Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Dobór sprzętu do chłodni

7 Odpowiedzi, 6499 Wyświetleń

mazurzak

2011-08-08, 09:53:17
Nowy użytkownik
Witam wszystkich.
Na początek napiszę, że jestem amatorem wyrobów domowych, w szczególności mięsnych Wink
Mam budynek gospodarczy(BG) ocieplony styropianem 10cm. Mam tam nieogrzewane pomieszczenie 2x1,5m o wysokości 2,6m. Od strony dachu jest izolacja z pianki (otwartokomórkowej) ok 15cm. Pomieszczenie to z trzech stron ma sciany zewnetrzne. Jest od strony północnej. Chciałbym z niego zrobić chłodnię. Byłaby używana przez kilka dni co miesiąc lub dwa. Chcę obłożyć je dodatkowo od środka twardym styropianem o grubości 5cm, zamontować drzwi z izolacją oraz wstawić agregat. Wchodzić tam będę 1-2 razy dziennie, A jednorazowo będzie ok100KG mięsa. Temperaturę chciałbym tam mieć na poziomie 4 stopni C
Proszę o sugestię jaki agregat dobrać i czy czy moja koncepcja jest słuszna.
Będę wdzięczny za podpowiedzi
  • Odpowiedz

mg

2011-08-08, 18:19:05
Top użytkownik
Koncepcja jak najbardziej słuszna.
Co do agregatu to około 1kW przy -10
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-08-08, 18:21:48 przez mg.)
  • Odpowiedz

llort

2011-08-08, 20:44:16
Zaawansowany użytkownik
Szkoda że eliminujący mój post znają się na doborze urządzeń.Ja pytałem ile waży mazurzak Bo to ma wpływ na obliczenia Bilansu Cieplnego Komory Chłodniczej.Wsad może 100 kilogramów a odwiedzający komore 170 kilogramów przez połowę doby czując głód.Nie rozumiem GÓWNIARSTWA W POWAŻNYCH SPRAWACH.
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

mazurzak

2011-08-09, 05:41:42
Nowy użytkownik
llort napisał(a):.Ja pytałem ile waży mazurzak Bo to ma wpływ na obliczenia Bilansu Cieplnego Komory Chłodniczej.
Mazurzak waży mniej niż wsad ale można go pominąć ponieważ wchodzi tam na 5-10 min ciepło ubrany Wink
  • Odpowiedz

miezala5

2011-08-09, 14:47:23
Top użytkownik
Ja pytałem ile waży mazurzak Bo to ma wpływ na obliczenia Bilansu Cieplnego Komory Chłodniczej.
Mazurzak waży mniej niż wsad ale można go pominąć ponieważ wchodzi tam na 5-10 min ciepło ubrany

Riposta na poziomie!
Wypadalo by doradzic!
Tylko czemu sie kolego Mazurzak pytasz zeby skalkulowac koszta!?
Sam nie zrobisz wiec i tak ktos od chlodnictwa bedzie musial cie odwiedzic i powie ci co i za ile!
Pozdrawiam!
Robert
  • Odpowiedz

mazurzak

2011-08-09, 16:34:06
Nowy użytkownik
miezala5 napisał(a):Tylko czemu sie kolego Mazurzak pytasz zeby skalkulowac koszta!?
Sam nie zrobisz wiec i tak ktos od chlodnictwa bedzie musial cie odwiedzic i powie ci co i za ile!
Robert
Styropian położę sam. Płytki też. Wink ... no chyba, że zdecyduje sie na żywicę. Tu chodziło mi o koncepcję czy słuszna.
Natomiast jeśli chodzi o agregat to muszę nań i na chłodnika odłożyć kasę. Teraz wiem, mniej więcej, jaki to rząd wielkości i w razie czego wiem o czym rozmawiać z kimś kto mnie odwiedzi Wink
Pozdrawiam,
Mazurzak
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-08-09, 16:36:06 przez mazurzak.)
  • Odpowiedz

llort

2011-08-09, 18:26:13
Zaawansowany użytkownik
Jak znasz moc swojej lodówki to policz ile lodówek ci się zmieści w twojej komorze.wynik pomnóż razy moc swojej lodówki.Wynik równa się=Jaki agregat dobrać Cool
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa