Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

ciśnienie na hp=lp co dalej?

9 Odpowiedzi, 10714 Wyświetleń

maciej123

2011-05-31, 19:47:02
Nowy użytkownik
Witam Koledzy. Oto mój problem: Skoda Fabia 1,4 03r , mamja dopiero dwa miesiące. Podobno nie bita ale klima (manual) bez gazu ( a raczej z jego resztkami -200g) . Serwis: próżnia (test ok) test azotem-ok, olej 25ml, gaz 550g, kontrast - zero nieszczelności. Odpalenie klimy- temp.21C hp-5,1 bara lp- 5,1 bara, wyraźne zwiększenie obciążenia silnika przy włączaniu a/c, wentylator skraplacza - brak jakiejkolwiek reakcji. Werdykt: sprężarka lub zawór sterujący - wymontowanie sprężarki, na przyrząd pomiarowy- wszystko (ciśnienie) ok. zero zabrudzeń czy opiłków. Ponowny montaż , napełnianie, komputer - błąd niskiego ciśnienia, wentylator nie chodzi. Coś tam mierzone na czujniku ciśnienia - podobno ok. Teza końcowa - elektronika . Czy na pewno . Pomóżcie bo elektryk to już chyba mnie obedrze ze skóry .
  • Odpowiedz

Robert81r

2011-05-31, 20:41:31
Zaawansowany użytkownik
z tego Twojego opisu wynika ze sprezarka nie jest zalaczana poniewaz jest blad niskiego cisnienia - tak ?
Czyli dzialanie ukladu jest jak najbardziej prawidlowe. Trzeba sprawdzic dlaczego ten blad niskiego cisnienia wyskakuje (przewody, czujnik, bezpiecznik/i - z tego co widze po autodatowskim schemacie to po zaplonie musi na jednym napiecie, na drugim masa, a trzeci idzie na sterownik).
  • Odpowiedz

max

2011-05-31, 22:24:32
Użytkownik
Z tego co mi się wydaje to w tym roku jeszcze powinna montowana być sprężarka ze zwykłym sprzęgłem, tzn z cewką elektryczną. Jeżeli tak - to czy na pewno się ona działała jak powinna? Nie chce wyciągać pochopnych wniosków...
Niech któryś z kolegów podpowie, bo nie pamiętam, jest ta cewka czy nie?
Sprawdzili, napełnili i (przy założeniu że jest tutaj takie stare sprzęgło i ono zadziałało) mimo tego że sprężarka ruszyła to ciśnienia nie urosły. Z tego powodu wyjmowali tą sprężarkę, obejrzeli i włożyli ma swoje miejsce?
Pytam żeby sobie to poukładać...
  • Odpowiedz

maciej123

2011-06-01, 10:20:48
Nowy użytkownik
Witam ponownie Koledzy. Dzięki za szybką reakcję. Odpowiadam: sprzęgło stałe i zawór sterujący. Zanim pojadę do pracy osobiście jeszcze sprawdzę bezpieczniki, nie wiem tylko jak sprawdzić czujnik ciśnienia, mam multimetr- nada się? jeszcze raz dziękuję.
  • Odpowiedz

mat

2011-06-01, 10:54:46
Nowy użytkownik
sprawdź zawór rozprężny i sprzęgło sprężarki
  • Odpowiedz

mg

2011-06-01, 21:14:32
Top użytkownik
Sprawdź ciśnienia, sprężarkę, elektronike i filtr kabinowy.
  • Odpowiedz

siwus

2011-06-09, 17:18:23
Nowy użytkownik
Witam. pozwolicie, że sie podepnę pod temat.
Otóż już od tygodnia walczę z klimą. Jako, ze jestem laik w tych kwestiach piszę tutaj. Klima była przez ostatnie miesiące pusta, postanowiłem ją nabić i sprawdzić, co się okazało na HP tworzy pod ciśnienie dochodzące do - ( minus) 1 bara, LH niby jest w porzadku, najpierw poszedł osuszacz do wymiany, ale ten zabieg nie pomógł, nadal nie chłodzi w środku. Klima jest szczelna, wszystko się załącza(sprężarka, wiatraki), raz jak serwisant puścił wpuścił gaz ciśnienie na HP poszło do góry, ale po chwili opadło z powrotem do minus 1, a mechanik bezradnie opuszcza ręce. Z tego co wyczytałem może to być zawór rozprężny zapchany. Czy ewidentnie to wskazuje na zapchany zawór ?, czy na co jeszcze zwrócić uwagę? z góry dziękuję za odpowiedź
  • Odpowiedz

mpyciu

2011-06-09, 19:53:49
Nowy użytkownik
kolego maciej123, sprawdź najważniejszą rzecz. na sprzęgle sprężarki jest nakrętka na klucz 10 i czy ona się kręci ze sprzęgłem. miałem z 5 przypadków w tych sprężarkach ze stałym sprzęgłem, że obrabiał się wieloklin na sprzęgle i niby wszystko było ok, a ciśnienie na hp nie rosło.
  • Odpowiedz

autobas

2011-06-25, 22:22:56
Nowy użytkownik
Kolego siwus,
z tego co zrozumiałem niskie ciśnienie jest ok, a wysokie za niskie,
przyczyną tego może być np bardzo niski poziom czynnika w układzie, kolejna przyczyną może być zatkany układ HP lub LP pomiedzy sprężarką a osuszaczem, ale przed
czujnikiem cisnienia, albo jest też zablokowany zawór rozprężny, ale w pozycji zamkniętej.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa