Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

koszty utrzymania mroźni

5 Odpowiedzi, 7447 Wyświetleń

savitar7

2012-05-09, 08:03:47
Nowy użytkownik
Witam,

jestem zupełnie zielony w tym temacie, dopiero zaczynam biznes związany z produktami mrożonymi i mam pytanie odnośnie porównania kosztów utrzymania powierzchni mroźnej.

Pierwsza alternatywa to wynajem tej powierzchni od innej firmy. Mam ofertę 20m2 (pewnie 50-60m3) - 2000zł/mc

Druga alternatywa to postawienie mroźni z płyt obornickich w pomieszczeniu, które posiadam. Potrzebuję bardziej powierzchnię niż objętość, więc byłoby 20m2 - 40m3 (wysokość 2m). Konstrukcja łatwo rozbieralna - pomieszczenie wynajmowane. Samo pomieszczenie mroźne jestem w stanie zrobić we własnym zakresie wg wytycznych - grubość płyty, łączenia.
Do tego kupno agregatu - nie mam zielonego pojęcia jakiego (marka, moc, funkcje), oczywiście najlepiej używany (cena).
Do tego fachowe podłączenie i uruchomienie agregatu.

Pytanie do doświadczonych osób jest następujące: ile może kosztować powyższa inwestycja (rząd wielkości) oraz jakie koszty miesięczne generuje utrzymanie takiej mroźni?

Przykład: jeżeli postawienie takiej mroźni zamknie się w 10000zł a późniejsze wydatki na prąd wynoszą np.500zł miesięcznie to opłaca się bardziej niż wynajem w firmie zewnętrznej.
  • Odpowiedz

miezala5

2012-05-09, 08:39:10
Top użytkownik
Mroźnie są drogie bo musisz miec plyte z rdzeniem poliuretanowym min 100mm,podłoge z płyt plus nawierzchnie ktora nie bedzie sie wgniatac.Dobre drzwi z grzałkami (min 2000pln).To wszystko musi byc zmontowane tak zeby nie bylo mostkow cieplnych bo bedzie Ci przemarzac.Do tego duza dobra chłodnica i agregat.
Czym lepiej wykonasz komora tym mniej bedziesz mial strat i mniej za prad!
Ciezko zrobic mroznie systemem gospodarczym!
Moze w 20000tys by Ci sie udalo?
Wszystko jest kwestia jaki okres amortyzacji chcesz przyjac - 5 - 10 - 15 lat?
Płacisz czynsz i nic cie nie obchodzi:utrzymanie,awarie,serwis itp.
Trudno doradzic dokladnie ale za dwuletni czynsz bedziesz miał dobra mroznie!Smile
Powodzenia!
Robert

Daj jakies firmie to Ci wycene zrobi za darmo takiej mrozni.
  • Odpowiedz

wit

2012-05-09, 14:04:38
Top użytkownik
100mm poliuretan na mroźnię to skromnie...
jak jest pomieszczenie.... to reszta nie tak drogo -ale kilka zł wyjdzie.... i eksploatacja i prąd też kosztują

-a jak się nie ma pojęcia -cóż mroźnia nawet mała to nie lodówka -na początku trzeba się liczyć z awariami... i obsługa... a jeśli pomieszczenie wynajęte -to kiedyś rozebrać to też koszt. przenieść gdzie indziej -to jak zbudować od początku...
budowa mroźni ma sens jeśli ładnych kilka latek popracuje i pozarabia na siebie. jeśli działalność na rok czy trzy -lepiej wynajmij powierzchnię. jak na 10 i więcej -buduj własną.
  • Odpowiedz

miezala5

2012-05-10, 14:55:10
Top użytkownik
min napislem 100mm
znalem takich co robili z 100mm steropianu!Wink
  • Odpowiedz

mentor12

2012-05-10, 20:25:18
Top użytkownik
Najdroższym kosztem jest koszt złego doboru urządzenia Smile Smile
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa