Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jaki system klimy do kwiaciarni?????

14 Odpowiedzi, 17402 Wyświetleń

kuba83

2008-03-29, 14:00:11
Użytkownik
Witam
Mam problem z wybraniem systemu klimatyzacji do kwiaciarni, budynek składa się z trzech pomieszczeń (magazyn, wystawa z dużym oknem, sklep), projekt będzie wykorzystywany w celach edukacyjnych :-)
Prosze o pomoc !!!!

Pozdrawiam i dziękuje za pomoc :-))))
  • Odpowiedz

bialy

2008-03-29, 18:51:46
Nowy użytkownik
Z doświadczenia wiem że klimy w kwiaciarniach są bardzo eksploatowane, więc proponował bym urzadzenia z górnej półki (Daikin itp.) , z trzema niezależnymi systemami dla kazdego pomieszczenia (w razie awarii jednej jednostki pozostałe pracują).
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

awax

2008-03-29, 19:22:41
Top użytkownik
Skoncentrowałbym się raczej na utrzymaniu wilgotności,prawdopodobnie niezbędne będzie nawilżanie oraz przewymiarowanie klimatyzatorów,
Może trochę więcej o wielkości tych pomieszczeń,nasłonecznienia np.okna itp.
Pozdrawiam
Jeszcze mała uwaga ,jeżeli z górnej półki to nie sugerowałbym Klientowi,że przewiduję awarię,tu chyba wystarczy błyskawiczna reakcja jeżeli już miało by do niej dojść,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-03-29, 19:25:18 przez awax.)
  • Odpowiedz

senior

2008-03-29, 19:56:40
Zaawansowany użytkownik
magazyn - daikin, bo tam towar oczekuje na sprzedaż, więc nie można go zmarnować.
Na wystawę z szybą i sklep to zależy od kasy, i tak zawsze jest tam hałas więc nie potrzeba zwracać uwagi na Decybele, poza tym filtry by trzeba było w daikinie czyścić co tydzień, chińczyk da sobie radę spokojnie
  • Odpowiedz

Mlekoj

2008-03-29, 20:15:41
Nowy użytkownik
osobiście rozejrzał za Fujitsu lub po co zaraz przepłacać Fujitsu jest bardzo dobre ma gwarancje na 5 lat i zdecydowanie tańsze od Daikina. jak napiszesz skąd jesteś to może pomogę pozdrawiam
  • Odpowiedz

bialy

2008-03-29, 20:21:48
Nowy użytkownik
Nie wszyscy właściciele urządzeń przestrzegają okresowych przeglądów, a klima pracująca w kwiaciarni przez rok bez czyszczenia wygląda okropnie i nawet najlepsza może ulec uszkodzeniu (jedn. wewnętrzna).
A co do nawilżania daikin ma w ofercie klimatyzator z nawilżaniem, co prawda drogi.
  • Odpowiedz

bodzio

2008-03-30, 11:09:22
Zaawansowany użytkownik
Mam pod opieką takie kilmy w kwiaciarniach i powiem wam że dużym wrogiem takiej klimy są komary które zapychają spływ i parownik mimo że klijent czyści filtry co tydzień.
Co do tego nawiliżania to raczej jest odwrotnie bo w kwiaciarni chodzi o to aby usówać wilgoć którą wydzielają rośliny (tak twierdzi właściciel) Te klimy oczywiście pracują cały rok więc i zestaw zimowy musi być.
  • Odpowiedz

kuba83

2008-03-30, 11:27:43
Użytkownik
Dziekuję za rady :-), ale mam taki problem że chodzi o to czy jednoprzewodowe czy dwu czy z fancoilem czy bez itp itd????? Bo mam ten projekt zrobić jako student nie na sprzedaż :-), przynajmniej tak mój prowadzący mi zdał

Bardzo dziękuje za wszystkie odpowiedzi i prosze o więcej

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

kuba83

2008-03-30, 11:31:14
Użytkownik
Wymiary tych pomieszczeń:
Magazyn: bez okien 600 x 600 cm
Wystawa 1200 x 600cm z oknem 250x900 cm
Sklep 600 x 600 cm z oknem 250 x 190
  • Odpowiedz

rafgug

2008-04-02, 18:58:26
Nowy użytkownik
Panie "rafgug "Proszę o nie zamieszczanie REKLAM na forum !
Jeśli jest Pani zainteresowany reklama firmy zapraszam do zapoznania sie z ofertą na portalu www. klimatyzacja.pl, z którego forum Pan korzysta.

Nie chce tu nikogo obrażać ale jeżeli ucieka sie Pan to takiej formy reklamy, to proszę wybaczyć ale ale chyba nie jest Pan PROFESJONALISTA ! Moim zdaniem ta reklama nie przyciągnie klienta a wręcz przeciwnie zrazi Pan do siebie wiele osób.
Dobra rada Panie "rafgug " :
Czasami warto zainwestować w swój wizerunek a jeżeli szkoda Panu pieniędzy na reklamę proszę korzystać z innego forum gdzie będzie tolerowane zamieszczanie reklam.
Administrator.
  • Odpowiedz

bizon

2008-05-09, 21:42:49
Nowy użytkownik
Dokladnie to ci nie pomoge, ale moge troche podpowiedziec. Mialem taki "problem" w kwiaciarni Łodyga w ch arkadia w wawie. Przy doborze mocy pamietaj o cieple utajonym, ktore w kwiaciarniach jest BARDZO DUZE.
  • Odpowiedz

kuba83

2008-05-11, 13:52:55
Użytkownik
Bardzo dziekuje, uwzględniłem i pamietałem, tylko pozatym policzyłem parowanie od mokrej podłogi żeby przybliżyć troche parowanie od kwiatkówi innych, mam nadzieje że dobrze zrobiłem ?????? Prosze o odpowiedź i podpowiedź

pozdrawiam
  • Odpowiedz

gadget

2008-05-12, 20:17:06
Zaawansowany użytkownik
Potwierdzam koledzy maja racje daikin do 10 kW to chiny ! Jednostki sa strasznie lekkie w porownaniu do tego co bylo kiedys . Poza tym prawie w kazdym pogiete sa lamele odrazu jak wyjmie sie z pudelka. Jesli juz to brac F*** a jesli chcesz to moge Ci polecic inna firme lepsza i jakosciowo przewyzsza F ale to juz na priw
  • Odpowiedz

Qba

2008-06-03, 16:05:12
Zaawansowany użytkownik
B.przepraszam ale czy ktoś mógłby wyjaśnić jak warunki w kwiaciarni wpływają na klimą i odwrotnie (bo chyba są tu różne opinie). Pytam bo chyba szykuje mi się zlecenie i nie chcę cos przeoczyć! Prosze o rade
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa