Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Odgrzybianie

11 Odpowiedzi, 13012 Wyświetleń

misiekstm

2012-05-16, 12:34:55
Nowy użytkownik
Witam.
Mam pytanko czy w samochodzie BMW 5 E60 układ kanałów i klap, wymaga włączenia klimy żeby obieg powietrza przelatywał przez parownik? Potrzebne jest mi to do odgrzybianie.
  • Odpowiedz

radekklimat

2012-05-16, 20:31:52
Moderator
W kazdej BMW z klimatronikiem po właczeniu klimy właczaja sie i przełaczaja odpowiednie klapy natomiast sama klima nie musi byc właczona bo wentylator pcha powietrze najpierw przez filtr, parownik, nagrzewniczka
  • Odpowiedz

misiekstm

2012-05-16, 21:44:06
Nowy użytkownik
sprawa wygląda tak czy odgrzybianie ozonem (ultradźwięki) przyniesie jakiś efekt bez włączonej klimy? Czy zawsze powietrze przepływa przez parownik? Nawet kiedy klima jest wyłączona??
  • Odpowiedz

csw

2012-05-22, 22:08:43
Użytkownik
to jak to jest czym czyścicie klimy samochodowe ??
CSW
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2012-05-23, 14:36:22
Top użytkownik
Ozonem
  • Odpowiedz

lucek

2012-07-01, 12:46:37
Nowy użytkownik
Prawda jest taka, że jeśli układ jest zapuszczony jak chlew to nic nie pomoże tylko rozebranie i wyczyszczenie mechaniczne. Pianki i inne mazidła pogarszają tylko sprawę i zaklejają wąskie przepusty.
Jeśli filtr kabinowy był zmieniany na czas i auto nie pracowało w jakichś ekstremalnych warunkach to układ wentylacji nie powinien być w złej kondycji.
Po określeniu stanu nagromadzenia syfu w układzie podejmujemy jaką metodę czyszczenia trzeba użyć.
Jeśli jest źle i wymienniki są oklejone tak mocno że utrudnia to przepływ powietrza to rozbieramy i czyścimy mechanicznie a jeśli jest czysto, a najczęściej tak jest to oczyszczamy sprężonym powietrzem i odgrzybiamy ozonem w dużym stężeniu. Jeśli jest skuteczny w rurociągach miejskich i basenach czy szpitalach to czemu nie w samochodach...
Generatory ozonu nie są równe sobie o czym się przekonałem i co wyszło po pół roku używania plastykowego wynalazku o niby 2g wydajności.
Obecnie mamy generator Blue Planet i ozonujemy na 14g/h. Trzeba z tym uważać bo bardzo szybko osiąga pełną moc i dusi w płucach ( nie radzę wdychać).
Klient najczęściej zdaje się na fachowca któremu powierza auto więc z mojej strony mała prośba aby nie psuć sobie rynku pracy i nie odwalać fuszerki byle czym i byle jak.
  • Odpowiedz

mark82

2012-09-19, 16:35:40
Nowy użytkownik
lucek napisał(a):Prawda jest taka, że jeśli układ jest zapuszczony jak chlew to nic nie pomoże tylko rozebranie i wyczyszczenie mechaniczne. Pianki i inne mazidła pogarszają tylko sprawę i zaklejają wąskie przepusty.
Jeśli filtr kabinowy był zmieniany na czas i auto nie pracowało w jakichś ekstremalnych warunkach to układ wentylacji nie powinien być w złej kondycji.
Po określeniu stanu nagromadzenia syfu w układzie podejmujemy jaką metodę czyszczenia trzeba użyć.
Jeśli jest źle i wymienniki są oklejone tak mocno że utrudnia to przepływ powietrza to rozbieramy i czyścimy mechanicznie a jeśli jest czysto, a najczęściej tak jest to oczyszczamy sprężonym powietrzem i odgrzybiamy ozonem w dużym stężeniu. Jeśli jest skuteczny w rurociągach miejskich i basenach czy szpitalach to czemu nie w samochodach...
Generatory ozonu nie są równe sobie o czym się przekonałem i co wyszło po pół roku używania plastykowego wynalazku o niby 2g wydajności.
Obecnie mamy generator Blue Planet i ozonujemy na 14g/h. Trzeba z tym uważać bo bardzo szybko osiąga pełną moc i dusi w płucach ( nie radzę wdychać).
Klient najczęściej zdaje się na fachowca któremu powierza auto więc z mojej strony mała prośba aby nie psuć sobie rynku pracy i nie odwalać fuszerki byle czym i byle jak.

Chce kupić dobry generator ozonu do firmy sprzątającej i zainteresował mnie właśnie blue planet DS 32 RH
z allegro http://allegro.pl/generator-ozonu-ds-32-...29224.html
Może Pan coś bliżej powiedzieć jak się sprawuje u was w firmie ten generator, chodzi mi o wydajność i wytrzymałość.
Pisałem do nich i zapewniali mnie że to w sam raz sprzęt do mojej działalności, czyli pomieszczenia biurowe, magazyny i samochody ale chce jeszcze zapytać jak działa po jakimś czasie użytkowania? Czy nie ma z nim problemu?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-09-19, 16:38:04 przez mark82.)
  • Odpowiedz

lucek

2012-09-20, 06:36:24
Nowy użytkownik
Zajmujemy się głównie klimatyzatorami stacjonarnymi i mobilnymi, naprawa/serwis ale coraz więcej klientów pytało o dezynfekcje chłodni i byliśmy zmuszeni kupić jeszcze jeden ozonator mocniejszy bo 46 g/h i jak na razie jest ok. to znaczy bez zastrzeżeń.
  • Odpowiedz

erniiiiiii

2012-09-27, 16:21:19
Użytkownik
a co jesli auto nie ma na wyposazeniu f. kabnowego? u mnie filtra nie ma mimo ze mma klimatronika
a czy takie preparaty jak plat w dezodorancie są skuteczne
po uzyciu czuc mily zapach ale po kilku dniach on znika ale czy on odgrzybia z bakterii parownik?>
  • Odpowiedz

diam

2012-09-29, 18:31:45
Nowy użytkownik
Jak to jest właściwie z odgrzybianiem klimatyzacji? Są jakieś skuteczne domowe sposoby na to, czy tylko ozonowanie w serwisie jest skuteczne? Ile za ozonowanie płacicie w swoich serwisach? Ja 200 zł w PerfectClima.pl, no chyba że razem z przeglądem to dopłacam tylko ok. 50.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-10-04, 01:02:38 przez diam.)
  • Odpowiedz

erniiiiiii

2012-09-30, 08:20:04
Użytkownik
te odgrzybiacze "bomby" w spreyu są skuteczne?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa