Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

klima nie chłodzi

102 Odpowiedzi, 92373 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej

janpl2

2011-05-10, 16:45:34
Użytkownik
o co ci chodzi? u mnie tak samo chlodzi klima czy jest 20g, 40g czy 850g czynnika
  • Odpowiedz

llort

2011-05-10, 18:44:23
Zaawansowany użytkownik
Skorzystaj z dobrodziejstwa jakim jest gwarancja.Nie bądż naiwny bo nabijacze klim takich kochają.Skorzystaj z serwisu który ma kanał i azot Sad
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

mg

2011-05-10, 18:52:51
Top użytkownik
Kanał jest bardzo niebezpieczny w serwisie klimatyzacji.
[Obrazek: th_escapejar2.gif] Tongue
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-05-10, 19:02:04 przez mg.)
  • Odpowiedz

llort

2011-05-10, 19:07:55
Zaawansowany użytkownik
Zgadza się.Przy nagłym wycieku można z niego nie wyjść Big Grin To może podnośnik? Wink Ale przecież od czego są aparaty tlenowe. Sad
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

mg

2011-05-10, 19:18:31
Top użytkownik
Wyciek nie musi być nagły, wystarczy że nie dokręcisz zaworu butli w warsztacie i czynnik będzie się ,,wlewał"do kanału nocami. Wink
Równie dobrze maszyna może się rozszczelnić.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-05-10, 19:22:17 przez mg.)
  • Odpowiedz

janpl2

2011-05-11, 09:21:03
Użytkownik
wg mnie to nie to mimo 850g w ukladzie klima chlodzi tak samo jak bylo tylko 20g czy tam 40g w ukladzie
zresztą to dziwne bo jak moze leciez z nawiewów powietrze o temp 9C jak w ukladzie jest 20g a leci 8,5C jak w ukladzie jest aż 850g czynnika
  • Odpowiedz

cleanpark

2011-05-11, 13:47:13
Użytkownik
a to zależy jak szybko ucieka przy wysokim ciśnieniu jak klima pracuje, bo może tak szybko że praktycznie odrazu po włączeniu zostaje jakieś 200 gr a potem to już sobie powoli czynnik spływa do kanału jak powiedzili moi przedmówcy SmileSmileSmile
  • Odpowiedz

sylwiam

2011-05-25, 12:56:22
Nowy użytkownik
dzisiaj jak rano odpalilem auto co bylo w garazu to tak zawialo zimnym powietrzem ze szok Big Grin tz bylo bardzo zimne i czuc bylo klime juz pare sek po wlaczeniu auta ale pojechalem i w czasie jazdy jak silnik cieply i na dworze ladna pogoda i mocno swieci slonce to juz ta klima tak fajnie nie chlodzi

a zimą to zawsze jak klime wlaczam to para znika wiec tz ze klima dziala dobrze?

Witaj , ja mam ten sam problem , w garażu klimatyzacja działa , a jak samochod w słoncu stoi to nie . Mam Peugeota 406 . Klimatyzacja świeżo nabita.
  • Odpowiedz

jackalajnen13

2011-05-25, 13:24:51
Nowy użytkownik
Witam , jestem świeży w dziedzinie klimatyzacji.. i na forum również.. szukam odpowiedzi ale nie moge jej znaleść..
Wiem ze pisze w niewłaściwym poście ale chodzi mi o czas odpowiedzi a widze ze świeży post..

Mianowicie czy jest możliwość wykrycia nieszczelności na pustej klimie... tzn.. pusta klima, wstrzyknąc aplikatorem sam kontrast UV .. tylko.. jeśli klima pusta> sprężarka sie nie załączy i nie rozprowadzi UV po układzie.. są na to jakieś sposoby ???
Mam maszyne do klimy Texa 670e
Prosze o podpowiedz Smile z góry przepraszam jeszcze raz za nieodpowiedni miejsce na ten post.
  • Odpowiedz

cleanpark

2011-05-26, 09:02:24
Użytkownik
proponuję zacząć używać azotu.... i tak się przyda... SmileSmileSmile
  • Odpowiedz

sebotrucker

2011-05-26, 10:40:32
Użytkownik
sprężarka nie działa jak nie ma gazu kręci się tylko koło pasowe tam jest łożysko i on musi hałasować jeżeli masz osobny pasek od klimy to zdejm go bo to może nie sprężarka Smile
  • Odpowiedz

bxz

2011-05-26, 15:22:48
Zaawansowany użytkownik
jest tylko jeden miarodajny test, by sprawdzić wydajność klimatyzacji i to bez manometrów: http://youtu.be/cHUUDHufeN8
NO
  • Odpowiedz

jackalajnen13

2011-05-27, 06:41:51
Nowy użytkownik
Metodą prób i błędów , znalazłem wyciek .. powietrzem .. podpiołem pod wtyke na LP powietrze.. i w układ.. Smile jeszcze jedno pytanie.. ile oleju powinno sie dawać ?? jest ogólnie jakiś przedział , czy do każdego samochodu jest inna wartość ??
  • Odpowiedz

crocens

2011-05-27, 07:15:24
Top użytkownik
po próbie powietrzem, powinieneś cały olej wymienić, przepłukac układ, nalać świerzy...
.
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2011-05-27, 07:30:25
Top użytkownik
jackalajnen13 napisał(a):Metodą prób i błędów , znalazłem wyciek .. powietrzem .. podpiołem pod wtyke na LP powietrze.. i w układ.. Smile jeszcze jedno pytanie.. ile oleju powinno sie dawać ?? jest ogólnie jakiś przedział , czy do każdego samochodu jest inna wartość ??
Moje gratulacje.Nieszczelnolść wykryta za pomoca powietrza.Teraz wymień filtr osuszacz i wyciagnij wode z układu.Jeszcze raz gratuluję patentu wykrywania nieszczelności
  • Odpowiedz

acparts

2011-05-27, 07:46:12
Nowy użytkownik
jackalajnen13

Dla każdego układu/samochdu jest inna wartość czynnika i oleju. Są one podawane w specjalistycznych talelach.
Oprócz tego należy pamiętać, żeby nie przesadzić z olejem. W zależności od tego jakie czyności naprawcze są wykonywane uzupełnia się inna ilość oleju.
Trzeba mieć świadomość ile się go z układu wylało i uzupelnić o taką samą wartość.
Kolejna sprawa - rózna lepkość uzywanego oleju - np PAG46, PAG100, PAG150 o tym jaki olej jest własciwy również informują tabele.
  • Odpowiedz

jackalajnen13

2011-05-30, 08:59:51
Nowy użytkownik
No ok , zgadzam sie z Tadeusz4321 , po całym procesie , była robiona próżnia, spr. szczelność , UV + olej..
Prosze o podpowiedzi , wiem ze powinienem to zrobic azotem , ale wiadomo koszty.. po sprawdzeniu powietrzem filtr do wymiany??
  • Odpowiedz

cleanpark

2011-05-30, 09:06:50
Użytkownik
jakie koszty??? azot nie jest taki drogi, napewno tańszy niż osuszka i wilgoć w układzie....
  • Odpowiedz

jackalajnen13

2011-05-30, 10:10:38
Nowy użytkownik
ale podczas recyklingu i całego procesu ta " wilgoć " nie zostanie zniwelowana / usunięta??
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2011-05-30, 11:14:02
Top użytkownik
z filtra osuszacza i oleju wilgoci nie wyciągniesz
  • Odpowiedz

jackalajnen13

2011-05-30, 13:58:01
Nowy użytkownik
Dziekuje za szybkie i konkretne odpowiedzi... zestaw do spr. szcz. azotem już zamówiłem , okazało się ze nie az takie duże koszta. Lipy nie ma co odstawiać z powietrzem , dziekuje i pozdrawiam Smile
  • Odpowiedz

janpl2

2011-05-30, 16:16:41
Użytkownik
ok Panowie dzisiaj byla idealna pogoda bezchmurne niebo, slonce i dosyc cieplo w cieniu ok 24C
ustawilem klime na ob otwarty, nawiew na twarz, max chlodzenie i 1 i powiem wam ze jak wyjechalem z garazu a auto stalo w garazu to bylo przyjemnie, fajnie chlodno, odrazu o kilku sek od uruchomienia silnika zaczął leciec chłód pojechalem z punktu a do b 2km wysiadam to czuje ze w aucie bylo chlodniej, zostawiam auto na doslownie 30min na sloncu to jak robilem trase powrotna juz tak fajnie nie bylo, wg mnie klima nie chlodzila
chlodzi tylko jak auto przed wyjazdem stalo w cieniu lub garazu, jak stalo na sloncu to tak sie nagrzalo ze bylo jak w piekle i przypuszczam ze musialbym przejechac dobre z 10km na max obrotach klimy zeby bylo chlodno
czy to normalne ze klima spr sie tylko w trasach? a na dystansach 1-5km jest bezuzyteczna i lepiej otwierac szyby?
czy uzywacie klimy nawet na podjazdach do sklepu 1-2km?
w trasie ok, ale w miescie wg mnie klima nie wyrabia a jak auto stalo na sloncu to musi minac dobre parenascie min, parenascie km zeby bylo chlodno
  • Odpowiedz

crocens

2011-05-30, 19:19:11
Top użytkownik
"autocenzura"
kto miał przeczytać, ten przeczytał

Przepraszam admina za ton tej wypowiedzi ale nie mogłem się powstrzymać SmileSmileSmile
.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-05-31, 18:51:16 przez crocens.)
  • Odpowiedz

mg

2011-05-30, 19:55:02
Top użytkownik
Boże chroń nas przed takimi klientami.
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-05-31, 00:03:24
Moderator
crocens napisał(a):haha, powiem ci tak:
Jeżeli piszesz to serio, to jesteś ................. Bez wyobraźni rozbawiłeś mnie Smile
Jeżeli robisz tutaj ludzi za wariata, to też jesteś ................. i też mnie rozbawiłeś Smile

Przepraszam admina za ton tej wypowiedzi ale nie mogłem się powstrzymać SmileSmileSmile
Popieram
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa