Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Fujitsu AJ*A90LATF + AJ *A90UATF problem z uruchomieniem

6 Odpowiedzi, 6379 Wyświetleń

bb95

2007-11-06, 22:43:38
Nowy użytkownik
Witam

To mój pierwszy post na tym forum, mam nadzieję że uzyskam informację i będę częstym gościem.

Dwie jednostki tak jak w temacie postu, pierwsza master druga slawe. Obie jednostki są dwu kompresorowe. Instalacja freonowa ma około 130m. Jednostki zostały nabite na chwilę obecną 30kg R410. Nie stratują, zachowanie jest takie:
- w masterze startuje tylko jeden kompresor
- w lokalu zawór otwiera się tylko na jednej jednostce ( kaseta, w sumie 7 w lokalu)
Pytanie czy pozostałe kompresory i zawory nie załaczają się ponieważ nadal jest zbyt niskie ciśnienie czy może szukac innej przyczyny. Dodam że wedłóg diod sygnalizacyjnych urządzenie (master) wchodzi w tryb normalnej pracy w chłodzenie i załacza jeden kompresor, od czasu do czasu na około 5s włączają się pozostałe kompresory poczym wyłączają się.

Może ktoś już uruchamiał te jednostki, lub może podobne.

Z góry dziękuję za pomoc. Możliwy kontakt tel 500 86 10 61 wystarczy sygnał oddzwonię.
  • Odpowiedz

miro102

2007-11-07, 10:03:26
Nowy użytkownik
jakie masz cisnienia jak pracuje kompresor
  • Odpowiedz

bb95

2007-11-08, 08:16:17
Nowy użytkownik
na powrocie przy pracy tego jednego kompresora który pracuje (inverter) mam 6,5 bara.
  • Odpowiedz

gorol

2007-11-10, 00:20:14
Nowy użytkownik
wg. mie sprawdź połączenia, jak i chłodznicze tak i elektryczne. Poza tym te ciśnienia to by były dore ale do 407 a nie 410 !!
W każej istrukcji montażu pisze jaka jest standardowa długość instalacji i ile czynnika trzeba dodać na każdy metr nadwyżki.
Przy inverterze lepiej trzymać się tych regół.
Napełnij ponownie układ odpowiednią ilością czynnika.
  • Odpowiedz

bb95

2007-11-10, 17:55:38
Nowy użytkownik
Połączenia elektryczne są moim zdaniem ok. Wszystkie jednostki wewnętrzne startują wentylatory, wszystkie też wchodzą w tryb swing ustawiany na jednym pilocie.

Współpracują ze sobą obie jednostki zewnętrzne, włącza sie raz na jakis czas tryb wyrównywania ciśnień, wtedy też pracują wszystkie 4 kompresory.

Na jednostkach wewnętrznych jes 5 switchy do adresowania. Wiem że jeden jest od pilota, jest ustawiony od 0 na pierwszej jednostce do 6 na siódmej.

Pozostałe 4 switche ustawione wedłóg tabelki z instrukcji, ale nie mam pewności czy i jeden i drugi komplet się ustawia czy może tylko 2 a drugie 2 mają być na 0. Może ktoś już miał doczynienia z systemem VRF i wie jak to ustawić.

Startuje tylko ta kaseta na której są same 0 czyli wszystkie 5 switchy jest w pozycji 0, na drugiej wszystkie switche są na "1" itd na 7 jednostce wszystkie switche na "6" może tu jest błąd??
  • Odpowiedz

bb95

2007-11-10, 17:58:08
Nowy użytkownik
Zapomniałem, te 30 kg które jest nabite jest policzone ze wzoru dostarczonego przez producenta w zależności od długości poszczegulnych kawałków instalacji i ich przekrojów przewodów freonowych. Nie mam też żadnej informacji z presostatu niskiego ciśnienia więc tu chyba jest ok. Instalacja szczelna nie ma wycieków czynnika.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa