Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jak podłączyć presostat ?

21 Odpowiedzi, 29822 Wyświetleń

karol90_2009

2011-08-02, 21:01:10
Nowy użytkownik
Witam,
Potrzebuje rady, jak podłączyć dany presostat (chodzi mi o kwestie elektryki - zawsze wolę się upewnić) - podwójny - niskiego i wysokiego ciśnienia ?
TU jest schemat http://imageshack.us/photo/my-images/809...213jm.jpg/
Liczę na pomoc, pozdrawiam Smile
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-08-04, 10:40:45
Moderator
mostek 5-6

z resztą, są multimetry to można sprawdzić. ale filozofia.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

llort

2011-08-04, 14:39:20
Zaawansowany użytkownik
barbie napisał(a):sprawdzisz jeśli będzie odpowiednie ciśnienie doprowadzone do presostatów ,i sensowne nastawy presostatów .kto pyta nie błądzi--tylko supermonter wie wszystko .napisał 3000 postów,nie zadał ani jednego pytania ! .
Bez ciśnienia również można dojść który styk od niskiego który styk od wysokiego i pozostałe kontrolne.Tylko wystarczy myśleć kolego barbie.Chodzi mi o kwestie elektryki w poście a nie sprawdzania zabezpieczeń po względem ciśnienia.Barbie czytaj ze zrozumieniem.
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

barbie

2011-08-04, 15:28:37
Top użytkownik
jak koleega był by supermonterem to by się nie pytał--odpowiedź moja nie jest przeznaczona dla supermontera--tylko dla nowego kolegi .przeczytałeś moją odpowiedź bez zrozumienia .
  • Odpowiedz

llort

2011-08-04, 15:46:17
Zaawansowany użytkownik
Przypuszczam że ten nowy kolega ma większe pojęcie od ciebie.Bo chodzi o styki a nie ciśnienie.Sam zaprzeczasz sobie.To ty pisałeś o ciśnieniach a nie ja ani Shitashii.Filozofia nie jest twoją mocną stroną Smile A ja zostanę twoim patronem nadal,a byś nie doprowadził do tragedii budowlanej :| Człowiek o stykach a barbie o ciśnieniu.Barbie powinno być tak.1-faza sterująca ze sterownika.
2-6 mostek.
5-kontrolka niskiego.
4 kontrolka wysokiego.
3 załączenie sprężarki przy prawidłowych parametrach ciśnieniowych w czasie rzeczywistym Big Grin
B przez duże B Ćwikło
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-08-04, 16:04:00 przez llort.)
  • Odpowiedz

barbie

2011-08-04, 17:14:37
Top użytkownik
najlepsze podłączenie---2 i 3--mostek ,1 zasilanie , 6-start sprężarki 5-alarm niskiego ,4- alarm wysokiego .
  • Odpowiedz

llort

2011-08-04, 17:43:59
Zaawansowany użytkownik
Coś podobnie gdzie saper doradzał saperowi i obydwoje stracili życie.Czasami nie doradzając ratujesz życie Sad
  • Odpowiedz

barbie

2011-08-04, 18:01:34
Top użytkownik
przy Twoim podłączeniu alarmu HP nie będzie ! .
  • Odpowiedz

crocens

2011-08-04, 18:08:59
Top użytkownik
barbie, zwracam honor, usunąłem swój post by nie wprowadzać w błąd, 2-3 mostek i sprężarka na 6 jest dobrym rozwiązaniem Smile
.
  • Odpowiedz

llort

2011-08-04, 18:30:54
Zaawansowany użytkownik
Najlepszym rozwiązaniem jest miernik w funkcji diody Smile
  • Odpowiedz

crocens

2011-08-04, 18:32:30
Top użytkownik
też prawda
.
  • Odpowiedz

barbie

2011-08-04, 18:35:35
Top użytkownik
za dużo w nim elektroniki--wystarczy zwykły omomierz analogowy .
  • Odpowiedz

llort

2011-08-04, 19:31:53
Zaawansowany użytkownik
Zgadzam się z tobą barbie.To co proste to niezawodne.Podobnie jak ty w tym temacie Rolleyes
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-08-04, 19:57:03
Moderator
Czarujecie.
połączenie 1-2 występuje przy ciśnieniu poniżej nastawy LP! Przynajmniej ja tak te strzałki rozumiem i podpis na dole. A po przekroczeniu nastawy HP następuje przełączenie na 3-4.
A wy coś inaczej piszecie.
  • Odpowiedz

mg

2011-08-04, 20:39:24
Top użytkownik
Stosuje linkę 1,5x3, końcówki zarabiam widełkami z HAUPY, nie dokręcaj za mocno bo możesz przeciągnąć gwint.
B3
  • Odpowiedz

jack

2011-08-04, 21:54:03
Nowy użytkownik
temat niby prosty a tyle zamieszania
wczoraj ktoś napisał odpowiedź ale błędną ( dziś już jej niema)ja dodałem również nie poprawną ale ze znakiem ??
może pisać " podpowiedzi "jeśli jesteśmy czegoś pewni a nie udawać że ....
jeśli faktycznie ktoś będzie chciał się czegoś dowiedzieć i przeczyta poszczególne odpowiedzi to niczego się nie dowie czy na tym rzecz polega by wprowadzać w błąd może lepiej nic nie pisać albo zmienić forum na pudelka
a teraz odnośnie pytania
wszystkie schematy rysowane są w stanie spoczynku czyli normalnej pracy i rację
z podłączeniem ma barbie
pozdrawiam wszystkich
  • Odpowiedz

wit

2011-08-05, 06:27:31
Top użytkownik
zakładając, że schemat jest ze stykami w normalnej pozycji pracy -a tak zazwyczaj jest rysowane
-a strzałki przedstawiają umiejscowienie mieszków ciśnieniowych -to najlepsze podłączenie przedstawia Kolega barbie...

wszystko sprowadza się do tego co naprawdę oznaczają te strzałki...

umiejscowienie mieszka-czy kierunek przestawienia przy przekroczonym parametrze.... ?
wiec -miernik w funkcji sprawdzania ciągłości obwodu (piszczałka) -lub omomierz w dłoń i za kilkanaście sekund wszystko wiadomo...
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-08-05, 09:11:31
Moderator
jack napisał(a):(...)
wszystkie schematy rysowane są w stanie spoczynku czyli normalnej pracy (...)
To w stanie spoczynku czy normalnej pracy? ? ? Bo mi się wydaje, że to właśnie dwie różne sytuacje.
Przykład ze stykami przekaźnika: NO to styk normalnie rozwarty bez podanego napięcia.
Również jestem zdania że miernik wszystko wyjaśni.
  • Odpowiedz

llort

2011-08-05, 19:41:35
Zaawansowany użytkownik
Kiedyś takie bzdury były rozwiązywane żarówką.Czy na prawdę nie istnieją kłopoty związane z tym zawodem?A może to już nie zawód tylko hobby.Nadmieniam że temat ociera się o przepisy bezpieczeństwa i prokuraturę.
  • Odpowiedz

barbie

2011-08-05, 19:45:34
Top użytkownik
nie Zarówką tylko przystosowaną latarką---żarówka ,bateria i przewody.
  • Odpowiedz

llort

2011-08-05, 19:55:19
Zaawansowany użytkownik
Barbie młuć bo jutro ma padać :o
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa