Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

kilka problemów z klimatyzacją

12 Odpowiedzi, 11176 Wyświetleń

ckkk

2013-06-11, 20:51:59
Nowy użytkownik
Witam. Od ponad dwóch lat użytkuję sporadycznie klimatyzator LG inwerter 12 sQ. Ostatnio zauważyłem, że z jednostki zewnętrznej kapie woda spod plastikowej osłony - tam gdzie wchodzą rury.
Innym problemem jest to, że przestała działać funkcja automatyki - obroty w jedn. wewnętrznej nie ustawiają się automatycznie w tym trybie
Chciałbym zapytać też o poziom hałasu jedn. zewn. - przy pewnych obrotach potrafi wpaść w wibrację i trochę obawiam się , że w wieczorami gdy jest cicho sąsiedzi mogą usłyszeć hałas.
Gwarancja chyba mi minęła, czy zasadnym będzie wezwać serwis na przegląd?
  • Odpowiedz

jack63

2013-06-12, 05:39:31
Zaawansowany użytkownik
Bardzo zasadnym.
Może być problem z silnikiem went. jedn. wew. lub płytką sterującą.
Zleć czyszczenie i dezynfekcję. Nawet sobie nie zdajesz sprawy jaki folwark masz w pomieszczeniu. Grzyby, bakterie a może i coś więcej.... Weź próbkę tej kapiącej wody pod mikroskop to sie przekonasz.
  • Odpowiedz

rooi

2013-06-12, 07:11:22
Nowy użytkownik
wezwij serwis ...
  • Odpowiedz

miezala5

2013-06-12, 08:42:19
Top użytkownik
To co nie robisz regularnych przegladów?
  • Odpowiedz

ckkk

2013-06-12, 14:07:28
Nowy użytkownik
Nie robiłem jeszcze przeglądu bo mało używałem klimatyzacji i wszystko do tej pory było ok.
A ta woda z jedn. zewnętrznej to normalne?
  • Odpowiedz

ckkk

2013-06-12, 14:07:49
Nowy użytkownik
Nie robiłem jeszcze przeglądu bo mało używałem klimatyzacji i wszystko do tej pory było ok.
A ta woda z jedn. zewnętrznej to normalne?
  • Odpowiedz

miezala5

2013-06-12, 15:07:24
Top użytkownik
Nie rozumiem: w trybie auto wentylator nie ustawia sie automatycznie
Z kąd to wiesz?
Jezeli zmieniasz manualnie obroty to zmienia sie predkosc wentylatora?
Kapanie może być z oszronionych rur przy zaworach co moze byc spowodowane małą ilością czynnika np.
Zrób przeglad klimy i wszystko bedziesz wiedział bo cos mi sie zdaje ze z twoja klima jest wszystko o.k
  • Odpowiedz

zarize

2013-06-12, 19:21:53
Użytkownik
Wszystkie twoje problemy wskazują na początek na brudne filtry w jednostce wewnetrznej wentylator nie zmienia obrotów bo czujnik wskazuje niska temp. parownika a drugi brak efektu zmiany temp pomieszczenia .Dodatkowo czynnik który w tej sytuacji nie odparuje wraca do sprezarki ,która to sie szroni i mamy kapanie wody,obmyj filtry ciepłą woda i po problemie
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-06-12, 19:23:08 przez zarize.)
  • Odpowiedz

ckkk

2013-06-12, 20:24:36
Nowy użytkownik
Dziękuję za podpowiedzi.
W trybie auto jeszcze w zeszłym sezonie prędkość nawiewu regulowała się automatycznie bez względu na to jak była ustawiona na pilocie. Teraz w trybie auto prędkość nawiewu mogę regulować manualnie (jak ustawię tak dmucha i nic się nie zmienia) - czyli tak jak w normalnym trybie z gwiazdką - stąd uważam, że nie działa.
Do filtrów zaglądałem pod koniec zeszłego sezonu i wyglądały jak fabrycznie nowe - zero brudu. Jutro to sprawdzę.
Dziś włączyłem turbojet - czyli chłodzenie na maxa i sprawność chłodzenia oceniam bardzo dobrze - w ciągu dwóch minut zrobiło się po prostu zimno, więc ubytku czynnika chyba nie ma. Aha i dziś woda nie kapała.
  • Odpowiedz

jack63

2013-06-12, 20:34:02
Zaawansowany użytkownik
Bo gluty spłynęły do ocieku, ktory się nimi na szczeście dla ciebie nie zatkał.
  • Odpowiedz

kubabaku

2013-06-12, 20:48:00
Zaawansowany użytkownik
taka dobra rada...wezwij serwis. Koszt przeglądu nie jest jakimś mega hard wydatkiem a jak wezwiesz dobry serwis to nie pożałujesz wydanych pieniędzy bo poza tym że nie będzie problemu z wyciekami itd itp to będziesz miał czysto i świeżo. A pytanie na forum co to może być nie ma najmniejszego sensu bo nawet jak będziesz miał trafną diagnozę to i tak nic nie zrobisz bo nie masz know how
  • Odpowiedz

karols

2013-09-11, 09:15:54
Nowy użytkownik
Niestety mi również wydaje się, że przyczyna moga być zabrudzone filtry, bo jednak nawet najlepszy klimatyzator musi być regularnie czyszczony. Z tego co wiem, to klimatyzatory LG są trwałe i wydajne, więc może przegląd i konserwacja rozwiążą problem i uratują sprzęt.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa