Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Start w biznesie

70 Odpowiedzi, 71526 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3

klimatolog

2013-01-22, 20:28:45
Top użytkownik
Może prościej.Nie wrzucajmy fachowców do jednego worka cedząc przez sita które mają te same FI.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

wadim

2013-01-22, 20:59:32
Użytkownik
awax napisał(a):To wszystko o czym piszecie spowodowane jest tylko i wyłącznie znacznym udziałem szarej strefy ,nieuczciwą konkurencją oraz dużą ilością pseudofachowców,którzy w bagażniku mają całą firmę.
Zupełnie inaczej byłoby gdyby zaczęły być egzekwowane przepisy o certyfikacjach.
Myślę,że stanie się to tym pózniej im pózniej my zaczniemy się tego domagać.
Taki stan rzeczy jest na rękę zarówno producentom jak i handlowcom ,którzy występują w naszym imieniu w kontaktach z Ministerstwem .
Kiedy w końcu zaczniemy głośno mówić,że jest zle w branży?

Awax mylisz sie to nie jest szara strefa, tylko nieuczciwa konkurencja, ale spowodowana przez stare firmy. Po kilkunastu przegranych przetargach zadalem sobie trud i sprawdzilem dwie firmy działające na moim terenie. W obu przypadkch sa to legalne firmy zalozone przez kilku chlopakow którzy pracowali jako serwisanci (znaja sie na rzeczy)w wiekrzych firmach, ale niestety ze wzgledów na kiepskie zarobki postanowili przestac zarabiac pieniadze tylko na wydatki szefa i wzieli sie zorganizowali i zalozyli wlasny biznes. I powiem tak tylko te dwie firmy, w przetargach w których ja sam brałem udział wygrały ok 150 montazy, a gdzie jeszcze portal aukcyjny i inni klienci? moze kokosow sie nie dorobią ale i tak zarobia wiecej niz u kogoś, i to co zarobia dziela na siebie a nie na innych. Wiadomo zasowaja jak mrowki ale maja gdzie zasować i suma sumarum wyjada i tak ladnie w przeliczeniu na miesiac i caly sezon dzien w dzien maja montaze, na jesieni i wiosne tez niezla suma z serwisow. Efekt jest taki że normalna firma juz nie jest w stanie zaproponowac takich cen i klient ucieka i w tedy ile ma sie montazy na mc??? a pracownikom trzeba zaplacic. Papiery dystrybutorzy no prawie wszyscy rozdja na lewo i prawo wiec maja czym machnac przed klientem
  • Odpowiedz

awax

2013-01-22, 21:03:06
Top użytkownik
To po co są uprawnienia SEP,po co prawo jazdy?itd itd Zlikwidować wszystko???
Co do tego co da certyfikacja może warto zobaczyć np w branży ciepłowniczej,gazoej itp.Tam szara strefa także jest ale znacznie mniejsza.
Przemytnika który płaci cło nie widziałem,ale ten przemytnik musi potem sprzedać towar.Kto kupi klimatyzator od kogoś bez uprawnień jeżeli do klimatyzatora będzie musiał być dołączony protokół montazu przez certyfikowaną firmę?
Co do szkoleń po 1500 zł. to właśnie sporo ich i to droższych nam zafundują ,jeżeli będziemy cicho siedzieć.Zobacz kto te szkolenia za takie pieniądze prowadzi???pomijam ,że jeszcze współfinansowane są one ze środków unijnych.Sądzisz,że te firmy zrezygnują z takich dochodów?
  • Odpowiedz

awax

2013-01-22, 21:09:36
Top użytkownik
Wadim ,niech sobie takie firmy montują,ja również przeanalizowałem dużo przetargów i większość wygrały firmy nie zatrudniające żadnych fachowców.Do wykonania zleceń biorą interwencyjnych lub na czarno.Tych jest znacznie więcej.
Co do wskazanych przez Ciebie to po jakimś czasie będą chcieli pracować normalnie i przyzwoicie zarabiać i do tego będą musieli również normalne ceny stosować.
A ,że mało zarabiali pracując w dużej?cóż z czego właściciel dużej miał płacić więcej skoro ceny są jakie są?
Mamy błędne koło,bo może właśnie sytuacja powinna wyglądać tak,że duże firmy mogłyby wystarczająco zarabiać aby przyzwoicie płacić pracownikom i Ci nie będą musieli uciekać za granicę albo otwierać własnych gdy tego nie chcą.
Jakie firmy są Waszym zdaniem duże?
Te duże też padają ,ciekawe dlaczego?chyba nie tylko z powodu ekstra wydatków właścicieli.
Inna sprawa to kwalifikacje pracowników,których kilka lat trzeba uczyć,a potem oni wyjezdzają np do Anglii.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-01-22, 21:21:41 przez awax.)
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-01-22, 21:31:55
Zaawansowany użytkownik
Nie sądzę że zrezygnują z takich dochodów i dlatego powinniśmy walczyć o to żeby nas tak nie dojono .
Może trochę historii jak zaczynałem działalność a było to instalatorstwo elektryczne trzeba było mieć minimum tytuł czeladnika a można było go zdobyć po trzech latach praktyk potem mistrza po pięciu larach praktyki SEP min jeden rok praktyki oczywiście po szkole elektrycznej po pięciu latach można było robić uprawnienia SEP na pomiary no i oczywiście zdanie egzaminu to było ni lada wyzwanie , a teraz jestem na szkoleniu SEP i są zemną spawacz ,mechanik operator jakiejś maszyny jakiś człowiek po studiach humanistycznych który znalazł pracę przy taśmie produkcyjnej . Przy zdobywaniu świadectwa kwalifikacji na dwadzieścia osób zdających około pięciu którzy czynnie pracują w chłodnictwie lub klimatyzacji reszta nie miała bladego pojęcia wszyscy zdali. Certyfikaty tak czy inaczej kto zechce ten zdobędzie i co to zmieni oprócz tego że będziemy musieli za to zapłacić myślę że to tylko może zwiększyć sząrą strefę
  • Odpowiedz

wadim

2013-01-22, 21:40:20
Użytkownik
dlatego tez dystrybutorzy powinni wziac sie za portale aukcyjne ktore niszcza rynek, np widzial ktos Fujitsu po kosztach- nie bo takie firmy sa automatycznie scigane, i tak powinni robic inni
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-01-22, 21:49:20
Top użytkownik
Poniekąd to racja święta.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-01-22, 21:55:53
Top użytkownik
Dopuki Polak nie zrozumie że kupuje wyrób z tombaku od czarnuchów to złotnik biedę będzie klepał ?
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-01-22, 22:09:59
Zaawansowany użytkownik
Polacy to naród bardzo wierzący i wiara w cuda jest głęboko zakorzeniona jeżeli widzą super okazje to od razu wieżą że spotkało ich niebywałe szczęście super okazja więc po co przepłacać ? no i niestety bazują na tym wszelkiego rodzaju naciągacze proponując super zyski lub super okazje .
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-01-22, 22:17:16
Top użytkownik
Ja osobiście wierzę tylko w siebie.
  • Odpowiedz

awax

2013-01-23, 12:32:46
Top użytkownik
frost-ch napisał(a):Nie sądzę że zrezygnują z takich dochodów i dlatego powinniśmy walczyć o to żeby nas tak nie dojono .
Może trochę historii jak zaczynałem działalność a było to instalatorstwo elektryczne trzeba było mieć minimum tytuł czeladnika a można było go zdobyć po trzech latach praktyk potem mistrza po pięciu larach praktyki SEP min jeden rok praktyki oczywiście po szkole elektrycznej po pięciu latach można było robić uprawnienia SEP na pomiary no i oczywiście zdanie egzaminu to było ni lada wyzwanie , a teraz jestem na szkoleniu SEP i są zemną spawacz ,mechanik operator jakiejś maszyny jakiś człowiek po studiach humanistycznych który znalazł pracę przy taśmie produkcyjnej . Przy zdobywaniu świadectwa kwalifikacji na dwadzieścia osób zdających około pięciu którzy czynnie pracują w chłodnictwie lub klimatyzacji reszta nie miała bladego pojęcia wszyscy zdali. Certyfikaty tak czy inaczej kto zechce ten zdobędzie i co to zmieni oprócz tego że będziemy musieli za to zapłacić myślę że to tylko może zwiększyć sząrą strefę

Co do egzaminów na świadectwo kwalifikacji to się już zmienia.Sprawdz na stronie http://www.mg.gov.pl/Wspieranie+przedsie...alifikacji

Od tego roku 7 podmiotów utraciło prawa do prowadzenia szkoleń i egzaminowania.
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-01-23, 16:18:09
Zaawansowany użytkownik
Może lekkie sprostowanie zdania,,Przy zdobywaniu świadectwa kwalifikacji na dwadzieścia osób zdających około pięciu którzy czynnie pracują w chłodnictwie lub klimatyzacji reszta nie miała bladego pojęcia wszyscy zdali,, chodziło mi o to że pierwszy dzień było szkolenie a drugi egzamin materiał był dość obszerny a egzamin w miarę trudny i prowadzony jak w szkole . ale wystarczyło uważnie słuchać potem jeszcze trochę nauki z materiałów które otrzymaliśmy niektórzy jeszcze podpytywali nas jak czegoś nie rozumieli no i zdali jak najbardziej uczciwie i zasłużenie.
Tylko czy to wystarczy aby zajmować się chłodnictwem lub klimatyzacją?Czy nawet kilku dniowe szkolenie załatwi sprawę?
  • Odpowiedz

awax

2013-01-23, 20:58:43
Top użytkownik
Myślę,że uczciwe zapoznanie się z materiałami na szkoleniu pozwoliłoby na zredukowanie co najmniej 70% pytań zadawanych na tym forum.Szkolenie na świadectwo ma dać podstawy do tego,żeby uczyć się dalej.
  • Odpowiedz

zeb

2013-01-25, 17:54:09
Nowy użytkownik
frost-ch napisał(a):Polacy to naród bardzo wierzący i wiara w cuda jest głęboko zakorzeniona jeżeli widzą super okazje to od razu wieżą że spotkało ich niebywałe szczęście super okazja więc po co przepłacać ? no i niestety bazują na tym wszelkiego rodzaju naciągacze proponując super zyski lub super okazje .
Chyba najlepiej to widać na rynku używanych samochodów, w magicznej liczbie 170 000 km przebiegu.
awax napisał(a):Co do egzaminów na świadectwo kwalifikacji to się już zmienia. Sprawdź na stronie http://www.mg.gov.pl/Wspieranie+przedsie...alifikacji
Od tego roku 7 podmiotów utraciło prawa do prowadzenia szkoleń i egzaminowania.
Nie widzę na tej stronie COCH Kraków a w tym tygodniu odnawiałem certyfikat. Strona nie pełna, czy COCH robi to na lewo Smile ?
awax napisał(a):Myślę,że uczciwe zapoznanie się z materiałami na szkoleniu pozwoliłoby na zredukowanie co najmniej 70% pytań zadawanych na tym forum.Szkolenie na świadectwo ma dać podstawy do tego,żeby uczyć się dalej.
Zredukować jakiś procent pytań tak, ale nie oszukujmy się, chłodnika w dwa dni nie da się wyszkolić.
W dodatku większość wykładów jest z przepisów co niewiele ma wspólnego z rzeczywistością.

I tu lekki paradoks zanim uzyskałem certyfikat, nie mogłem się ?dotknąć? urządzenia na R22 pomimo 10 lat edukacji (ściśle chłodniczej) i 8 lat pracy jako serwisant. Prawo do pracy z tymi urządzeniami otrzymał znajomy robotnik wykwalifikowany o specjalności murarz tynkarz po dwóch dniach szkolenia i egzaminie zdanym w terminie poprawkowym (bo mu się to nie zmieściło w głowie w dwa dni.)
Nie mam nic do osób które nie maja kontaktu z branżą ale te szkolenia tak jak i SEP?owskie to wydzieranie kasy od przedsiębiorców bez konkretnej weryfikacji wiedzy.
Jak to jest że co 5 lat trzeba wydać 1600zł na SEP i 800zł na ?substancje kontrolowane? na jednego pracownika. A projektanci, inspektorzy nadzoru i kierownicy budów maja swoje uprawnienia dożywotnio.
A potem montaż klimatyzatora za 500 i przegląd za 100zł. Nic dziwnego skoro w necie można znaleźć instrukcję montażu splita bez użycia pompy próżniowej, inwestora nie da się ukarać za brak dokumentu potwierdzającego montaż przez osoby z uprawnieniami.
Co do pytania założyciela tematu, to nie ograniczaj się do branży chłodniczej, jest zbyt ciasna i zbyt sezonowa. Chyba że zakładasz firmę na południu Europy.
Pozdrawiam
Zeb
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-01-25, 18:31:07
Zaawansowany użytkownik
Założyć klimatyzator to nic trudnego problem zaczyna się pżniej przy serwiśie właściwej diagnoże uszkodzenia i sposobie naprawy a swoją drogą 100,- za przegląd to chyba wersja skrócona.
  • Odpowiedz

coldtherm

2013-01-25, 18:44:32
Użytkownik
no właśnie
nie raz spotkałem się ze zdziwieniem gdy podawałem cene przeglądu konserwacyjnego
a bo konkurencja wpada popryska tu i tam no i szmatką przetrze
no i mamy serwis
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-01-25, 19:08:11
Zaawansowany użytkownik
coldtherm napisał(a):no właśnie
nie raz spotkałem się ze zdziwieniem gdy podawałem cene przeglądu konserwacyjnego
no i mamy serwis
ale jek długo? trzy sezony i klima jest tak zatkana że trzeba demontować aby to umyć no chyba że wcześniej padnie
  • Odpowiedz

awax

2013-01-25, 19:58:46
Top użytkownik
Zeb,lista jest aktualna na dzień 17 stycznia 2013,być może COCH nie przekazuje do Ministerstwa listy osób ,które otrzymały świadectwo.Skontaktuj się z nimi gdyż w Ministerstwie jest jedyna baza danych osób z tym świadectwem.
Wcale bym się nie zdziwił gdyby takie niedopatrzenie doprowadziło do sytuacji,że utrzymają ważność tylko te które są wpisane w Ministerstwie.
Niektórzy Koledzy pewnie pamiętają gdy musieli zdawać drugi raz bo pierwsze były wydane niezgodnie z prawem.
  • Odpowiedz

coldtherm

2013-01-26, 13:40:18
Użytkownik
frost-ch napisał(a):
coldtherm napisał(a):no właśnie
no i mamy serwis
ale jek długo? trzy sezony i klima jest tak zatkana że trzeba demontować aby to umyć no chyba że wcześniej padnie

to prawda
ale i tak przez te 3 lata nasze wyceny lądują w śmietniku
a gdy przyjdzie co do czego to pan który serwisował urządzenie nie odbiera
coldtherm przyjeżdża i musi babrać się w tym syfie
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-01-26, 16:31:25
Zaawansowany użytkownik
No ale chyba nie za 100,-?
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa