Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

jaki wymiennik -kaskada-odzysk ciepła

36 Odpowiedzi, 32644 Wyświetleń
1 2 Dalej

wit

2013-02-24, 12:11:08
Top użytkownik
Witam.
macie namiar na jakieś pewne -sprawdzone wymienniki płytowe ? R404/R134
(schładzanie gorącego gazu R404 -odparowanie R134)

potrzebuję dobrać wymiennik do odzysku z urządzenia mroźniczego ...

założenia:
-wymiennik będzie wstawiony pomiędzy zespołem sprężarkowym -a skraplaczem powietrznym -odzyskujemy tylko ciepło przegrzania tłoczenia . Wydajność mroźnicza istniejącego urządzenia zmienna - na skraplacz idzie od100 do 250kW
-zakładam odzysk około 50kW.

jedna strona wymiennika -R404 -wstępne schłodzenie gorącego gazu -tłoczenie powyższego

druga strona -pracuje jako parownik pompy ciepła na R134

macie jakieś sprawdzone typy wymienników do kaskady /namiary kompetentnych osób znających problematykę u dostawców wymienników?
jakieś tabele doboru wymiennika kaskadowego?
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-02-24, 19:19:39
Top użytkownik
Jak rozumiem zamierzasz oddać ciepło z mrożni do pompy ciepła.A co się stanie jeżeli zapotrzebowanie pompy ciepła jest a mrożnia już osiągneła nastawione parametry i ze względu dobrej izolacji termicznej nie ruszy przez kilka godzin?Pomysł nie głupi.Ale warto w takim projekcie skorzystać z dodatkowych zysków ciepła.Czyli kolejny wymiennik który nadal czerpie zyski ciepła.Pomysł dobry.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-02-24, 19:39:11
Top użytkownik
barbie a co ty na to?
  • Odpowiedz

barbie

2013-02-24, 19:52:47
Top użytkownik
jeśli najlepszy forumowicz potrzebuje pomocy to znaczy że temat jest trudny .proponuję Danfoss .
  • Odpowiedz

mg

2013-02-24, 19:57:04
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):Jak rozumiem zamierzasz oddać ciepło z mrożni do pompy ciepła.A co się stanie jeżeli zapotrzebowanie pompy ciepła jest a mrożnia już osiągneła nastawione parametry i ze względu dobrej izolacji termicznej nie ruszy przez kilka godzin?
Tak po prostu, odpowiednio dobrany zasobnik ciepła jest w stanie wygładzić tą instalacje.
  • Odpowiedz

mg

2013-02-24, 19:58:42
Top użytkownik
swep
  • Odpowiedz

wit

2013-02-24, 20:16:20
Top użytkownik
mg -a jakiś konkretny typ swep byś polecał do kaskady jako układ parownik/prawie skraplacz?
prawie -bo ma mniejszą moc i po stronie gorącego gazyu głównych agregatów zachodzi jedynie schłodzenie gorącego czynnika -a właściwe skraplanie jest w skraplaczu powietrznym?

zastanawiam się nad jakimś swep spawanym także stalą kwasową...

jak mroźnia stoi - to i pompa ciepła stoi. po prostu -odzysk ciepła jest tylko -gdy odpadowe ciepło jest produkowane. jak agregaty główne stoją -to ciepło dla obiektu daje piec.

głównym zagadnieniem jest max bezpieczeństwo i stabilność pracy układu głównego.
  • Odpowiedz

mg

2013-02-24, 20:22:16
Top użytkownik
Jestem przekonany,że w ofercie swep znajdziesz coś dla siebie. Raczej nie muszę proponować oczywistości w kwestii konstrukcji wymiennika. Płytowy? Smile
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-02-24, 20:43:29
Zaawansowany użytkownik
A ja zastanawiam się po co ta kaskada?jak mrożnia stoi to pompa stoi nie myślałeś o okładzie bezpośrednim?
  • Odpowiedz

wit

2013-02-24, 21:34:34
Top użytkownik
płytowy -ale typów i wersji jest sporo... kwestia który będzie pracował najlepiej. myślałem o alfa laval typ spawany AlfaNova .albo któryś swep. ma może ktoś tabele doboru -najlepiej uwzględniające i wymienniki dla kaskady?

A po co kaskada? -patrz zagadnienie -max bezpieczeństwa dla układu głównego. zgaduj zgadula co zmienia kaskada w stosunku do układu bezpośredniego? oprócz temperatur rzecz jasna.

-no i druga sprawa -jaką temp wody w odzysku bezpośrednim daje układ optymalizowany na niskie ciśnienia skraplania? z baaaaardzo przewymiarowanym skraplaczem?
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-02-24, 22:29:37
Zaawansowany użytkownik
Bardzo kaskadowa idea , zdążyłem zorientować się że jest to twoja pierwsza tego typu robótka nie wiem do czego ma konkretnie służyć ta wyrafinowana instalacja? ja zrobiłem już chyba z kilkanaście do grzania wody użytkowej do ogrzewania pomieszczeń za pomocą glikolu i bezpośrednio czynnikiem no ale skoro chcesz kaskadę to chyba wiesz czego chcesz powodzenia Cool
  • Odpowiedz

wit

2013-02-24, 22:58:26
Top użytkownik
frost-ch a z czego niby ciągnąłeś to ciepło -i ile kW? w jakiej temp miałeś wodę (glikol)?

w ogóle nie rozumiesz tematu -rzeczywiście nie wiesz...
podpowiem...
a pękł ci kiedyś wymiennik -i zalało wodą (lub glikolem) instalację i sprężarki? wiesz co się wtedy dzieje? spotkałeś taki przypadek?

ponadto poproszę nie o filozofię na temat sensowności -tylko o pomoc w wyborze wymiennika do nietypowej aplikacji. o jakieś tabele do szybkiego doboru wymienników kaskadowych -lub podpowiedź o typ płytówki dedykowany do kaskady -świat -chłodnictwo i odzysk nie kończy się na przypadkowym WTK wpiętym w tłoczenie z glikolem i pompką z drugiej strony...
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-02-25, 06:47:57
Zaawansowany użytkownik
Temperatura wody to 50st zalanie instalacji nie grozi ponieważ ciśnienie czynnika po stronie tłocznej to 15 bar a wody max 1,5 bar ile kw to zależy od wielkości wymiennika ty chcesz 50 ze 100 to chyba bez problemu a wymiennik płytowy jako skraplacz są takie co do wielkości to producent podaje wystarczy dobrać powodzenia.
  • Odpowiedz

wit

2013-02-25, 07:55:38
Top użytkownik
Miałeś 50 stopni wodę -czyli dla r404 skraplanie około lub powyzej 20bar...
-ja będę miał nisko skraplanie i wodę w prostym układzie mogę uzyskać tylko około 30 stopni.
kaskada podrzuci do 60.

zalanie jednak grozi. pękniecie wymiennika jest dość gwałtownym zjawiskiem -czasem cały czynnik ucieka w ciągu kilku godzin ciśnienia się wyrównują -a woda nadal ma jakieś ciśnienie -nawet w układzie otwartym. Potem choćby zmiany temp powodują wahanie ciśnienia pozostałości czynnika i podsysanie wody. po kilku godzinach masz parę -parędziesiąt litrów wody w instalacji.
słyszałem "z pierwszych rąk" o takich przypadkach -widziałem i usuwałem ich skutki. wiem czym to grozi.
ryzyko nie jest duże -ale jednak istnieje.

i masz rację dobrać wymiennik płytowy jako skraplacz to prościzna.
ale u mnie nie będzie on skraplaczem.
i nawet trafić taki żeby króćce pasowały nie jest łatwo -bo nietypowo.
np wszystkie króćce do lutowania - strona pierwotna -na r 134 -potrzeba dolny króciec około 22mm -górny 35mm (lub więcej) -strona wtórna r404 -obydwa króćce lutowane po 54mm lub więcej.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-02-25, 20:03:51
Top użytkownik
Wit zbyt niskie skraplanie tak samo jak zbyt wysokie jest szkodliwe dla układu.Wiele dziesiątek awarii po za mną wynikających z pękniętych wymienników.Czasami sprężarki to przeżyły a czasami nie.W każdym przypadku był błąd ludzki.Brak dotrysku gorących par-brak przepływomierza po stronie wodnej-Złe nastawy presostatu niskiego ciśnienia-Zbyt mała pompa obiegowa wody itp.Ale nie do tego zmierzam.Coś sobie wymyśliłeś to twoja osobista sprawa.Ale do czego Tobie potrzeba woda podgrzana z odzysku do 60-ciu stopni.Chyba nie do kąpieli i podgrzewania ogrzewania podłogowego?Czy chodzi o pasteryzację produktów?A jeśli dojdzie do rozszczelnienia płytowego to fakt masz rację.Wystarczy jego wymiana i próżnia.Mnie tylko zastanawia fakt temperatury wody którą potrzebujesz i kto zapłaci za prąd układu na 134-a?Kaskady są dedykowane do bardzo niskich temperatur odparowania.Szczepionki leki itp.Wit nie obraż się ale to moim zdaniem nie kaskada tylko kaskaderka.Mg kolego ja wiem jak wygląda bufor wodny i do czego służy taki akumulator.Czasami zimna a czasami ciepła.Czasami jest do tyłka z powodu żle dobranych pomp obiegowych z powodu węża w kieszeni?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-02-25, 20:34:47 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

wit

2013-02-25, 23:28:57
Top użytkownik
zbyt niskie skraplanie to w większości przypadków oznacza poniżej 20*C. tyle dopuszczają producenci sprężarek. Zazwyczaj -skraplanie jest dużo wyżej niż dopuszczalne -bo skraplacze dobierane są wg kosztu zakupu a nie ekonomi pracy systemu.

kaskady nie są dedykowane do niskich temperatur -tylko do dużych różnic temperatury. w tym przypadku -układ odzysku sam w sobie jest po prostu pompą ciepła a nie kaskadą -natomiast razem z agregatami mroźni funkcjonuje jako swoista kaskada.

po prostu nazwa jest najbliższa rodzajowi urządzenia -a potrzebny wymiennik -funkcjonalnie zbliżony do wymiennika kaskadowego.
co do zapłaty za prąd -praktycznie żadna -cop prawie w kosmos. na pewno taniej niż olej do pieca. woda 60* -do celów grzewczych i technologicznych -tak to się ładnie nazywa.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-02-26, 18:33:08
Top użytkownik
Kolego wit nie przekonuj mnie i innych że z pierwotnego układu COP będzie gorsze.szanuję Ciebie i sam wiesz że kolejny transformator to strata energii.Dzisiaj w technologii odzysku ciepła jak jest 46 stopni to jest super.Tobie potrzeba wody o temperaturze 60-stopni co tłumaczy stary system,I takie kaskadowe rozwiązanie i tak będzie potrzebowało wymiennika ciepła na 134-a woda aby kumulować ciepło.Tak jak pisałem powyżej nie spotkałem się z przypadkiem rozerwania wymiennika dobrze zabezpiezpieczonego?Co dobrego w tym widzę?Ochrona układu mrożniczego?Ale ludzie obsługujący to mogą zamarznąć z powodu błędu kaskaderki na 134-a?Wit czym więcej akumulatorów na firmie tym lepiej?Moim zdaniem nie.Zapewne znasz pojęcie mocy pozornej i biernej
  • Odpowiedz

p.obelix

2013-03-05, 19:39:38
Zaawansowany użytkownik
Polecam program Danfoss Hexact myślę że pomoże Ci on dobrać odpowiedni wymiennik.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

popeye

2013-03-05, 20:12:06
Użytkownik
wlasnie dzis musialem wyciagnac wymiennik air-refrigerator w osuszaczu. osuszacz wloski ,wymiennik chinski.
cisnienie powietrza 8 bar. freon wydmuchalo .zassalo powietrze.kompresor po 3 minutach przegrzewal sie i termik go wylaczal.
ostatnio spotkalem sie z wymiennikami w kompresorach olej -woda.
wit jakby zastosowac jako medium olej i kaskade freon-olej-woda to masz tylko ryzyko ze zalejesz sprezarke olejem.no chyba ze pojdzie olej z woda.zawsze jest takie ryzyko.
pozdrawiam
  • Odpowiedz

coldtherm

2013-03-05, 20:57:45
Użytkownik
nie spotkałem takiego rozwiązania z olejowym wymiennikiem
nie do końca wiem co masz na myśli mówiąc kompresor...
pytanie jakim olejem napełnić urządzenie i jaką pompę do tego oleju hydrauliczna tłoczkowa?
  • Odpowiedz

wit

2013-03-07, 21:48:50
Top użytkownik
freon olej woda to nie kaskada -tylko wymiennik pośredni

jak pisałem -skraplanie nisko - -około 30*C. olej -jeśli wymiennik duuuuży z 5 stopni mniej niż skraplanie - -czyli 25*C
woda -jeśli kolejny wymiennik duuuuuży to znowu mniej -czyli 20*C.
20*C -to woda gorąca że hej wszędzie się przyda.

obiekt -budowany z normalnym obiegiem grzewczym -żadnym niskotemperaturowym
-z głównym źródłem ciepła -piecem -
a odzysk ma oszczędzić troszkę paliwa -i ma się spasować z normalnym -typowym systemem.
  • Odpowiedz

SERVIS4U

2013-03-18, 08:30:57
Nowy użytkownik
Jeśli chodzi o swepa i dobór polecam http://www.poltermex.pl/kontakt.html
  • Odpowiedz

wit

2013-03-20, 18:13:10
Top użytkownik
pytałem -nie dali rady dobrać -zbyt nietypowy przypadek...
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-03-20, 20:23:36
Top użytkownik
wit napisał(a):pytałem -nie dali rady dobrać -zbyt nietypowy przypadek...
Nie ma głupich odpowiedzi?Są tylko głupie zapytania?
  • Odpowiedz

mg

2013-03-20, 22:14:02
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):
wit napisał(a):pytałem -nie dali rady dobrać -zbyt nietypowy przypadek...
Nie ma głupich odpowiedzi?Są tylko głupie zapytania?

Kto ,,pyta" nie błądzi? zazwyczaj nie?.
Chyba że na tym forum?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-03-20, 22:20:34 przez mg.)
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa