Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

chłodnia

6 Odpowiedzi, 6409 Wyświetleń

keny

2011-05-22, 13:39:38
Nowy użytkownik
Witam ptrzebna mi pomoc- porada, chcę zrobić chłodnie pomieszczenie 5m. na 3m. wysokość 2,5 temperatura c -10 ocieplenie będzie pianka polityronowa 4 cm
pokryta blachą . jaki parownik skraplacz agregat może ktoś pomoże
  • Odpowiedz

wit

2011-05-22, 15:42:54
Top użytkownik
keny napisał(a):jaki parownik skraplacz agregat może ktoś pomoże
Najlepiej... -ODPOWIEDNI.
co do rozmiarów wydajności i cech eksploatacyjnych.

za mało danych do określenia.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2011-05-22, 16:34:04
Zaawansowany użytkownik
keny napisał(a):temperatura c -10

To ma być > -10*C < Jeśli tak to >4cm pianki? Rolleyes
  • Odpowiedz

dominik486

2011-05-22, 18:01:02
Zaawansowany użytkownik
keny napisał(a):Witam ptrzebna mi pomoc- porada, chcę zrobić chłodnie pomieszczenie 5m. na 3m. wysokość 2,5 temperatura c -10 ocieplenie będzie pianka polityronowa 4 cm
pokryta blachą . jaki parownik skraplacz agregat może ktoś pomoże

Dawno, naprawdę dawno nie byłem na forum, ale może i dobrze bo widzę, że się rozsypuje... Ale do rzeczy:
Przeczytałem kilka Twoich postów i stwierdzam że jesteś "laikiem" bez obrazy ale do chłodnictwa nie wystarczy znajomosć w np. montowaniu wentylacji i klimy typu split głównie. Jeżeli trafi się Tobie taki przypadek, że sam sobie nie poradzisz, a jak się poźniej okarze była to drobnostka to wezwiesz inny serwis??? bo sam sobie nor poradziłes?

Jaką masz praktykę w chłodnictwie? I co wg Ciebie znaczy pojęcie chłodnictwo, bo nawet to dzieli się na podkategorie:chłodnictwo przemysłowe, komercyjne, chłodnictwo w instalacjach(agregaty) klimatyzacyjnych, domowe, samochodowe itd... Do tego potrzebna jest praktyka najlepiej w codziennych serwisach, chociaż nieraz przy montażach też wychodzą nowinki ale rzadziej. Jeżeli będziesz jeździł przez 2 lata z dobrym serwisantem, który Ciebie czegoś będzie chciał jeszcze nauczyć i pokarzesz, że się tym chociaż trochę interesujesz, to zatrudnic dopiero Cb bym mogł do komercyjnych instalacjiWink

Nie podajesz żadnego oferowanego przes Ciebie zestawu a chcesz, zeby to za Ciebie zrobił ktoś? Rusz głową i zrób sam jakiś dobór, ewentualnie pozniej spytaj o nurtujące Cię pytania!!!!! Nawet do hurtowni byś najpierw poszedł pierwszej lepszej, żeby dobrali jakiś zestaw, ale nawet jak Ci sprzedadza, a po podłączeniu sie szybko rozwali, to nie udzielą Tobie tego w ramach gwarancji, gdyż przyjedzie ktos, stwierdzi, że zły montaż i lipa(bo sam nie bedziesz w stanie im udowodnic jak to sie stało), wymieniasz sprzet uszkodzony za swojeWink Nie raz spotkałem sie z takimi instalacjami, później 1 sprawa nawet trafiła do sądu, a był to malutki agregacik do laboratorium.

4 cm??? hmm ciekawie, dał bym taką grubość oczywiście w piance jak napisałeś(płyta warstwowa) ale do chłodni plusowej, nie niżej

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

wit

2011-05-22, 19:06:29
Top użytkownik
4cm to nawet na przyzwoitą plusówkę czy zerówkę jest mało...

obecnie zwykłe domy lepiej się izoluje...

keny -nie oczekuj, ze ktoś za Ciebie całą robotę odwali... przyzwoity projekt kosztuje.... zazwyczaj też przyzwoicie.

poczyń jakieś założenie, oblicz wstępnie zapotrzebowanie, coś dobierz... i pytaj o szczegóły, pytaj jak trafisz na problem...
a nie, żeby ktoś całość zrobił... jak całość to najmij fachowca... zaprojektuje, zakupi, zamontuje - i da gwarancje... i oczywiście rachunek wystawi...
  • Odpowiedz

dominik486

2011-05-22, 19:23:40
Zaawansowany użytkownik
A po co sie udzielamy, niech robi, patrzy poźniej jak ściany się pocą i zamarzają, ciekawe jakie drzwi założy i pewnie łomem bedzie otwierał;D Ci co wiedza o co chodzi to wiedzą, dlaczego łomem;P

Dokładnie 4 cm to na zerówke nawet mało, ale nie takie miałem zamierzenie pisząc toWink Ciekawe czy w izolazji rur zastosuje tą grubszą niż do plusowych układów, albo rury w tej białej otulinie od klimy cienkościenne do mroźni;D Powodzenia
Aha i pewnie pytanie po tym co zaraz napisze sie nasunie dlaczego...: rurę tłoczną w chłodni i kawałek za ścianą tez zaizolujesz czy nie, czy po co?;D Wsumie tylko -10 ale...;D I odpływ, ahh duzo pisania
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa