Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

jaki wymiennik -kaskada-odzysk ciepła

36 Odpowiedzi, 32673 Wyświetleń
Wstecz 1 2

wit

2013-03-21, 07:23:49
Top użytkownik
troszkę pomogli -bo dali dalsze namiary -może coś wyjdzie...

problemem jest dysproporcja przepływów -duży maksymalny przepływ -i konieczne małe opory po stronie r404 -z jednocześnie dość małym przepływem po stronie parowania r134.

mały wymiennik -to za duże opory dla tłoczenia gdy idą wszystkie sprężarki.

duży wymiennik -po stronie r404 jest dobry -ale po stronie pompy ciepła -gdzie jest odparowanie r134 -za duże przekroje i będzie zaleganie oleju -bo mała za prędkość.

problemem jest zmienna wydajność układu głównego -praca od 1 do 6 sprężarek...
chyba skończy się na dodatkowej automatyce i układzie by-pas -jednak wolałbym tego uniknąć -i ze względu na koszty -i uważam, że najprostsze układy są najmniej awaryjne...
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-03-21, 21:04:11
Top użytkownik
W układzie by-pas jest jeden plus.Złomiarze zarabiają.Zaleganiem oleju się nie martw.Praca wymuszona 100 procent układu raz od święta nikomu nie zaszkodziła.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

jack63

2013-03-21, 21:40:49
Zaawansowany użytkownik
Tylko po co ci ciepło skraplania z 1-2 sprężarek? Może ograniczyć się do działania odzysku dla 3 lub więcej. Wtedy zawęzisz zakres pracy odzysku i prosta konstrukcja wystarczy.
  • Odpowiedz

coldtherm

2013-03-22, 06:32:32
Użytkownik
dlaczego właściwie chcesz użyć 134A?
nie brałeś pod uwagę odolejacza na taką ewentualność ?
  • Odpowiedz

wit

2013-03-23, 19:11:28
Top użytkownik
coldtherm napisał(a):dlaczego właściwie chcesz użyć 134A?

dlatego, że jako jedyny czynnik się tu nadaje? bo są jakieś warunki pracy , zakres temperatur itp.

coldtherm napisał(a):nie brałeś pod uwagę odolejacza na taką ewentualność ?

brałem pod uwagę , ale nie na taką ewentualność -odolejacz poprawia pracę i sprawność systemu -ale nie usuwa problemów z powrotem oleju. Po prostu odolejacz nie do tego służy -jak są problemy z powrotem oleju to jedynie odsuwa je w czasie. Sprężarka z odolejaczem wyrzuca znacznie mniej oleju -ale to co wyrzuci -jeśli nie chce wracać -to i wracać nie będzie...
  • Odpowiedz

wit

2013-03-23, 19:29:30
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):Zaleganiem oleju się nie martw.Praca wymuszona 100 procent układu raz od święta nikomu nie zaszkodziła.

martwię się -bo ryzyko zalegania oleju jest po stronie pompy ciepła -która zawsze goni na 100% -więc nie ma jak wymusić i bardziej pogonić...

po stronie zespołu mroźniczego -gdzie jest zmienna wydajność nie ma ryzyka zalegania oleju. przynajmniej nie na płytówce do odzysku.
  • Odpowiedz

coldtherm

2013-03-23, 20:09:24
Użytkownik
myślę że przesadzasz
mam od dwóch lat na serwisie układ mroźni z odzyskiem
z tym że konstruktor agregatu wpakował wymiennik odzysku przed odolejacz
(skrajny debilizm) bałem się o to przez długi czas bo zwykle w tym układzie rozbiór odzyskanej energii zawsze za mały. Czynnik skrapla się częściowo przed odolejaczem. układ zabezpieczony trax-oil-ami ale olej wraca a długość magistrali to jakieś 60 m z dwiema zmianami poziomu o 3+ i 3-
  • Odpowiedz

wit

2013-03-23, 20:35:00
Top użytkownik
masz układ wodny -czy pompy ciepła? bo w układzie odzysku zwykłym -wodnym, bezpośrednim czy jak go zwał -po prostu nie może być problemów z olejem. wymiennik odbiera ciepło przegrzania -i część ciepła skraplania -jeśli jest właściwie podłączony olej i krople czynnika spływają i lecą dalej na skraplacz -nie ma możliwości problemu.

jak odzysk dany błędnie przed odolejaczem -cóż odolejacz łapie olej rozcieńczony czynnikiem -jeśli olej ciepły i jest odsysanie czynnika ze zb oleju -zaworek różnicowy -to olej uwalnia się od czynnika -i układ goni -tyle, ze ze stratą wydajności..

masz za to ryzyko -że jeśli pęknie wymiennik -to woda dostanie się do układu -załatwi sprężarki (szczegół -można wymienić lub regenerować) -i gorzej, ze woda pójdzie do chłodnic i rur mroźni -i tam zamarznie -i będzie nie do wysuszenia.
ryzyko zalania wodą układu niewielkie ale jednak realne -za to w mroźni stwarzające problem nie do rozwiązania -bo nie ma jak wysuszyć.
  • Odpowiedz

coldtherm

2013-03-23, 21:02:02
Użytkownik
to prawda że zmieszanie czynników jest mniej szkodliwe niż rozszczelnienie lecz układ jest na zaworach krokowych więc osuszanie i ogrzewanie wyłączonych z ruchu komór a później osuszanie wkładami jest ryzyko lecz bez ryzyka nie ma zysku
ale nie o tym mowa
w twoim przypadku to ty decydujesz o przepływie czynnika po stronie PC to jest o procencie odzyskanej energii
po za tym uważam że wymiennik płytowy jako wymiennik je jest elementem który gromadzi olej
poza tym jak długa jest magistrala pc?
wypowiedź odnośnie odolejacza się nie klei tym bardziej znikający olej
  • Odpowiedz

wit

2013-03-23, 21:51:08
Top użytkownik
coldtherm napisał(a):c osuszanie i ogrzewanie wyłączonych z ruchu komór a później osuszanie wkładami jest ryzyko lecz bez ryzyka nie ma zysku

i tu jest właśnie sedno sprawy "ogrzewanie wyłączonych z ruchu komór" -chyba powinieneś pisać "komórek" -bo komór po prostu nie da się wyłączyć z ruchu ogrzać i osuszyć...
komory -wyłącza się średnio raz na 10 lat celem poważnych planowych remontów...

w razie awarii -musi być możliwość serwisu i niezwłocznego przywrócenia mrożenia komory.

A praktycznie -jedyna awaria która uniemożliwia utrzymanie ciągłości ruchu -to właśnie zalanie układu wodą lub innym świństwem.

"Bez ryzyka nie ma zysku" -jednak ryzyko musi być kalkulowane -nie można zakładać ryzyka na poziomie katastrofy...

coldtherm napisał(a):w twoim przypadku to ty decydujesz o przepływie czynnika po stronie PC to jest o procencie odzyskanej energii
po za tym uważam że wymiennik płytowy jako wymiennik je jest elementem który gromadzi olej
poza tym jak długa jest magistrala pc?
wypowiedź odnośnie odolejacza się nie klei tym bardziej znikający olej

po stronie pc zawsze jest max odzysk -do poziomu pełnej wydajności pc. oczywiście mogę dać mocniejsze sprężarki PC -i wykorzystywać je na 30% wydajności przez 80% czasu... tylko -sens ekonomiczny jest żaden.

wymiennik płytowy gromadzi olej -tylko po stronie która pracuje jako parownik. po stronie skraplającej lub odbierającej przegrzanie -jeśli jest prawidłowo zamontowany to oleju nie gromadzi.

długość magistrali PC -czy ssącej -czy olejowej nie ma nic do rzeczy -o ile jest poprawnie zrobiona. ryzyko zalegania oleju jest tylko w wymienniku płytowym -a przynajmniej tylko to mnie interesuje -bo resztę mogę zrobić tak, żeby nie zalegało -reszta nie ma wpływu.

odolejacz -nie poprawia powrotu oleju -tylko powoduje mniejsze wyrzucanie -z odolejaczem wywalenie wiadra oleju zamiast kilku godzin zajmie kilka dni -ale -olej i tak pójdzie w układ -i jeśli będzie zalegał w płytówce -to się tam zgromadzi -i żaden odolejacz nie pomoże.
potem ten olej wróci w postaci nagłego chluśnięcia wiaderkiem wprost w sprężarkę -lub nieco mniej nagłego w separator cieczy...

i jak już wspominałem -nie potrzebuję dyskusji o sensowności układu czy jego budowie -a jedynie o samych płytówkach -namiarów na firmy które potrafią dokonać doboru i dostarczyć nietypowy wymiennik -szyty na miarę układu -najprawdopodobniej specjalne wykonanie.

jak na razie otrzymałem ze 3 pożyteczne rady -zadzwoń /napisz tu -zadzwoń tam - -kontakty a nie dyskusje...

- podając lubiane przeze mnie porównania motoryzacyjne -pytając -potrzebuje kupić cysternę do przewozu paliwa -ma być takiej wielkości z takim silnikiem -gdzie kupić i jakiej firmy

-to większość rad jest w rodzaju -"zamiast cysterny kup śmieciarkę -bo jest użyteczna" . "jeśli przeszkadza, że śmieciarka cieknie -uszczelnij burty smoła". inne odpowiedzi -"mam osobowy i nigdy mi paliwo nie cieknie -więc w czym problem, że ci śmieciarka nie pasuje? "
"po co ci kolorowy telewizor jak nie palisz papierosów? "
większość odpowiedzi na forum -jest podobnie na temat i podobnie użyteczna.

i z rzadka zdarzają się odpowiedzi na temat -kontakty -lub dane doboru -czyli to o co pytałem.
  • Odpowiedz

coldtherm

2013-03-23, 22:44:35
Użytkownik
kolego
przepraszam za swoją dociekliwość lecz wiesz dobrze że gdyby na tym forum odzywał się ktoś tylko w celu udzielenia precyzyjnej odpowiedzi nie było by 10000000 wpisów co było by nudne po za tym każdy stara się pomóc na swój sposób
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa