Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Standard wyprowadzeń lutowniczych w sprężarkach

10 Odpowiedzi, 10146 Wyświetleń

tig2

2013-04-15, 14:33:29
Nowy użytkownik
jak w temacie, czy są jakieś standardy umieszczania wyprowadzeń czy też zależy to od inwencji poszczególnych producentów?

wymieniałem ostatnio spaloną sprężarkę, na miejsce starej włożyłem sprawną i polutowałem w taki sposób w jaki było przy starej (do głowy mi nie przyszło sprawdzić),
przy "robieniu" próżni - pojawił się niepokój,
przy próbie wstępnego napełnienia - nasilił się,
po uruchomieniu sprężarki (ciśnienie na zegarze po niskim - wzrastało) - okazało się że wyprowadzenie serwisowe to tłoczenie i odwrotnie,

więc jak to jest czy zawsze jak montujemy nieznaną sprężarkę to szukamy DTR ?
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-04-15, 15:47:34
Zaawansowany użytkownik
tig2 napisał(a):jak w temacie, czy są jakieś standardy umieszczania wyprowadzeń czy też zależy to od inwencji poszczególnych producentów?

wymieniałem ostatnio spaloną sprężarkę, na miejsce starej włożyłem sprawną i polutowałem w taki sposób w jaki było przy starej (do głowy mi nie przyszło sprawdzić),
przy "robieniu" próżni - pojawił się niepokój,
przy próbie wstępnego napełnienia - nasilił się,
po uruchomieniu sprężarki (ciśnienie na zegarze po niskim - wzrastało) - okazało się że wyprowadzenie serwisowe to tłoczenie i odwrotnie,

więc jak to jest czy zawsze jak montujemy nieznaną sprężarkę to szukamy DTR ?
Oczywiście że nie jeden żut okiem i już wiesz które wyjścia to ssące na ogół są dwa i tłoczne za zwyczaj jedno i oczywiście mogą być umieszczone w zależności od fantazji projektanta w dowolnym miejscu tak jak kształt sprężarki jest dowolny wyjścia elektryczne też są umieszczane różni jak i rodzaj rozruchu kształt puszki przyłączeniowej jedyne to rozstaw otworów do mocowania na ogół pasuje , swoją drogą gdyby było inaczej to wymiana byłaby nudna a tak chociaż trochę rozrywki Cool
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-04-15, 17:50:40
Top użytkownik
tą bolesną rozrywkę eliminuję lekko dmuchając w ssanie aby wiedzieć gdzie wlutować zaworek serwisowy.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

coolmaker1

2013-04-15, 19:33:22
Zaawansowany użytkownik
Witam.Przypomniało mi sie,było kilka sprężarek,które niepasowały jako zamienniki do niczego...pieprzo..y Calex z szerokim rozstawem otworów i zawleczkami, EDA Poniatowa na 2 łapkach, stary okrągły Calex.....eh...ale to historia.pozdrawiam
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-04-15, 21:52:51
Zaawansowany użytkownik
coolmaker1 napisał(a):Witam.Przypomniało mi sie,było kilka sprężarek,które niepasowały jako zamienniki do niczego...pieprzo..y Calex z szerokim rozstawem otworów i zawleczkami, EDA Poniatowa na 2 łapkach, stary okrągły Calex.....eh...ale to historia.pozdrawiam
Saratow na sprężynkach
  • Odpowiedz

mg

2013-04-15, 22:14:45
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):tą bolesną rozrywkę eliminuję lekko dmuchając w ssanie aby wiedzieć gdzie wlutować zaworek serwisowy.
A próbowałeś lekko ssać tłoczącą?
  • Odpowiedz

coldtherm

2013-04-16, 05:43:02
Użytkownik
frost-ch napisał(a):A próbowałeś lekko ssać tłoczącą?

i drażnić jednocześnie aparat rozruchowy od spodu...
ja uruchamiam na moment delikwenta na nałożonych zabezpieczeniach
wiem czy prawidłowo podpiołem zasilanie bo z tym bywa też różnie
a czasami można się chwile ślinić z przepinaniem przewodów a dostęp słaby
a przy montażu w tłocznej jak wiadomo jest ciśnienie
  • Odpowiedz

tig2

2013-04-16, 13:23:06
Nowy użytkownik
coldtherm napisał(a):bo z tym bywa też różnie
a czasami można się chwile ślinić z przepinaniem przewodów a dostęp słaby

właśnie niby zaciski oznaczone wyraźnie "L" i "N" ale podpinać trzeba inaczej, chyba producenci za cel stawiają sobie maks utrudnienie,

kolejny przykład:
sprężarka wiadomo przykręcana jest śrubami do płyty dolnej stoły, odkręcić starą można - śruby się nie obracają, ale po wyjęciu urządzenia wszystkie pod płyta - zgrzewania nakrętek do blachy producent jeszcze nie opanował - a byłoby normalnie,
więc:

trzeba odkręcić płytę - która przykręcona jest do krawędzi mebla od dołu śrubami na !!! wkrętak !!!, - odległość między posadzką a dołem mebla ~1,5cm - w sam raz żeby podejść wkrętakiem,

podobnie z czyszczeniem filtra skraplacza, żeby się do niego dostać trzeba rozebrać mebelek - choć to może akurat zaleta
  • Odpowiedz

klimanovum

2013-04-16, 20:12:43
Nowy użytkownik
zaciski L oraz N oraz 1 są po to byś mogl podłaczyć bezpiśrednio N oraz na styki termostatu dać 1 oraz L :-)
  • Odpowiedz

coldtherm

2013-04-17, 20:14:49
Użytkownik
kolega jest bardzo błyskotliwy...
wiele producentów opisuje tabliczki znamionowe nieczytelnie
nie dodając do kompletu objaśnienia styków oraz schematu uzwojeń
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa