Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Kapilara - wymiana

16 Odpowiedzi, 17982 Wyświetleń

miezala5

2012-03-27, 21:21:02
Top użytkownik
Musze wymienic kapilare!
Obecna jest zatkana i wydaje mi sie wyjatkowo krotka max 50cm.
Co sie dzieje w ukladzie przy za krotkiej kapilarze a co przy zadlugiej?
Pozdrawiam!
Robert
  • Odpowiedz

crocens

2012-03-28, 05:06:23
Top użytkownik
Pomyśl...
Weź rurkę fi 6, najdłuższą jaką masz i dmuchnij w nią z całych sił. Później weź z tej rurki utnij 30cm i dmuchnij w te 30cm.
Podpowiedź: chodzi o ilość powietrza
.
  • Odpowiedz

wit

2012-03-28, 06:23:08
Top użytkownik
za długa-większe dławienie -niższa temp odparowania -niższa wydajność, większe przegrzanie -praca jedynie częścią parownika . urządzenie niby może zejść do niższych temperatur -jeśli da radę i jeśli starczy ograniczonej wydajności. -generalnie "chłodzi wolniej"

za długa -małe dławienia -kapilara leje -wysoko odparowanie -małe przegrzanie --zalewanie sprężarki itp. jak troszkę za długa -to większa wydajność -szybciej schładza -ale zazwyczaj nie osiąga wymaganej temperatury -początkowo po uruchomieniu szybka zjeżdża temp -ale przed osiągnięciem temp. zadanej przestaje zjeżdżać.
jak mocno za krótka -to leje w sprężarkę i praktycznie brak efektu chłodniczego -za mała różnica ciśnień -sprężarka nie da rady wytworzyć różnicy ciśnień -bo szybciej ucieka z tłoczenia na ssanie niż sprężarka dmucha... -odparowanie bardzo wysoko -w krańcowym przypadku za krótkiej kapilary w ogóle może nie dochodzić do odparowania i skraplania -a sprężarka jedynie "miesza czynnik"aż sama padnie.

wnioski -kapilara ani za długa ani za krótka-trzeba dobrać właściwą długość.
koniec wykładu.
  • Odpowiedz

miezala5

2012-03-28, 09:02:19
Top użytkownik
Bardzo Bardzo Dziekuje!
Mysle ze w moim przypadku powodem skonania sprezarki byla za krotka kapilara!
A ze sie przytkala jest szansa doprowdzic wszystko do porzadku.
Jest to zwykly kredens chlodniczy ale nauczyc sie mozna wiele.
Hm tylko od jakiej dlugosci zaczac?te 50cm plus 50?
Pozdrawiam!
Robert
  • Odpowiedz

miezala5

2012-03-28, 10:14:57
Top użytkownik
Wow!Niezle!
Dzieki!
Wyszlo mi 140cm!
Zobaczymy!Smile
Pozdrawiam!
Robert
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-28, 18:53:18
Top użytkownik
wit napisał(a):za długa-większe dławienie -niższa temp odparowania -niższa wydajność, większe przegrzanie -praca jedynie częścią parownika . urządzenie niby może zejść do niższych temperatur -jeśli da radę i jeśli starczy ograniczonej wydajności. -generalnie "chłodzi wolniej"

za długa -małe dławienia -kapilara leje -wysoko odparowanie -małe przegrzanie --zalewanie sprężarki itp. jak troszkę za długa -to większa wydajność -szybciej schładza -ale zazwyczaj nie osiąga wymaganej zjeżdżać.jeżdża temp -ale przed osiągnięciem temp. zadanej
temperatury -początkowo po uruchomieniu szybka zprzestaje jak mocno za krótka -to leje w sprężarkę i praktycznie brak efektu chłodniczego -za mała różnica ciśnień -sprężarka nie da rady wytworzyć różnicy ciśnień -bo szybciej ucieka z tłoczenia na ssanie niż sprężarka dmucha... -odparowanie bardzo wysoko -w krańcowym przypadku za krótkiej kapilary w ogóle może nie dochodzić do odparowania i skraplania -a sprężarka jedynie "miesza czynnik"aż sama padnie.

wnioski -kapilara ani za długa ani za krótka-trzeba dobrać właściwą długość.koniec wykładu.

Myślę że crocens dał lepszy wykład choć prosty i trafiający. Osobiście twój wykład jest mądry do pewnego stopnia i momentu.Ten fragment Wit mnie nie przekonuje. za długa -małe dławienia -kapilara leje -wysoko odparowanie -małe przegrzanie --zalewanie sprężarki itp. jak troszkę za długa -to większa wydajność -szybciej schładza -ale zazwyczaj nie osiąga wymaganej zjeżdżać.jeżdża temp -ale przed osiągnięciem temp. zadanej
Szkoda że nie napisałeś o średnicy kapilary która odgrywa dużą rolę.Dobrze dobrana kapilara długością nie zapewnia nam oczekiwanego przegrzania skoro kolego wit zapominasz w wykładzie o jej średnicy wewnętrznej Smile
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-03-28, 18:56:23 przez mentor12.)
  • Odpowiedz

wit

2012-03-29, 19:25:18
Top użytkownik
cholera literówka-w drugiej części oczywiście opisuje co się dzieje jak za krótka.

o średnicy nie zapominam. to już na inny wykład. Wink

po prostu Kolega miezala5 o średnicę nie pytał -więc założyłem, że średnica jest jedna ustalona -taka jak była w oryginale -i zmieniać będzie tylko długość -bo średnicę ma taką jaką ma. z konkretnej kapilary utnie albo metr albo 3.
i nie będzie 10-ciu rozmiarów używał.
w żadnym momencie nie było ile metrów i jakiej średnicy ma -być -było pytanie o zjawiska zależne od długości -na co udzieliłem wyczerpującej odpowiedzi.

oczywiście długość i średnica są powiązane.
  • Odpowiedz

miezala5

2012-03-29, 19:27:06
Top użytkownik
wit napisał(a):cholera literówka-w drugiej części oczywiście opisuje co się dzieje jak za krótka.

o średnicy nie zapominam. to już na inny wykład. Wink

po prostu Kolega miezala5 o średnicę nie pytał -więc założyłem, że średnica jest jedna ustalona -taka jak była w oryginale -i zmieniać będzie tylko długość -bo średnicę ma taką jaką ma. z konkretnej kapilary utnie albo metr albo 3.
i nie będzie 10-ciu rozmiarów używał.
w żadnym momencie nie było ile metrów i jakiej średnicy ma -być -było pytanie o zjawiska zależne od długości -na co udzieliłem wyczerpującej odpowiedzi.

oczywiście długość i średnica są powiązane.

Dokładnie taj jak mówisz!Smile
Pozdrawiam!
Robert
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-29, 20:20:45
Top użytkownik
bxz odpowiem na twój podpis.Naprawdę Smile Smile
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

miezala5

2012-03-29, 20:50:33
Top użytkownik
o.k
moze jutro

bxz napisał(a):napisz jak robotę zrobisz jaką długość kapilary dałeś, ja nigdy nie miałem okazji zweryfikować programu Wink
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-29, 21:19:21
Top użytkownik
miezala5 napisał(a):o.k
moze jutro

bxz napisał(a):napisz jak robotę zrobisz jaką długość kapilary dałeś, ja nigdy nie miałem okazji zweryfikować programu Wink
Brak okazji jest współczynnikiem.Mam prawa jazdy od tylu i tylu lat.Jutro po dwudziestu latach po zdaniu egzaminu mam okazję poprowadzić pojazd.Jaki współczynnik że dojadę na miejsce wymiany kapilary?Moim zdaniem taki sam jak powodzenie dobrania dobrej i prawidłowej kapilary.Brak okazji tłumaczy brak albo doświadczenia albo ruchu w interesie.Będąc taksówkarzem nie oznacza wyjazdu do klienta.A co za tym idzie doświadczenia jako taksówkarz i kierowca nie mając wzięcia z jakiegoś tam powodu.Okazję mają szanowani fachowcy na weryfikację swojego doświadczenia.Na okazję trzeba sobie zapracować.Mi wygląda to na niedopuszczanie do samodzielnej pracy.

Tom Peters
  • Odpowiedz

bxz

2012-03-30, 05:41:06
Zaawansowany użytkownik
nie Tobie to oceniac. kiedy dobiera się kapilary chciałbym posłuchać?
Bo ja je wymieniam, to nie poprawiam po producencie, a chłodnictwa nie robię to i ze składakami nie mam do czynienie. Nie zapominaj ze rozmawiasz z hydraulikiem.
NO
  • Odpowiedz

miezala5

2012-03-30, 13:30:06
Top użytkownik
Wymienilem!
Program wyliczyl mi 140cm - 0,9
Założyłem 150cm zakładając że łatwiej skracać niż dokładać!Smile i ładnie układ działa.
Pozdrawam!
Robert
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-03-30, 13:30:33 przez miezala5.)
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-30, 19:04:09
Top użytkownik
Należy tylko się cieszyć z osiągnięcia sukcesu. Smile A wydłużanie kapilary pozostawmy laikom.Nie znam sposobu na skuteczne wydłużenie bez niepotrzebnego rozprężenia czynnika Cool

Tom Peters
  • Odpowiedz

miezala5

2012-04-01, 06:01:12
Top użytkownik
Jest jedna rzecz ktora mnie zastanawia w tej wymianie!
Mianowcie bardzo syczy przy rozprezaniu!
Moze jeszcze mogla by byc dluzsza?
Odtrabilem sukces bo parametry pracy urzadzenia sa o.k
ale syczy dosc glosno!
Co o tym myslicie?
Pozdrawiam!
Robert
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-01, 08:44:09
Top użytkownik
Zakładając że kapilara jest dobrze dobrana i ucięta,objaw taki jak przy zbyt małej ilości czynnika.

Tom Peters
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa