Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Eliwell EWPlus961

21 Odpowiedzi, 17998 Wyświetleń

kernel

2011-05-05, 08:00:41
Nowy użytkownik
Witajcie
Mam problem odnoście tego czujnika, nie mogę nigdzie dostać opisu jego działania po polsku, czyli jak go ustawić, przyszli do mnie fachowcy tfu, i tak ustawili, że mam w komorze 10 stopni a ma być od 1 do 3 stopni. Gdy do nich zadzwoniłem mówią że tak ma być, nie będę im ubliżał bo szkoda mojego czasu jak ktoś może to proszę o informację jak to ustawić i dlaczego w komorze jest 10 stopni na wyświetlaczu pokazuje od 1 do 3 na termometrze jak włożę do chłodni jest 10 stopni sprawdzałem już paroma termometrami na bank jest coś źle ustawione .
  • Odpowiedz

crocens

2011-05-05, 08:36:25
Top użytkownik
Gdzie jest umiejscowiony czujnik temperatury?
.
  • Odpowiedz

mg

2011-05-05, 08:42:11
Top użytkownik
Chłopaki przekalibrowali czujnik i naprawione Big Grin
  • Odpowiedz

crocens

2011-05-05, 08:47:01
Top użytkownik
Taką myśl miałem, ale wolałem się upewnić, że nie dali np czujki na wylocie z parownika ;p

A skąd to wiesz mg? Tongue
.
  • Odpowiedz

kernel

2011-05-05, 10:07:00
Nowy użytkownik
Regulator ma dwie czujki jedna jest na parowniku gdzieś po środku chłodni, a drugą dali do komory poniżej. To co pokazuje regulator z czujki w komorze nie sprawdza się z tym co jest na termometrze. I jeszcze jedno po co ta czujka na parowniku ?
  • Odpowiedz

crocens

2011-05-05, 10:17:08
Top użytkownik
Czujka w parowniku (wsadzona pomioędzy lameme) jest potrzeban dla prawidłowego odmrażania tegoż urządzenia i powinna się znajdować w jego górnyj części, jednak z uwagą aby była optymalnie daleko od grzałek.

Czujka komorowa powinna być tak umiejscowiona, aby powietrze które wylatuje z parownika nie owiewało jej. W Praktyce daje się ją w strumieniu powietrza zasysanego przez parownik lub na ścianie komory z uwzględnienie tego co piszę powyżej oraz tego, by nie dotykała ściany tej komory.

Jeżeli tak masz to ekipa musi przeskalować czujkę. Robi się to w sterowniku. Skoro oni w tym grzebali to na pewno mają instrukcję i wiedzą jak to zrobić.
.
  • Odpowiedz

kernel

2011-05-05, 10:30:54
Nowy użytkownik
Rozumiem Cię, ale ekipa, która robiła fuchę zlała na to i mówią, że tak ma być. Szkoda gadać z debilami dlatego szukam porady na forum bo wszystko jest zrobione tylko są złe ustawienia regulatora. Mam instrukcję po angielsku, ale nie wiem jak postawiać czujkę parownika na jaką wartość i czujkę komory na jaką wartość. Jeżeli ktoś by mi wytłumaczył na ile ustawia się taką czujkę to może bym zaskoczył i sam to sobie ustawił. Chłodnia jest bez grzałki. i często jest zaszroniony parownik.. :/

Edit: w chłodni są wędliny, dlatego temperaturę jaka muszę mieć w komorze to 1-3 stopnie
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-05-05, 10:32:54 przez kernel.)
  • Odpowiedz

crocens

2011-05-05, 11:08:08
Top użytkownik
jeżeli masz tą instrukcję w wersji elektronicznej to wyśli mi ją, powiem Ci co i jak ustawić...
.
  • Odpowiedz

kernel

2011-05-05, 11:15:13
Nowy użytkownik
Instrukcja
Dotyczy modelu Eliwell EWPlus961
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-05-05, 11:17:04 przez kernel.)
  • Odpowiedz

crocens

2011-05-05, 11:25:12
Top użytkownik
EWPLUS 961 posiada gniazdo tylko na 1 czujnik temperatury... na pewno 961 a nie 971?
.
  • Odpowiedz

kernel

2011-05-05, 12:59:25
Nowy użytkownik
Czyli zrobili mnie w ciulika po raz kolejny... ponieważ zainstalowali dwie czujki Smile ... na czujniku z przodu piszę 961 na 100 % a zamontowali 2 czujki
Edit: jednak po rozkręceniu są cztery wyjścia na 2 czujki, nie wiem dlaczego na obudowie piszę inne oznaczenie regulatora, wychodzi na to że będzie to jednak schemat ten od 971.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-05-05, 15:12:37 przez kernel.)
  • Odpowiedz

crocens

2011-05-05, 15:53:58
Top użytkownik
masz jakiś komunikator np gg? przez forum to ciężko się dogadać...
.
  • Odpowiedz

barbie

2011-05-05, 16:27:50
Top użytkownik
zamień przewody czujników miejscami ,jeśli agregat nie pracuje non stop .
  • Odpowiedz

llort

2011-05-05, 21:38:09
Zaawansowany użytkownik
kernel a jakim pomiarem ty korzystasz i w jakim czasie?
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

kernel

2011-05-06, 07:13:48
Nowy użytkownik
To znaczy pomiar jest taki, że w chłodni są 2 termometry przez 24 godz na dobę i oba wskazują 10 stopni Sad a porównuję to z tym co jest na wyświetlaczu regulatora. Dwa z celu dobrej weryfikacji w komorze bo w ladzie na zewnątrz jest jeszcze jeden.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-05-06, 07:14:30 przez kernel.)
  • Odpowiedz

llort

2011-05-06, 17:37:40
Zaawansowany użytkownik
Jeżeli jesteś pewien na swoje termometry to po prostu skorzystaj z przysługującego ci prawa czym jest gwarancja i dodatkowo rękojmia
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

radekklimat

2011-05-06, 19:06:41
Moderator
Ta chłodnia jest nowa czy jakas stara bo to wyglada tak, jakby agregat był za mały i poprzez przekalibrowanie czujnika osiagneli temperature za mala kase dla klienta.
Moim zdaniem chciałes miec tanio zrobione i teraz kwiatki wyszły.
  • Odpowiedz

barbie

2011-05-06, 19:19:35
Top użytkownik
chłopie ! .jeśli chcesz uzyskać pomoc-usiądź z zegarkiem i kartką papieru przy agregacie,zapisuj czas pracy i postoju agregatu w ciągu kilku godzin .masz problem a nie podajesz rzeczowych informacji .
  • Odpowiedz

kernel

2011-05-06, 22:15:48
Nowy użytkownik
Słuchajcie, Chłodnia pracowała prawidłowo do póki nie zepsuł się regulator, a właściwie jego przekaźnik, trzeba było tyrpnąć, żeby zaskoczył agregat. Przyszli fachowcy i powiedzieli, że ciężko taki załatwić a nie naprawia się takowych bo z kąt części. Nie wnikałem już w to poprosiłem o nowy regulator, więc zamontowali nowy regulator, ustawili go na czujkę komory 1-3 stopni. Od tego czasu chłodnia jakby zaczęła częściej się załączać i parownik jakby był trochę bardziej gorętszy, w komorze wydawać by się mogło, że jest zimno. Więc tak zostało, ale po kilku interwencjach dziewczyn tam pracujących (problemy z trzymaniem świeżości wędlin) postanowiłem wsadzić tam dwa termometry, wcześniej tego nie zrobiłem bo byłem przekonany, że to co na regulatorze to to samo mam w chłodni, jednak się myliłem, na regulatorze normalnie spada pomiędzy 1-3 stopnia natomiast na termometrach mam 10 stopni, więc cholera wie czy regulator zepsuty, bo niemożliwym jest żeby dwa termometry się myliły. Chłodnia ma ok 7 lat. mam ją od nowości. i żadnych problemów odkąd wymieniłem regulator nie miałem.
  • Odpowiedz

crocens

2011-05-07, 01:41:15
Top użytkownik
może podpieli na odwróot czujniki. Chwyć w rękę ten czujnik w komorze i zobacz, czy rośnie temp na wyświetlaczu. jeżeli nie to wyciągnij ten z parownika i zrób to samo. Jeżeli zacznie rosnąć na tym z parownika to są czujki na odwrót podpięte.
.
  • Odpowiedz

barbie

2011-05-07, 05:19:13
Top użytkownik
Marcin-pisałem o tym .
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa