Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

klima nie chłodzi

102 Odpowiedzi, 92328 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej

Shitashii

2011-05-08, 09:34:56
Moderator
janpl2 - daj już spokój, bo zaczynasz się kompromitować. Ja na początku napisałem swoje, a Ty dalej swoje. Mówią Ci inni: jedź do dobrego serwisu, a Ty wałkujesz, że przez 1,5h wyciągnęli Ci 20g czynnika.... I że masz aktywną pianę. Jak taka aktywna, to niech Ci sprawdzi klimatyzację.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

llort

2011-05-08, 11:05:16
Zaawansowany użytkownik
Kiedy wszystko inne zawiedzie (znajomi,koledzy, książki,fora) skorzystaj z profesjonalnego serwisu w danej dziedzinie Sad
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

janpl2

2011-05-08, 13:33:14
Użytkownik
bylem juz i dalem 200pln, facet juz mnie nie chce przyjac mówi ze nabil i sprezarka chodzi wiec powinno byc ok i powinno chlodzic

czyli to cos od skraplacza?
jak auto zimne, silnik zimny to klima pracuje ok i wentylator sie kreci a jak sie silnik rozgrzeje to i skraplacz jest cieply i wentylator juz chodzi rzadziej wlacza sie i wylacza a klima wcale nie chlodzi
wymyc dokladnie skraplacz+chlodnice? aktywnej piany nie wolno uzywac, myjką mozna? moge przeciez ustawic dowolne cisnienie a na max to nawet auta nie myje bo mi go szkoda

a te rurki od klimy powinny byc zimne? gorące?
  • Odpowiedz

bxz

2011-05-08, 13:58:21
Zaawansowany użytkownik
Ja jak mi klima nie działa za wydajnie, to w czasie jazdy - tak nie za szybko, ok 40 km/h włączam na wsteczny (tylko nie szybciej bo popsujesz skrzynie!). Wtedy sprężarka kręci się w drugą stronę i przepycha wszystkie śmieci, które się nagromadziły. To pomaga na kilka miechów, bo nie chce mi się sprężarki demontować i czyścić. Możesz też dolać spirytusu, to neutralizuje wodę w układzie. Na włączonej klimie otwierasz zaworek serwisowy i dolewasz strzykawką do układu odrobinę spirytusu.
Nie wiem jaka jest przyczyna... albo śmieci albo woda.
NO
  • Odpowiedz

llort

2011-05-08, 14:15:00
Zaawansowany użytkownik
Składnikiem spirytusu jest woda.To tak jak by dodać oliwy do ognia podczas gaszenia pożaru przez pseudo- strażaka. Sad
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2011-05-08, 14:36:23
Top użytkownik
Masz pusta klimę. Jedź naprawde do fachowców niech Ci porządnie to zrobią
  • Odpowiedz

janpl2

2011-05-08, 16:33:33
Użytkownik
jak pustą? jak zaraz po uruchomieniu dmucha mrożącym powietrzem, bardzo zimnym ale tylko pare minut odrazu po tym jak uruchomie zimny silnik
  • Odpowiedz

mg

2011-05-08, 16:38:36
Top użytkownik
bxz napisał(a):Ja jak mi klima nie działa za wydajnie, to w czasie jazdy - tak nie za szybko, ok 40 km/h włączam na wsteczny (tylko nie szybciej bo popsujesz skrzynie!). Wtedy sprężarka kręci się w drugą stronę i przepycha wszystkie śmieci, które się nagromadziły. To pomaga na kilka miechów, bo nie chce mi się sprężarki demontować i czyścić. Możesz też dolać spirytusu, to neutralizuje wodę w układzie. Na włączonej klimie otwierasz zaworek serwisowy i dolewasz strzykawką do układu odrobinę spirytusu.
Nie wiem jaka jest przyczyna... albo śmieci albo woda.
Czy podczas opisanej procedury zmiany obrotów sprężarki należy wcisnąć sprzęgło?, czy może niema to już większego znaczenia?
  • Odpowiedz

crocens

2011-05-08, 16:56:51
Top użytkownik
K... tak pustą, ja strzelam, że przeładowaną. Zaraz ktoś napisze, że przytkaną a na koniec będziesz miał zatartą sprężarkę.
Gdyby ktoś z Twojej rodziny był chory to też byś upierał się na leczenie przez forum?

Zrozum, że zrobili Cię za ch... za 200zł i to było, minęło. Teraz znajdź porządny serwis, gdzie obsłuży cię chłodniarz a nie wulkanizator, zapłać 150-200żł i będziesz miał spokój.

Nie wszystko można załatwić przez forum i niestety, Twój przypadek taki jest.Przykro mi, że musisz wydać kolejne 200zł na naprawę (choć myślę, że mniej) ale takie jest życie. Jeżeli nie masz na tę druga naprawę to masz dwa wyjścia. Albo odpuszczasz albo nie odpuszczasz poprzedniej ekipie. Cóż więcej Ci możemy poradzić?
.
  • Odpowiedz

janpl2

2011-05-08, 17:15:36
Użytkownik
200pln piechotą nie chodzi a widze ze zaraz po uruchomieniu klima dziala wyśmienicie wiec moze wystarczy samemu wyczyścic skraplacz czy tam chlodnice
jak mówilem temp wylatującego powietrza z kratek wynosi aż 9C oczekiwalem znacznie chłodniejszego. ale jakby klima wcale nie dzialala to na samym nadmuchu raczej by nie bylo 9C nawet jakby max wiało dobrze pisze? sam nadmuch bez klimy obniza chodziaz troche powietrze?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-05-08, 17:16:40 przez janpl2.)
  • Odpowiedz

mt

2011-05-08, 17:20:37
Użytkownik
Do janpl2. Piszesz o wszystkim, najwięcej o pianie ale ani słowa o najważniejszym czyli o ciśnieniach w układzie, jak sobie wyobrażasz diagnozę na odległość bez tego?
  • Odpowiedz

crocens

2011-05-08, 17:24:48
Top użytkownik
wiem,. że 200pln piechota nie chodzi, ale mam razem z Tobą siąść i płaskać? NIKT CI NIE POMOŻE BO TO NIE JEST SPRAWA NA FORUM! Jak dla mnie to klima działa dobrze, pozdrawiam.

Czyszczenie skraplacza nigdy nie zaszkodzi, użyj jakiejść łagodnej chemii i użyj karchera z pewnej odległości, by go nie zniszczyć.
.
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-05-08, 17:24:58
Moderator
Gdzie jest moderator się pytam, pytam się!
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

llort

2011-05-08, 17:32:44
Zaawansowany użytkownik
Nie udzielanie idiotom odpowiedzi odciąży pracę niektórym osobom Smile
  • Odpowiedz

zenek123

2011-05-08, 18:49:22
Użytkownik
Witam,

Kolego przesympatyczny.

1. Jeżeli nabili ci 900 g a miałeś 20g to sprawdzenie szczelności na początek.
2. Idź w końcu umyj ten skraplacz (możesz go odkręcić albo chociaż popuścić chłodnicę wody i przepłukać wodą z węża, samą wodą, żeby syf wyleciał).

Jeżeli wykonasz pkt.2 i nie będzie poprawy to jedź do dobrego fachowca.

Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-05-08, 18:52:36 przez zenek123.)
  • Odpowiedz

wenon

2011-05-09, 07:48:36
Moderator
bxz napisał(a):jak mi klima nie działa za wydajnie, to w czasie jazdy - tak nie za szybko, ok 40 km/h włączam na wsteczny (tylko nie szybciej bo popsujesz skrzynie!). Wtedy sprężarka kręci się w drugą stronę i przepycha wszystkie śmieci, które się nagromadziły.

a od kiedy to silnik na wstecznym kręci się w drugą stronę? to musi być jakiś prototypowy silnik.
"I DON'T MIND IF I DON'T HAVE A MIND." (Kurt Cobain)
  • Odpowiedz

bxz

2011-05-09, 09:03:04
Zaawansowany użytkownik
ehhh Autor postu oczekiwał "wiejskiego sposobu" i nie może zrozumieć, że takiego nie ma, to mu podałem Big Grin
Pisze o wyczyszczeniu skraplacza, a 3 dzień tego nie zrobił... może czeka że ktoś z forum przyjedzie i wyczyści?
A może chce filmik jak to wyczyścić, ale musi być konkretnie jego model, bo w każdym inaczej?

A przy 40km/h wsteczny... i Wy to traktujecie poważnie? szkoda że llrort nie pociągnął tematu;p

IMO temat do zamknięcia z powodu:
Totalna ignorancja autora na to co mu piszą, 0 pojęcia o temacie, 0 zadanego sobie trudu.
NO
  • Odpowiedz

cleanpark

2011-05-09, 09:45:45
Użytkownik
ale ja się przynajmnie ubawiłem czytając to Smile)SmileSmileSmile taki miły początek tygodnia SmileSmileSmileSmileSmile
ps jak metoda ze wstecznym zawiedzie to ja chętnie naprawię też skrzynię biegów poza klimą SmileSmileSmileSmileSmile
  • Odpowiedz

janpl2

2011-05-09, 10:44:27
Użytkownik
Czytając duzo w necie i na forach o słabo chłodzącej klime bardzo czesto wyczytuje ze powodem jest zanieczyszczony skraplacz i ze wystarczy tylko go umyć, przedmuchać karcherem.
Więc juz sie chcialem zabierac za mycie tego skraplacza ale jeden z Was napisał ze aktynywną piane stanowczo odradza bo mi skraplacz zardzewieje, no to ok mysle ze umyje samą wodą to drugi z Was pisze ze nie uzywac karchera bo powyginam blaszki, wiec jesli nie uzyje ani tego ani tego to nie umyje tego skraplacza Big Grin
Nieche zrobic sobie kuku, aktualnie jako tako cos chlodzi klima a jak wymyje to jest niewiadoma, kazdy mówi ze robie to na wlasne ryzyko, nigdy nie myłem silnika wodą ani chlodnicy. Jak myje auto to naniose tą chemie w proporcji 1:2 z wodą na auto odczekam pare minut i splukam wodą pod ciśnieniem i mam idealnie umyte auto bez uzycia gąbki ten brud sie rozpuści i zleci a lakieru wiec widze ze to działa.
Tak straszycie ze tak łatwo zniszczyć ten skraplacz wiec sie wstrzymałem z tym myciem bo niechce nic zepsuć. Jednak oglądając go wyląda na czysty jednak na niektórych blaszkach sa powtykane kamyki jednak mysle ze to niema wiekszego znaczenia.

Niedawno zrobiłem test wyjechałem autem z garazu zaparkowałem w cieniu, odpalilem silnik wlaczylem na max chlodzenie nawiew na maxa czyli 5 i wiatr na nawiew środkowy, wlaczylem klime, obieg otwarty, wlozylem 1 termometr to lewego nawiewu a 2 polozylem na siedzeniu tylnim wyszlem z auta, szyby zamknięte i odczekalem ok 5min
na dworze bylo ok 21C a w aucie na tym term tylnim 16C a na term który byl w nawiewie 9C
przy tym mimo ze klima miała max chłodzic to wentylator od klimy włączał sie i wyłączał co chwile tz 30s pracowal wyłączył się na 5s i znowu ok 30-60s praca, wyłączył sie na 5s i tak w kółko
To jeśli będą temp powyzej 30C na dworze to jak bede jechal na max nawiewie wnioskuje ze uzyskam ok 25C a nie mniej, a jak dalbym nawiew na szyby to juz calkowicie by klima nie zdołała schlodzic, chciałbym mieć tak ze przy temp w okolicach 30C i wyższej abym mógł sobie prędkość na wiewu ustawić na połozenie 1 max 2, a nawiew mógł dac np wyłącznie na szyby i zeby w aucie temp wynosila 17-19C bo aktualnie klima nie daje rady, nie radzi sobie z ochłodzeniem wnętrza.

pozdrawiam
  • Odpowiedz

cleanpark

2011-05-09, 11:49:54
Użytkownik
proponuje zmienić auto na takie z działającą klimą bo my więcej już nie pomożemy.......
poza żartowaniem z bezsilności.....
zacni fachowcy piszą CI że nie przeswajasz wiedzy, więc albo nie potrafisz czytać ze zrozumieniem albo nie chce do CIebie to dotrzeć. Wentylatory nie muszą chdzić non stop!!!!!! Wentylator jest sterowany przez czujnik cisnienia układu klimatyzacji, kiedy cisnienie czynnika rośnie wtedy włączany jest wentylator, u Ciebie widocznie ciśnienie nie rośnie na tyle żeby wentylator chodził non stop, co prawdopodobnie znaczy że jest za mało czynnika bo jest dziurka i ucieka powoli czynnik przez co klima jest mało wydajna!!!!!!!!!!!!!!
Przy pomocy forum na odległośc nie znajdziemy CI tej dziurki zwłaszcza ze nawet nie mamy odczytów ciśnienień podczas pracy bo nie chcesz pojechać do kogoś kto zna się na klimie a nie weźmie 200zł za nabicie (bardziej CIebie w butelkę niż klimy!!!!!)
  • Odpowiedz

janpl2

2011-05-10, 07:09:46
Użytkownik
No i byłem w warsztacie zajmującym się serwisem klimy, wybrałem inny warszat niz ostatnio, powiedziałem im wszystko to co tu napisałem na forum. Najpierw mechanik wszedł do auta i spr czy sprezarka sie wlacza, chyba na ucho, stwierdził że sie włącza i podłączył taką profesionalną maszyne i ta maszyna chodziła prawie 1,5h przy mojej klimie. Pisało na niej co aktualnie robi próżnie itp Odzyskała 40g czynnika a nabiła 850g tyle ile powinno być dla tego auta czyli 5% czynnika mialem tylko, mechanik mówił ze on nie widzi żadnych nieszczelności maszyna wyświetlała ze wszystko jest ok a robiła test szczelności. Później mi odgrzybili ozonowo gratis i szukali dobre paredziesiąt minut filtra przeciwpyłkowego, ja zapewniałem ze mimo klimatroniku takiego filtru poprostu niema, no i pewnie niema jak go nie znaleźli. Mechanik na sam koniec włożył termometr w nawiew i temp wyniosła 8,5C, ja mu mówie ze przed nabiciem było 9C to tylko się dziwił ze mimo 40g czynnika klima działała i chlodziła tak samo jak teraz mimo ze nabite jest 850g.
Sprężarka pracuje tak samo, chlodzi tak samo, czyli dośc słabo. Załamali ręce i powiedzieli ze wg nich powinno być ok. Facet skasował mnie na 150zł a odgrzybianie mialem gratis. Aha i facet mówił ze niewie dlaczego sprezarka wczesniej wlaczala sie zresztą tak samo jak teraz mimo ze bylo tylko 5% czynnika ze cos jest nie tak.
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2011-05-10, 10:36:03
Zaawansowany użytkownik
do trzech razy......
  • Odpowiedz

cleanpark

2011-05-10, 14:20:44
Użytkownik
Bogdan dobrze prawi dać mu Polskiej wódki bo za oceanem to z nią krucho....SmileSmile
robimy zakłady ile podziała????? Ja obstawiam tydzień
ja pierdykam w jakim mieście TY mieszkasz???? Bo w nim nikt nie słyszał o azocie.....
a specjalista był zacny jak szukał kabinówki w tym VOlvo...
brazylijska telenowela...
i będzie miałą jeszcze kilka odcinków.. SmileSmileSmile
  • Odpowiedz

janpl2

2011-05-10, 15:21:08
Użytkownik
co dziwne w tym samym modelu ale z klimą manualną filtr kabinowy jest w kabinie pod schowkiem pasazera, a w wersji klimatronik calkowicie brak tego filtra wiec nie musze go wymieniac? to znaczy ze odgrzybianie tez nic nie daje? dlaczego go nie montowali? to minus czy plus?

Dzisiaj pogoda ładna byla tz słonce, brak chmur temp ok 22C jechalem sobie autem wiec dalem na max chlodzenie, nawiew na kratki obieg otwarty i na wentylatorze 2 było przyjemnie, na 1 tez mozna by jechac ale juz cieplej sie robilo, dodam ze jak wyszlem z auta to czulem ze na dworze jest cieplej ale jakiejs ogromnej różnicy niema takiej jak niektórzy piszą ze w aucie 17-18C a na dworze np 35C. Wątpie zeby przy 35C klima dala by rade schlodzic ponizej 25C.
  • Odpowiedz

cleanpark

2011-05-10, 15:48:59
Użytkownik
klima w tym aucie napewno nie bo zaczyna już brakować czynnika..... Big Grin
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa