Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

chłodnia

6 Odpowiedzi, 7023 Wyświetleń

keny

2011-05-22, 13:39:38
Nowy użytkownik
Witam ptrzebna mi pomoc- porada, chcę zrobić chłodnie pomieszczenie 5m. na 3m. wysokość 2,5 temperatura c -10 ocieplenie będzie pianka polityronowa 4 cm
pokryta blachą . jaki parownik skraplacz agregat może ktoś pomoże
  • Odpowiedz

wit

2011-05-22, 15:42:54
Top użytkownik
keny napisał(a):jaki parownik skraplacz agregat może ktoś pomoże
Najlepiej... -ODPOWIEDNI.
co do rozmiarów wydajności i cech eksploatacyjnych.

za mało danych do określenia.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2011-05-22, 16:34:04
Zaawansowany użytkownik
keny napisał(a):temperatura c -10

To ma być > -10*C < Jeśli tak to >4cm pianki? Rolleyes
  • Odpowiedz

dominik486

2011-05-22, 18:01:02
Zaawansowany użytkownik
keny napisał(a):Witam ptrzebna mi pomoc- porada, chcę zrobić chłodnie pomieszczenie 5m. na 3m. wysokość 2,5 temperatura c -10 ocieplenie będzie pianka polityronowa 4 cm
pokryta blachą . jaki parownik skraplacz agregat może ktoś pomoże

Dawno, naprawdę dawno nie byłem na forum, ale może i dobrze bo widzę, że się rozsypuje... Ale do rzeczy:
Przeczytałem kilka Twoich postów i stwierdzam że jesteś "laikiem" bez obrazy ale do chłodnictwa nie wystarczy znajomosć w np. montowaniu wentylacji i klimy typu split głównie. Jeżeli trafi się Tobie taki przypadek, że sam sobie nie poradzisz, a jak się poźniej okarze była to drobnostka to wezwiesz inny serwis??? bo sam sobie nor poradziłes?

Jaką masz praktykę w chłodnictwie? I co wg Ciebie znaczy pojęcie chłodnictwo, bo nawet to dzieli się na podkategorie:chłodnictwo przemysłowe, komercyjne, chłodnictwo w instalacjach(agregaty) klimatyzacyjnych, domowe, samochodowe itd... Do tego potrzebna jest praktyka najlepiej w codziennych serwisach, chociaż nieraz przy montażach też wychodzą nowinki ale rzadziej. Jeżeli będziesz jeździł przez 2 lata z dobrym serwisantem, który Ciebie czegoś będzie chciał jeszcze nauczyć i pokarzesz, że się tym chociaż trochę interesujesz, to zatrudnic dopiero Cb bym mogł do komercyjnych instalacjiWink

Nie podajesz żadnego oferowanego przes Ciebie zestawu a chcesz, zeby to za Ciebie zrobił ktoś? Rusz głową i zrób sam jakiś dobór, ewentualnie pozniej spytaj o nurtujące Cię pytania!!!!! Nawet do hurtowni byś najpierw poszedł pierwszej lepszej, żeby dobrali jakiś zestaw, ale nawet jak Ci sprzedadza, a po podłączeniu sie szybko rozwali, to nie udzielą Tobie tego w ramach gwarancji, gdyż przyjedzie ktos, stwierdzi, że zły montaż i lipa(bo sam nie bedziesz w stanie im udowodnic jak to sie stało), wymieniasz sprzet uszkodzony za swojeWink Nie raz spotkałem sie z takimi instalacjami, później 1 sprawa nawet trafiła do sądu, a był to malutki agregacik do laboratorium.

4 cm??? hmm ciekawie, dał bym taką grubość oczywiście w piance jak napisałeś(płyta warstwowa) ale do chłodni plusowej, nie niżej

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

wit

2011-05-22, 19:06:29
Top użytkownik
4cm to nawet na przyzwoitą plusówkę czy zerówkę jest mało...

obecnie zwykłe domy lepiej się izoluje...

keny -nie oczekuj, ze ktoś za Ciebie całą robotę odwali... przyzwoity projekt kosztuje.... zazwyczaj też przyzwoicie.

poczyń jakieś założenie, oblicz wstępnie zapotrzebowanie, coś dobierz... i pytaj o szczegóły, pytaj jak trafisz na problem...
a nie, żeby ktoś całość zrobił... jak całość to najmij fachowca... zaprojektuje, zakupi, zamontuje - i da gwarancje... i oczywiście rachunek wystawi...
  • Odpowiedz

dominik486

2011-05-22, 19:23:40
Zaawansowany użytkownik
A po co sie udzielamy, niech robi, patrzy poźniej jak ściany się pocą i zamarzają, ciekawe jakie drzwi założy i pewnie łomem bedzie otwierał;D Ci co wiedza o co chodzi to wiedzą, dlaczego łomem;P

Dokładnie 4 cm to na zerówke nawet mało, ale nie takie miałem zamierzenie pisząc toWink Ciekawe czy w izolazji rur zastosuje tą grubszą niż do plusowych układów, albo rury w tej białej otulinie od klimy cienkościenne do mroźni;D Powodzenia
Aha i pewnie pytanie po tym co zaraz napisze sie nasunie dlaczego...: rurę tłoczną w chłodni i kawałek za ścianą tez zaizolujesz czy nie, czy po co?;D Wsumie tylko -10 ale...;D I odpływ, ahh duzo pisania
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa