Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

jaką wężownicę dać?

8 Odpowiedzi, 10313 Wyświetleń

byniom

2008-04-02, 16:16:21
Moderator
kiedyś robiłem taką wytwornicę wody lodowej dla jednego gościa . Polegało to na skopiowaniu już istenijącego urządenia i był tam agregat skraplający o mocy około 2.8 Kw mocy chłodniczej natomiast parownik stanowiła weżownica z rurki fi12 a dokładniej z kilku wężownic połączonych szerogoworównolegle dokładnie to chyba było sześć takich wężownic .Urządzenie chłodziło wodę do jakiejś maszyny w której schładzały się ciastka . Facet chce żeby zrobić jeszce jedno takie urządzenie ale nie mam na wzór innego ,natomiast wszystkie dane odnośnie tej wężownicy miałem w komuterze a klika lat temu padł mi dysk i straciełm dane z notatkami. Czy ktoś może mi powiedzieć mniej więcej jak dobrać tą wężownicę? . Jak mnie pamięć nie myli to woda miała na wylocie około 4-5 st natomiast niewiem ile miała na powrocie i jakie było rzeczywiste obciążenie bo nigdy nie widziałem takiej maszyny pracującej z tym dodatkowym urządzeniem do chłodzenia ciastek. Ważne dla mnie jest ile ma mieć zwoi taka wężownica , albo ile potrzeba metrów takiej rurki fi 12 aby miało to moc np. te 2,8 Kw .
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-04-02, 16:19:05 przez byniom.)
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-04-02, 17:32:28
Moderator
uzyj wymienika plytowego jest bardziej skuteczny
  • Odpowiedz

byniom

2008-04-02, 17:45:30
Moderator
no zabardzo niemogę bo facet jedzie po kosztach . To ma być tanie w wyprodukowaniu a wymiennik jest droższy od takiej wężownicy.
  • Odpowiedz

elektrofrost

2008-04-03, 11:07:30
Użytkownik
szukaj klienta z kasą jezeli bedziesz robił partanine to nigdy nie trafi ci sie dobra robota tylko extra montaze dadzą ci dobre referencje rysiek 30lat w cłodnictwie
  • Odpowiedz

AS

2008-04-03, 13:01:58
Zaawansowany użytkownik
Jak dobrze rozumiem wymiennik chłodzi wodę a woda chłodzi ciastka. Jeśli tak jest to wymiennik freon woda powinien byc wykonany z materiału, który może być w bezpośrednim kontakcie z żywnością i napewno nie jest to miedź.
A tak na marginesie, zawsze Kolega kupuje najtańsze jedzenie, najtańsze ciuchy i jeżdzi np. do klienta najtańszmym samochodem?
Raczej nie smakowały by mi ciastka od takiego cukiernika.
  • Odpowiedz

byniom

2008-04-03, 14:19:48
Moderator
Macie rację , niewarto się z tym babrać bo potem tylko problemy będe miał z takim wynalazkiem.
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-04-03, 18:46:13
Moderator
do As
wymiennik jest z kwasowki a woda chłodzona przez niego nie ma stycznosci z zywnoscia chłodzona i jesz takie ciastka nie wiedzac jak sie je produkuje natomiast wymiennik na te 2,6 kW wcale nie jest drogi
  • Odpowiedz

byniom

2008-04-03, 19:06:24
Moderator
Widziałem kiedyś na allegro takie wymienniki po około 10-15 Kw to były w cenie 250-500 pln ale temu gościowi chodziło o bardzo tanią produkcję a ja wtedy robiłem to jako dorobienie do pensji. Było to dawno ale gość się zaczoł przypominać że moż ejeszce będzie chciał takie ustrojstwo więc tak z ciekawości się was pytałem o tę wężownicę bo niemam zapisków a skopiować z innego też nimam jak ale nawet niejestem pewien czy będę się w to pchał bo facet jest naprawdę oszczędny.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa