Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Koło pasowe i sprzegiełko w Audi a4 b6

30 Odpowiedzi, 34960 Wyświetleń
1 2 Dalej

piotrek_

2011-05-02, 08:50:29
Nowy użytkownik
witam wszystkich to mój pierwszy post tutaj wiec jakby co proszę o wyrozumiałość Smile
mam taki mały problem, zawiozłem moje autko do mechanika bo coś mi stukało pod maska, okazało się ze sprzęgiełko koła pasowego od klimy poszło, mechanik chciał wymienić całość tzn koło, sprzęgiełko, gumy i jakiś pierścień, no ale na moje nieszczęście nie mógł dostać zamienników Sad, ory ponad 800 zł... więc wziałem części i sam jakoś szukam ale ciężko idzie ale do rzeczy...
mechanik powiedział ze stare koło pasowe mogło by być ale miał zastrzeżenia do łożyska, sprzęgiełko rozwalone wiec trzeba kupić też gumy, więc po
1 czy kupować cały kompletny zamiennik koło 350-400 zł
2 wymienić łożysko w starym kole, dokupić sprzegiełko i i gumy i z tego wszystkiego złożyć całość co by kosztował około 200 zł

jeśli miałbym wybijać łożysko to jakbym miał to zrobić żeby było ok, bo z tego co widać http://i55.tinypic.com/2eq9kxk.jpg nie ma żadnego zabezpieczenia (segera)
z góry dzięki za pomoc
  • Odpowiedz

mg

2011-05-02, 11:16:16
Top użytkownik
Sprężarka nie jest przypadkiem zatarta?, gdzieś jest przyczyna rozpadnięcia się sprzęgła. :/
  • Odpowiedz

gajdek419

2011-05-02, 17:36:03
Zaawansowany użytkownik
to jest sprzęgło zrywalne tzn przeciązeniowe. Jeżeli uszkodzeniu uległa tarcza z 6 wypustkami to zadziałało zabezpieczenie przeciążeniowe tzn albo ciśnienie w układzie wzrosło do zbyt dużej wartości albo sam kompresor stanowi zbyt duży opór.
Jednak w praktyce bardzo często wybijają się tylko same gumowe tłumiki ale uszkadza się wtedy koło.
Przy próbie wybicia łożyska jest duża szansa na pęknięcie koła....
Co do oferowanych sprzęgieł na necie to wiele oferowanych sprzęgieł ma zbyt duże bicie (promieniowe i wzdłużne) a poza tym pękają przy normalnym ciśnieniu pracy układu (zbyt słaby materiał). U siebie sprawdzamy każde sprzęgło pod kątem minmalnej wartości przenoszonego obciązenia.
  • Odpowiedz

piotrek_

2011-05-03, 11:04:29
Nowy użytkownik
no nawet nie straszcie ze moze to byc wina sprezarki...
zaryzykowalem i kupilem kolo ze sprzegielkiem jakzalozymy to zobaczymy jak to bedzie
usterka nie stala sie nagle, halas powiekszal sie z czasem ale kilkanascie tys km jeszcze na tym zrobilem tyle ze ostatnio stalo sie to bardzo irytujace, mysle ze to z czasem sie gumy wyrobily a jak juz bylo tak daleko to sprzegielko poszlo i sie ten metalowy srodek polamal
  • Odpowiedz

gajdek419

2011-05-03, 15:00:16
Zaawansowany użytkownik
A gdzie zakupiłeś to sprzęgło?
  • Odpowiedz

piotrek_

2011-05-03, 16:06:25
Nowy użytkownik
w firmie zajmujacej sie klima samochodawa, czesci, serwis etc...
kupilem ale jeszcze tego nie mam bo zamawialem w poniedzialek
mechanik u ktorego jest auto zamawial 2 razy i 2 razy przyszly zle czesci, w koncu mowi ze moze ory, wiec sam wzialem te czesci i probuje cos na wlasna reke, no ale dopiero jak przyjdzie kolo i sprzegielko to zobacze czy to aby napewno to i czy wszystko sie zgadza, jakby co to moge oddac
  • Odpowiedz

mg

2011-05-03, 18:20:26
Top użytkownik
Czy ten mechanik ma pojęcie o klimatyzacji?, jeśli nie, to po założeniu sprzęgła i odpaleniu klimy coś chrupnie, łupnie i wszystko zaczniesz od nowa a uszkodzonej mechanicznie części nie wymienisz.
  • Odpowiedz

piotrek_

2011-05-03, 19:23:48
Nowy użytkownik
no ja mu to powiem, bo jakby to popsul to bym sie w**rwil ale zapewnie to wszystko byla wina wyrobionych gum
  • Odpowiedz

piotrek_

2011-05-10, 23:11:25
Nowy użytkownik
mg napisał(a):Czy ten mechanik ma pojęcie o klimatyzacji?, jeśli nie, to po założeniu sprzęgła i odpaleniu klimy coś chrupnie, łupnie i wszystko zaczniesz od nowa a uszkodzonej mechanicznie części nie wymienisz.
wykrakales Sad
chyba jednak sprezarka, co sadzicie??
  • Odpowiedz

mg

2011-05-10, 23:37:40
Top użytkownik
Czy mógłbyś opisać własnymi słowami doznania akustyczne? Rolleyes

A nie mówiłem! Sad

Wrona
  • Odpowiedz

piotrek_

2011-05-10, 23:42:42
Nowy użytkownik
mg napisał(a):Czy mógłbyś opisać własnymi słowami doznania akustyczne? Rolleyes

A nie mówiłem! Sad

Wrona
hmm sprzegielko znow zerwalo, wypadlo, ale nie wiem kiedy, zauwazylem to jak klima calkiem przestala dmuchac zimniejsze powietrze, otworzylem maske i zajrzalem co jest nie tak, zauwazylem tylko wypadniete sprzegielko..., teraz wszystko cicho chodzi tyle ze kilma nie pracuje....
  • Odpowiedz

mg

2011-05-10, 23:54:07
Top użytkownik
Tym razem skorzystaj z usług firmy specjalizującej się w serwisowaniu klimatyzacji samochodowej.
Nie jestem wroną Smile , po prostu to było do przewidzenia! Sad
  • Odpowiedz

piotrek_

2011-05-10, 23:59:07
Nowy użytkownik
mg napisał(a):Tym razem skorzystaj z usług firmy specjalizującej się w serwisowaniu klimatyzacji samochodowej.
Nie jestem wroną Smile , po prostu to było do przewidzenia! Sad
postaram sie, ale dobrych mechanikow jak na lekarstwo niestety
no coz myslalem ze to jednak wystarczy wymienic, oczywiscie jeszcze odwiedze mechanika ktory wymienial to bo ja mu mowilem czy sprezarka czasem nie jest zatarta i czy wszystko z nia ok..
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2011-05-11, 00:01:12
Zaawansowany użytkownik
zapros twojego mechanika na www.forum.klimatyzacja.pl
moze sie czegos nauczy Smile
  • Odpowiedz

piotrek_

2011-05-11, 00:03:16
Nowy użytkownik
Bogdan_New_Jersey napisał(a):zapros twojego mechanika na www.forum.klimatyzacja.pl
moze sie czegos nauczy Smile
hehe Smile
nie moj, poprostu taki wybor padl, kiedys sie sprawdzil, teraz jednak go to przeroslo
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2011-05-11, 00:05:24
Zaawansowany użytkownik
zapytaj sie chlopakow z forum gdzie pracują
moze masz do ktoregos nie dalego
a za nich gwarantuje ze sa prawdziwymi fachowcami
  • Odpowiedz

piotrek_

2011-05-11, 00:09:53
Nowy użytkownik
Bogdan_New_Jersey napisał(a):zapytaj sie chlopakow z forum gdzie pracują
moze masz do ktoregos nie dalego
a za nich gwarantuje ze sa prawdziwymi fachowcami
mam pytac kazdego z osobna??Smile ja jestem ze slaska, niedaleko żor
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2011-05-11, 00:11:30
Zaawansowany użytkownik
no i wystarczy
jutro sie dowiemy kogo tu mamy z twoich rejonow

a ja jestem z B-B
  • Odpowiedz

piotrek_

2011-05-11, 00:14:50
Nowy użytkownik
Bogdan_New_Jersey napisał(a):no i wystarczy
jutro sie dowiemy kogo tu mamy z twoich rejonow

a ja jestem z B-B
no fajnie by bylo jak ktos by sie znalazl...
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2011-05-11, 00:19:04
Zaawansowany użytkownik
idz juz spac bo Smile wrony Smile zaczynaja wczesnie skrzeczec i sie nie wyspisz
a uwas jest juz 2:20 w nocy
  • Odpowiedz

piotrek_

2011-05-11, 00:24:26
Nowy użytkownik
Bogdan_New_Jersey napisał(a):idz juz spac bo Smile wrony Smile zaczynaja wczesnie skrzeczec i sie nie wyspisz
a uwas jest juz 2:20 w nocy
jak tu spac jak moja ukochana oooo sie sypie Smile
  • Odpowiedz

mg

2011-05-11, 06:27:46
Top użytkownik
B-B kojarzy mi się z zapachem gotowanej margaryny, Szyndzielnią i Basztową. Smile
  • Odpowiedz

gajdek419

2011-05-11, 06:35:07
Zaawansowany użytkownik
moim zdaniem problem moze byc ze złą jakoscią nowego sprzęgła, tzn zrywa się za wczesnie....
  • Odpowiedz

piotrek_

2011-05-11, 07:03:18
Nowy użytkownik
gajdek419 napisał(a):moim zdaniem problem moze byc ze złą jakoscią nowego sprzęgła, tzn zrywa się za wczesnie....
no ale to chyba tez da sie sprawdzic
  • Odpowiedz

gajdek419

2011-05-11, 07:05:57
Zaawansowany użytkownik
no da się... albo sprawdzasz cisnienia w układzie albo samo sprzęgło. Naprawdę na rynku dostępne są wadliwe sprzegła i zeby było ciekawie sprzedajacy nie zdają sobie z tego sprawy...
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa