Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

problem z komorą chłodniczą

59 Odpowiedzi, 48672 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3

mg

2012-06-24, 21:31:35
Top użytkownik
W miejscu nie opisanym przez zakładającego wątek jako punkt wskazujący na rodzaj nieprawidłowości.
Poszukaj wpisu o ,,strzale"
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-06-24, 21:33:22 przez mg.)
  • Odpowiedz

mg

2012-06-24, 21:39:54
Top użytkownik
mister napisał(a):to jest na pewno sytuacja trudna do zrozumienia. problem powtórzył się już nie pierwszy raz w tej komorze. opisuję krok po kroku sytuację :
zgłoszona awaria -wysoka temperatura w komorze
- sprężarka pracuje,skraplacz zimny, parownik nie oszroniony rura ssawna oszroniona od miejsca w którym łączy się z wyjsciem parownika. ciśnienie ssania bliskie 0 . podgrzewam palnikiem miejsce od którego się szroni ,słychać "strzał" ,skraplacz zaczyna robić się ciepły, odparowanie rośnie do ok -3*C układ zaczyna pracować prawidłowo. mija jakiś czas ( kilka dni ) i powtórka z rozrywki ale tym razem szroni się od innego miejsca np od połowy parownika, podgrzewam i znowu zaczyna pracować . jasne teraz ?
  • Odpowiedz

mentos

2012-06-24, 21:55:57
Nowy użytkownik
Ten strzał to na pewno mg woda skoro serwisowane przez pytającego.Nie dopełniał czynnika.Układ wydajny.mg to skąd ta woda?A różnicowo-prądowy co na to?A czy miałeś do czynienia z korkami olejowymi mg.
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."
  • Odpowiedz

mg

2012-06-24, 22:03:38
Top użytkownik
Niemiałem i życia mi nie starczy aby mieć, różnicowo-prądowy nie wiadomo czy jest.
Nie upieram się przy wodzie choć to wielce prawdopodobne, dopóki mister nic nowego nie wniesie nie wypowiadam się w tym temacie.
  • Odpowiedz

mentos

2012-06-24, 22:11:09
Nowy użytkownik
Wielce nie prawdopodobne są twoje przypuszczenia.
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."
  • Odpowiedz

mg

2012-06-24, 22:18:35
Top użytkownik
Oby
  • Odpowiedz

mister

2012-06-25, 14:32:09
Zaawansowany użytkownik
dzisiaj wymieniłem olej na syntetyczny (stary ,mineralny ciemny ale widziałem gorsze),wymieniony czynnik na 404 ,wymieniony filtr, układ z grubsza przedmuchany azotem. jakiegoś wiekszego syfu tam nie było. na razie układ pracuje ok ale to o niczym nie świadczy bo już nie raz się to powtórzyło. zapomniałem dodać ,że sito zaworu czyściutkie.
  • Odpowiedz

mg

2012-06-25, 19:42:21
Top użytkownik
Dobra robota!
  • Odpowiedz

Łukasz89

2012-06-29, 20:12:56
Nowy użytkownik
Wydaje mi się ze nie była dostatecznie wyciągnięta próżnia lub w ogóle jej nie wyciągano. miałem ostatnio identyczną sytuacje na sklepie i poprzedni serwisant nie wyciągnął próżni,efekt: zawory rozprężne,olej,czynnik i filtry do wymiany. Mam dziwne wrażenie ze to może być to. pzdr Smile
Obecnie: Monter Urządzeń Chłodniczych/Serwisant DKA Polska
Poprzednio: Monter Urządzeń Chłodniczych w Roszak Chłodnictwo Klimatyzacja
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa