Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Octavia II 2005 1.9 TDI CLIMATRONIC nie działa klima

12 Odpowiedzi, 18779 Wyświetleń

karwiec

2012-04-21, 13:13:12
Nowy użytkownik
Mam problem z nie działającą klimą, a mianowicie po włączeniu Klimy nic się nie dzieje.

Byłem dzisiaj w serwisie Klimy, sprawdzili i się okazało że jest mało czynnika chłodzącego. Sprawdzili szczelność i wszystko jest OK, została klima napełniona ale nadal nie działa.

Dziwne jest to że nawet się nie włączają wentylatory chłodnicy, a chyba powinny. Sprawdzili mi czy na elektrozawór dochodzi prąd i dochodzi, jak się włączy klimę.

Pytanie czy to może być uszkodzony elektrozawór, jak tak to jak go sprawdzić? A może jest uszkodzony czujnik podciśnienia? Jak można sprawdzić te wszystkie elementy?
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-21, 13:33:01
Top użytkownik
Dziwne jest to że wiedzieli ile uzupełnić stwierdzając że szczelny układ. Sad Tak z ciekawości ile skasowali?
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

karwiec

2012-04-22, 07:21:25
Nowy użytkownik
50 PLN, szczelność była sprawdzana dość długo i ciśnienie nie spadło, ale co oni tam wpuszczali to nie wiem. Na pewno z osobnej butli i sprawdzali lejąc ludwik na wszystkie elementy klimy.
  • Odpowiedz

bodzio

2012-04-22, 10:37:11
Zaawansowany użytkownik
"Nabili i nie działa" Big Grin
  • Odpowiedz

wenon

2012-04-22, 14:02:14
Moderator
jeśli jest to klima-tronik to pasowało by podpiąć vaga i zobaczyć czy nie ma błędów w układzie klimatyzacji.

tak na marginesie skąd jesteś może ktoś z forum ci ogarnie temat.

PS: za samo nabicie z kontrolą szczelności to mało wzięli, chyba tylko ze względu na to, że klima dalej nie działa.
"I DON'T MIND IF I DON'T HAVE A MIND." (Kurt Cobain)
  • Odpowiedz

awax

2012-04-22, 14:08:09
Top użytkownik
Fakt 50 zł. to niewiele zwłaszcza,że lali ludwik,a ten nie jest tani.
  • Odpowiedz

gajdek419

2012-04-22, 17:20:41
Zaawansowany użytkownik
awax napisał(a):to niewiele zwłaszcza,że lali ludwik,a ten nie jest tani.
A azot jaki jest drogi... kiedyś klient zwrócił sprężarkę na reklamację a jak się okazało to... szczelność układu wodą sprawdzał
  • Odpowiedz

karwiec

2012-04-22, 19:34:52
Nowy użytkownik
Jestem z Warszawy, może ktoś może pomóc lub dać kontakt do jakiegoś dobrego i nie drogiego serwisuSmile
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-22, 20:02:42
Top użytkownik
karwiec napisał(a):Jestem z Warszawy, może ktoś może pomóc lub dać kontakt do jakiegoś dobrego i nie drogiego serwisuSmile
Bogaci twierdzą nie stać mnie na tanie.Z tanim mialeś już do czynienia.Ze skutkiem opisanym.Dlaczego nie skorzystasz z gwarancji wykonania usługi? Cool
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

awax

2012-04-22, 20:08:27
Top użytkownik
Myślę,że 50 zł.to nie była cena za usługę,a jedynie np.za czynnik.
Pewnie się poddali i chwała im za to,że potrafili się przyznać ,że to ich przerasta.
Gdyby awarii uległa np. pompa wtryskowa to karwiec prawdopodobnie szukałby pomocy w profesjonalnym serwisie niezależnie od ceny.Nauczmy się szanować również wiedzę i doświadczenie fachowców od klimatyzacji,jest ich znacznie mniej niż tych od przywołanych przeze mnie pomp wtryskowych.
  • Odpowiedz

wenon

2012-04-23, 15:08:33
Moderator
octavia jest z 2005r wiec potrzebny jest vag z canem(niestety ja mam do starszych wersji więc ci osobiście nie pomogę) aby połączyć się z innymi jednostkami oprócz silnika.
jak chcesz mogę podać ci namiary na diagnostykę elektroniczną u znajomego w milanówku, jeśli problem jest elektryczny na pewno znajdzie przyczynę. na PM poszła informacja.
"I DON'T MIND IF I DON'T HAVE A MIND." (Kurt Cobain)
  • Odpowiedz

barczystygogo

2012-04-27, 23:00:22
Użytkownik
50zł... hmm... pewnie bylo im glupio i tylko skasowali za gaz... Big Grin słyszałem jak mechanik robil goscia w balona... Gosc sie pyta mechanika dlaczego musi tak czesto dobijac klime, a mechanik na to: Panie przeciez panu wchodzi tylko 550g to kilka razy pan właczy i niema. Big Grin
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa