Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

rozłączająca się klimatyzacja

32 Odpowiedzi, 27935 Wyświetleń
Wstecz 1 2

devcio

2011-05-20, 18:28:53
Nowy użytkownik
No więc dzisiaj było cieplej pojechalem do tego "szpeca" kazał podnieść maskę popatrzał, kazał zgasić silnik. Poobracał palcami koło kompresora i stwierdził " za cieżko chodzi zatarty" ? CO mi się zdawało dosyć dziwne, bo klima stwaza opor, że silnik az przyhamowuje, więc jak on chce palcami go kręcić ? Z klimy nie dochodza żadne niepokojące dźwięki szorowanie czy coś, dosłownie nic co wskazywaloby na uszkodzenie kompresora .... Po zaproponowaniu, a może by tak ciśnienia sprawdzić, stwierdził że nie ma sensu bo kompresor zatarty...
Edit
Jeszcze jedno po wyjedzie od niego nagle klima zaczela chlodzic ... termometr od akwarium wskazywal 8-7 stopni na 2 biegu dmuchawy (nie wiem czy dobrze mierzy) i cały dzien ok było, z klimy lalo się pod samochodem ciurkiem prawie Smile. Wtedy rurki przy osuszaczu były ciepłe, przy skraplaczu gorące prawie. Wieczorem znowu te same objawy co poprzednio ... Wtedy przy osuszaczu są zimne, aż mokre i rurki wysokiego cisnienia przy parowniku zimne. Czyzby zawór rozprężny ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-05-20, 19:57:23 przez devcio.)
  • Odpowiedz

devcio

2011-05-21, 22:04:14
Nowy użytkownik
Nikt nic nie podpowie co dalej ?
  • Odpowiedz

mg

2011-05-22, 00:56:01
Top użytkownik
Może być piasek w zaworze rozprężnym, no i w całym układzie skoro sprężarką nie można obrócić. :o
PS psychrometr i serwisowa tabela wydajności da Ci odpowiedź, zakładając że stosujesz oryginalne filtry kabinowe.
  • Odpowiedz

Rado33

2011-05-22, 13:35:46
Użytkownik
Nadmierny wzrost ciśnienia na hp powoduje to ze ciężko obracać kołem sprężarki miałem taki przypadek gdy naprawiałem R75 i nie działał wentylator przez co na hp było ok 28 bar(zaraz po wyłączeniu silnika,po wyrównaniu się ciśnienia odpuszczało).Gaz rozpręża się gdzieś w przewodzie hp zmierz temp na przewodzie hp i znajdź miejsce gdzie jest granica ciepła z zimnem(w Multipli rozsypał się filtr osuszacz i granulat zatkał przewody -objawy były podobne).
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-05-22, 13:51:46 przez Rado33.)
  • Odpowiedz

devcio

2011-05-22, 22:32:54
Nowy użytkownik
mg napisał(a):Może być piasek w zaworze rozprężnym, no i w całym układzie skoro sprężarką nie można obrócić. :o
PS psychrometr i serwisowa tabela wydajności da Ci odpowiedź, zakładając że stosujesz oryginalne filtry kabinowe.
Sprężarką mogę obrócić, tyle że raz obracam ją jednym palcem caly czas, a innym razem jest taki jeden punkt co potrzeba troche wiecej sily przylozyc i potem znowu idzie normalnie ...
  • Odpowiedz

devcio

2011-05-23, 09:04:52
Nowy użytkownik
Istnieje taka możliwość, że przy lekkim nawet przytarciu jakby miało takie miejsce opiłki nie poszły w układ ?
  • Odpowiedz

devcio

2011-06-04, 09:39:14
Nowy użytkownik
Powróciły upały, klima działa sama się naprawiłą :o chłodzi może nie zamrażarka, ale lodówka :p nie ma żadnych problemów teraz ... dziwne
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa