzymac
Dziekuje za odpowiedzi na poprzedni problem
Studenckie RESPECT
  • Odpowiedz

AS

  2007-10-24, 14:42:26
Zaawansowany użytkownik
#6
Do kubowego

Ja skończyłem PG, ale trochę czasu już minęło.

Do skury.

Jak nie chce abyś liczył całkowity bilans to musisz pominąc przegrody budowlane, infiltrację, oświeltenie jeśli masz je w komorze, ciepło pracy wentylatorów oraz ciepło odszraniania. Uwzględnij tylko towar, czyli: schłodzenie, zamrożenie wraz z przemianą fazową w temperaturze krioskopowej oraz domrożenie. Proces ten przebiega oczywiście w czasie i zwróć na to uwagę bo jest to istotne zwłaszacza przy komorach szokowych gdzie godzina krócej oznacza trochę inne zapotrzebowanie na moc chłodniczą.
  • Odpowiedz

skura19

  2007-10-24, 21:09:05
Nowy użytkownik
#7
Dziekuje "AS" za pomoc ale chodzilo mi o to ze 139 KW wychodzi mi tylko na zamrozenie miesa nie bralem pod uwage zadnych strat

a obliczalem to tak (m x dh)/t=(10000kg x 400kj/kg)/28800s=138.9 kW
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2007-10-24, 21:14:15 przez skura19.)
  • Odpowiedz

AS

  2007-10-24, 21:42:11
Zaawansowany użytkownik
#8
Podaj następujące dane:
rodzaj mięsa
temperatura początkowa
temperatura końcowa
czas zamrożenia owych 10000kg

Sprawdzę te obliczenia, jeżeli twój nauczyciel ma rację to napiszę Tobie sposób obliczenia wydajności chłodniczej.
  • Odpowiedz

skura19

  2007-10-25, 10:00:55
Nowy użytkownik
#9
wieprzowina
+38 taka przewidzielismy
koncowa temp w srodku miecha -18
czas 8 godzin

te 400 kj/kg jest to wartosc przyblizona poniewaz w nie ma entalpii w tak wysokich temp wiec aproksymowalismy poprzednie wyniki czy jakos tak Smile
chodzi o to ze tak wyjda obliczenia ale co mozna zrobic aby moc zalozyc ze okolo 70 kW wystarczy do uzyskania tej danej temp w danym czasie
  • Odpowiedz

AS

  2007-10-25, 17:42:55
Zaawansowany użytkownik
#10
Otóż Pan nuczyciel jest w błędzie.
Z entalpii wychodzi ok 113 kW
Z ciepła właciwego, ciepła przemiany fazowej oraz domrożenia wychodzi 103 kW
70 kW tak ale dla innego czasu chłodzenia(ok. 12 godzin) lub innej ilości mięsa.
Algorytm gdzieś za 2 godziny.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2007-10-25, 17:46:17 przez AS.)
  • Odpowiedz

AS

  2007-10-25, 19:04:33
Zaawansowany użytkownik
#11
Metoda obliczenia obciążenia chłodniczego pochodzącego od zamrażanego mięsa z entalipii.

w t=+38------h=327,2kJ/kg
w t=-18-------h=4,6kJ/kg wiadome opracowanie tab.7.127 str.318 i 319

Q=(10000kg * (327,2-4,6))/8*3600=112,01kW
_________________________________________________________________________________

Metoda polegająca na uwzglęnieniu schłodzenia, zamrożenia oraz domrożenia.

wiadome opracowanie tab 7.107 str.290

wieprzowina tłusta

temperatura krioskopowa t=-2,2
ciepło właściwe powyżej temp. krioskopowej 2,60 kJ/kgK
ciepło przemiany 130,7 kJ/kg
ciepło właściwe poniżej temperatury krioskopowej 1,87 kJ/kgK

Schłodzenie
Q1= 10 000 kg * 2,60 * (38 - (-2,2))=1 045 200kJ/8h powinienem przeliczyć temperatury na Kelwiny, aby było poprawnie matematycznie, ale teraz nie ma to większego znaczenia.

Zamrożenie
Q2= 10 000kg * 130,7=1 307 000kJ/8h

Domrożenie
Q3=10 000kg * 1,87 * (-2,2 - (-18))=295 460kJ/8h



Obciązenie od towaru całkowite Q=Q1 + Q2 + Q3 = 2 647 660kJ/8h = 91,93 kW

W poprzednim poście pomyliłem wieprzowinę z wołowiną.
  • Odpowiedz

skura19

  2007-10-25, 19:53:21
Nowy użytkownik
#12
Wielkie dzieki AS gdyby wszyscy byli tak pomocni dla poczatkujacych to Polska bylaby duzo bardziej rozwinietym krajem

Pozdrawiam i zycze wiecznie goracych kobiet i zawsze zimnej wódki
  • Odpowiedz

senior

  2007-10-26, 12:15:10
Zaawansowany użytkownik
#13
no najpierw trzeba mieć taką wiedzę :-)
  • Odpowiedz

zorro

  2011-02-06, 20:38:07
Nowy użytkownik
#14
Ciepło włąściwe x masa x różnica temperatur?
Doświadczenie zdobywamy praktyką a nieposiadaniem dokumentacji.
Dokumentację trzeba odpowiednio zinterpretować.Nikt niepowiedział że korzystanie z dokumentacji jest złe pod warunkiem że wiemy na jaki temat czytamy.
  • Odpowiedz

wit

  2011-02-07, 23:23:27
Top użytkownik
#15
A ja dodam, że dobór wydajności to najprostsza sprawa.
Zaprojektowanie i zrobienie instalacji chłodniczej też łatwo pójdzie....

prawdziwym wyzwaniem jest jak przepchnąć tą ilość ciepła przez rozsądnej wielkości chłodnice i jak to ciepło odebrać od towaru -żeby odpowiednio szybko zamarzał... bo pewnie będzie zewnętrzna zimna i twarda skorupa... a wewnątrz nadal cieplutkie parujące mięsko...
  • Odpowiedz

  • Pokaż wersję do druku


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa