Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Skraplacz od klimy?

14 Odpowiedzi, 12743 Wyświetleń

miezala5

2011-10-26, 07:38:49
Top użytkownik
Mam padnieta klime 5kw na 407!
Mysle sobie ze moglbym kiedys zmontowac agregat do komory na 404/507 na bazie tego skraplacza i obudowy!
Wyszloby fajne ciche urzadzenie!
Tylko nie potrafie okreslic wydajnosci tego skraplacza i jakiej wielkosci sprezarke mozna maks. dobrac zeby sprawnie to chodzilo!
Co myslicie na ten temat?
Pozdrawiam!
Robert
  • Odpowiedz

mg

2011-10-26, 09:35:21
Top użytkownik
dobry pomysł
  • Odpowiedz

wit

2011-10-26, 09:41:50
Top użytkownik
przyjmij, że skraplacz ma max 5kW. będziesz miał bezpieczny zapas. r404/507 mają wyższe ciśnienia niż r407 -i muszą pracować na nieco niższych temperaturach.

w rzeczywistości ten skraplacz -od klimy r407 5kW ma około 7kW. Jednak jeśli tak dobierzesz agregat na 404 -to jest to proszenie się o kłopoty.
czyli -bezpiecznie dajesz agregat o wydajności około 3,5kW. I masz zapas. Ogólnie -fajne rozwiązanie.
Zwróć uwagę na wiatrak tego skraplacza -czy silnik żyje -i jaki stan łożysk/panewek.
  • Odpowiedz

miezala5

2011-10-26, 11:18:13
Top użytkownik
No to elegancko!
3,5 jest o.k
Najczesciej buduje niewielkie komory lub jakas lade trzeba podlaczyc!
Moge wykozystac zawór i zrobic rozmrazanie ciepla para!
Bede mial co robic zima na warsztacie!Smile
Pozdrawiam!
Robert
  • Odpowiedz

wit

2011-10-26, 13:54:06
Top użytkownik
rozmrażanie ciepła parą w takim małym układzie nie jest najlepszym pomysłem.

typowo klima raczej w zimie nie pracuje. komora chłodnicza/mroźnicza często musi -nawet gdy na dworze -20*C. odtajanie gorącymi parami wtedy idzie byle jak. No i odparowanie będzie bardzo bardzo nisko w momencie odtajania jak mróz na dworze... musiałbyś ocenić czy zastosowany agregat zmieści Ci się w tzw. "kopercie"
Ponadto popularne zawory z klimy mają nieprzyjemną właściwość -zacinania się lub awarii... -o ile w chodzącej od czasu do czasu klimie -to żaden problem -a awaria to jedynie dyskomfort -i naprawa zazwyczaj może być na spokojnie -to w komorach awaria lub zakłócenia pracy bywają często klęską żywiołową i naprawić trzeba natychmiast. zwłaszcza małe układy -lepiej (bezpieczniej) nie komplikować.
choć można i gorącym gazem -jak układ przemyślany a zawór lepszej jakości... zwłaszcza jesli mamy blisko do potencjalnego serwisu...
  • Odpowiedz

bxz

2011-10-26, 17:24:49
Zaawansowany użytkownik
miezala jak mogłeś nigdy Ci tego nie wybaczę...
Właśnie jutro miałem wybebeszyć co cenniejsze i pozbyć się 2 klim jakie mam z demontażu. Trzymałem je w razie awarii, bo to stare Tadirany na R22 i miały być dawcami części do naprawy tych starych klim, ale od roku nie trafiło mi się żeby były potrzebne i dziś uznałem że nadszedł ich czas, bo widocznie już wszystkie padły, kiedyś to elektronika z KFR cenna była ;p. Teraz poddałeś mi pomysł na wykorzystanie i będzie mi żal wyrzucić... wrrr
Ja zapytam o sprężarki, bo i one sprawne, jutro spiszę modele i poszukam danych w necie, klimy pracowały do końca, prądy ok, demontaż jak należy.... Klimy miały 5 i 8 kW z czego tak 8 była prawie nie używana...
Wit nada się te sprężarki do czegoś czy wyjąć i na złom zawieść.... ta z 8 to 100kg waży :lol:
Tak mnie ciekawi co zostawiacie z demontowanej klimy... miałem elektronikę zabrać, silniki wentylatorów, wentylator promieniowy i osiowy, serwisowe zaworki, 4drogowy, a reszta na zł... no do utylizacji ^^
NO
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-10-26, 17:26:06 przez bxz.)
  • Odpowiedz

miezala5

2011-10-26, 17:32:42
Top użytkownik
Masz racje!
Czasami agregat stoi na dachu komory w pomieszczeniu,wtedy mozna by sie pokusic o wykorzystanie zaworu!
Ale jak sie zacinaja to nie ma jak to grzaleczki!Wink
Cieplym gazem 5 min i juz rozmrozone to tez plus!
Pozdrawiam!
P.s Jak juz jestesmy przy agregatach do malych komor to moze poradz mi jak najlepiej podlaczyc grzalki karterow sprezarki.Mam trzy agregaty kolo siebie i wyciagnolem sobie osobne zasilanie na te grzaleczki i chce to puscic na najzwyklejszym trmostacie +30 - 30C i ustawic na 0C.
  • Odpowiedz

crocens

2011-10-26, 18:29:28
Top użytkownik
mizela, temat był poruszany parę razy.
Albo termostat albo przekaźnik/stycznik/styki pomocnicze i praca grzałki gdy sprężarka stoi... albo oba... ja preferuję to drugie rozwiązanie
.
  • Odpowiedz

miezala5

2011-10-27, 07:25:50
Top użytkownik
o.k dzieki!
Mam problemy z opcja szukaj na forum!
Nigdy nie moge nic znalesc!Wink
Pozdrawiam!
Robert
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-10-27, 18:18:45
Moderator
Opcja szukaj działa. Problemem są tematy jakie wątkom nadają forumowicze. Po pierwsze brak polskich liter, a po drugie tematy są jakby jakimś wyrwanym z kontekstu frazesem. Miezala - sam powiedz czy za jakiś czas trafisz na swój temat? Skraplacz od klimy. A ja się pytam: skraplacz od klimy co?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

miezala5

2011-10-27, 21:15:18
Top użytkownik
o.k
ale jak wpisuje np slowo klucz w tytule "skraplacz"
to czemu mi wyskakuje np:Sprzedam krótko używaną klimatyzacje!
i wiele innych nie pasujacych ani troche do słowa skraplacz tytułów!
O takie sytuacje mi chodzi!
Pozdrawiam!
Robert
  • Odpowiedz

miezala5

2011-10-27, 21:21:28
Top użytkownik
bxz napisał(a):miezala jak mogłeś nigdy Ci tego nie wybaczę...
Właśnie jutro miałem wybebeszyć co cenniejsze i pozbyć się 2 klim jakie mam z demontażu. Trzymałem je w razie awarii, bo to stare Tadirany na R22 i miały być dawcami części do naprawy tych starych klim, ale od roku nie trafiło mi się żeby były potrzebne i dziś uznałem że nadszedł ich czas, bo widocznie już wszystkie padły, kiedyś to elektronika z KFR cenna była ;p. Teraz poddałeś mi pomysł na wykorzystanie i będzie mi żal wyrzucić... wrrr
Ja zapytam o sprężarki, bo i one sprawne, jutro spiszę modele i poszukam danych w necie, klimy pracowały do końca, prądy ok, demontaż jak należy.... Klimy miały 5 i 8 kW z czego tak 8 była prawie nie używana...
Wit nada się te sprężarki do czegoś czy wyjąć i na złom zawieść.... ta z 8 to 100kg waży :lol:
Tak mnie ciekawi co zostawiacie z demontowanej klimy... miałem elektronikę zabrać, silniki wentylatorów, wentylator promieniowy i osiowy, serwisowe zaworki, 4drogowy, a reszta na zł... no do utylizacji ^^

Jak pracowalem w firmie to raz robilismy taki myk:
Agregat na tylach sklepu miesnego chałasowal i ludzie sie skarżyli wiec zrobilismy tak że puscilismy czynnik na skraplacz po klimie a press czuwał i jak by ten cichy nie dawal rady zalaczal ten glosny przy sprezarce!
Efekt taki ze praktycznie caly czas chodzilo na skraplaczu od klimy!
Dlatego zal wywalac dobry sprzet z drugiej strony przed zagraceniem tez trzeba uwazac!Wink
Pozdrawiam!
Robert
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-10-28, 08:56:35
Moderator
miezala5 napisał(a):o.k
ale jak wpisuje np slowo klucz w tytule "skraplacz"
to czemu mi wyskakuje np:Sprzedam krótko używaną klimatyzacje!
i wiele innych nie pasujacych ani troche do słowa skraplacz tytułów!
O takie sytuacje mi chodzi!
Pozdrawiam!
Robert
Po prostu jak wpisujesz szukane hasło, np skraplacz, to dwie linijki niżej masz Szukaj w, wybierasz Tylko temat wątku i już. Bo jeśli masz zaznaczoną opcję domyślną Treść postu i temat wątku, to wyświetlane jest wszystko ze słowem skraplacz. A że to dość popularne Big Grin słowo w naszej branży, to wyświetla Ci prawie całe forum.
Powodzenia.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

miezala5

2011-10-28, 20:56:42
Top użytkownik
Potrenuje!
Dzieki!
Pozdrawiam!
robert
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa