Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

mroźnia - problem

42 Odpowiedzi, 39602 Wyświetleń
1 2 Dalej

DawidW

2013-06-25, 08:33:07
Użytkownik
mam problem z mroźnią.
Potrzebuję mieć ok -18 stopni.

Temp parowania -25stopni , skraplania ok 35 stopni, wieje z parownika -20 a w komorze nie chce temp spaść poniżej -10.

Co może być powodem, przepływ powietrza przez parownik jest, stycznik od grzałek nie sklejony, drzwi do mroźni w miarę możliwości zamykane.

Problem podobno pojawił się po jakies 2 tyg temu wraz z upałami dużymi.

Co można jeszcze sprawdzić bo nie jestem"oblatany" w mroźniach.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-06-25, 16:23:31 przez DawidW.)
  • Odpowiedz

miezala5

2013-06-25, 11:21:47
Top użytkownik
Jak komora jest załadowana towarem to musi pochodzić dość długo!
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-06-25, 15:22:54
Moderator
A jakie masz przegrzanie? Może jednak trzeba trochę podnieść ciśnienie skraplania?

Aha, a jaki czynnik?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

DawidW

2013-06-25, 16:22:34
Użytkownik
Dziś wyciągnąlem telefonicznie jeszcze info od pracownika, że wzieli po cichu jakiegoś "pana Zenka" który wymienił filtr i dobił 10 kg 404!!!!! choć wątpię aby była nieszczelność ale to nie pomogło - tzn nadal -10 stopni w komorze. Pan stwierdził ze nie wie co sie dzieje , zawinął się, nie zostawił protokołu i nie chciał kasy.

Jutro tam jadę i pomierzę parametry, tylko że nie mam gwarancji co i ile i dlaczego ktoś wbił tyle czynnika.

Jak postępujecie z takimi klientami którzy pozwalają w waszym urządzenie "grzebać obcym"?
  • Odpowiedz

luk.bor

2013-06-25, 17:13:31
Nowy użytkownik
Jak cieply towar to moze zaladza parownik ograniczajac przeplyw powietrza.
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-06-25, 17:19:25
Moderator
DawidW napisał(a):Jak postępujecie z takimi klientami którzy pozwalają w waszym urządzenie "grzebać obcym"?
Robisz pełnopłatną usługę.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-06-25, 19:33:11
Top użytkownik
Pozwól właścicielowi aby pan powrócił bo nie wiesz niby ten tani pan namieszał.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

wit

2013-06-25, 19:33:13
Top użytkownik
jeśli w komorze -10 -to odparowanie masz nisko...
niby temp nawiewu piękna -aż zbyt piękna -ale pewnie mało tego nawiewu -lub zimny tylko w jednym punkcie..

kolejno sprawdź -czystość (zalodzenie) parownika, pracę wentylatorów (czy wszystkie działają) -czy parownik nie jest zastawiony -swobodny przepływ powietrza po komorze -czy krótki obieg wprost z wywiewu w nawiew? -bo źle zatowarowano?

dalej -prawidłowość pracy TZR -dobór dyszy -czystość filtrów -ilość czynnika -ciśnienie skraplania...
prawdopodobnie niskie skraplanie wynika z innych powodów -może z niskiego parowania wskutek złego działania tzr -lub wskutek braku odbioru chłodu...
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-06-25, 19:38:42
Top użytkownik
No ta różnica jest zbyt zaskakująca
Temperaturę zmierz na końcu chłodnicy a nie na początku.Zazwyczaj serwisanci mierzą w okolicy lewego wentylatora?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-06-25, 19:46:14 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

crocens

2013-06-25, 20:48:40
Top użytkownik
ja dodam tylko, że skraplanie na poziomie 35*C jest prawidłowe i w układach BEZ regulacji mocy sprężarki powoduje tylko niewielki spadek wydajności układu w stosunku do optymalnego ciśnienia skraplania.

Zachęcam do lektury danych dotyczących wydajności zaworów rozprężnych ich producentów...
.
  • Odpowiedz

DawidW

2013-06-26, 15:37:55
Użytkownik
parowanie -20
przegrzanie 15-20 K(błąd pomiaru)
skraplanie +35

a w mroźni tylko -9

wymieniono zawór rozprezny i czynnik R404

Przy wymianie zaworu na dyszy był czarny olej, okazało się także ze na instalacji nie ma zadnego syfonu.

Z jakim prawdopodobieństwem parownik jest zalany olejem przez co izoluje i nie oddaje chłodu ????
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-06-26, 16:56:26 przez DawidW.)
  • Odpowiedz

wit

2013-06-26, 15:51:08
Top użytkownik
parowanie -20 w mroźni -9 = przegrzanie max 11 stopni... masz przegrzanie 20?????? jak Ty to mierzyłeś? gdzie?

ale -już jakoś wyżej masz to odparowanie...
sprawdzałeś kolejno punkt po punkcie -jak Ci radziłem?

pytasz w stylu -mam kobitę 90-60-90 -dlaczego ostatnio nie chce... gotować obiadów?

ciągle -to samo -i kompletny brak informacji.

chłodnictwo -diagnozy to wróżenie z fusów. rzadko kiedy wiadomo coś na pewno. Ale do cholery -zapewnij odpowiednią ilość fusów do wróżby.
my nie jesteśmy w Twojej chłodni -nie widzimy co się dzieje -i nikt nie jest jasnowidzem.

najmij fachowca -albo -posprawdzaj po kolei -i wyeliminuj najprostsze możliwości. nikt ci zdalnie nie naprawi -zwłaszcza jeśli Tobie samemu się nie chce choćby zajrzeć...
  • Odpowiedz

DawidW

2013-06-26, 16:30:34
Użytkownik
.

kolejno sprawdź -czystość (zalodzenie) parownika, - sprawdziłem, parownik wyczyszczony

pracę wentylatorów (czy wszystkie działają) - wentylatory działaja prawidłowo

-czy parownik nie jest zastawiony -swobodny przepływ powietrza po komorze -czy krótki obieg wprost z wywiewu w nawiew? -bo źle zatowarowano? - jest swobodny przepływ powietrza. Są ustawione regały na stałę więc nic sie nie zmieniło

dalej -prawidłowość pracy TZR -dobór dyszy -czystość filtrów -ilość czynnika -ciśnienie skraplania...
prawdopodobnie niskie skraplanie wynika z innych powodów -może z niskiego parowania wskutek złego działania tzr -lub wskutek braku odbioru chłodu...

zawór rozprezny nowy, dysza tez, na pewno dobrze dobrana, skraplacz czysty, wentylatory działają prawidłowo.
parowanie -20 w mroźni -9 = przegrzanie max 11 stopni... masz przegrzanie 20?????? jak Ty to mierzyłeś? gdzie? mierzyłem tak jak się mierzy przegrzanie

dlatego pytam :

czy jesli nie ma syfonów na instalacji to z duzym prawdopodobieństwm można stwierdzić ze parownik jest zalany olejem przez co powierzcnia wymiany jest zamała(olej izoluje) ????

Jest to mroźnia w restauracji
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-06-26, 17:09:13 przez DawidW.)
  • Odpowiedz

wit

2013-06-26, 18:05:09
Top użytkownik
DawidW napisał(a):.
parowanie -20 w mroźni -9 = przegrzanie max 11 stopni... masz przegrzanie 20?????? jak Ty to mierzyłeś? gdzie? mierzyłem tak jak się mierzy przegrzanie

odparowanie masz -20
czynnik płynie wzdłuż rurek parownika -i najpierw stopniowo odparowuje przy -20 -a potem się podgrzewa (przegrzewa) stopniowo zwiekszajac temperaturę.
czymś co ogrzewa czynnik jest powietrze w komorze... napisz mi -jakim cudem coś co samo ma -9*C może podgrzać coś do 0 *C ? to co piszesz -przeczy samo sobie...
gdzieś jest błąd --albo coś źle mierzysz -albo używasz skal na inny czynnik -albo -masz w układzie inny czynnik.

zmierz prawidłowo odparowanie (ciśnienie i temperaturę odparowania) -oba zmierz a nie tylko odczytuj ze skali jednego manometru ,
a potem DOKŁADNIE zmierz temperatury -i napisz gdzie mierzyłeś. proponuję zmierzyć zaraz za parownikiem -oraz przed sprężarką. dokładnie temp rury. Jak przebiega zaszronienie -zarówno rurek parownika -jak i rurociągu ssawnego?

DawidW napisał(a):.czy jesli nie ma syfonów na instalacji to z duzym prawdopodobieństwm można stwierdzić ze parownik jest zalany olejem przez co powierzcnia wymiany jest zamała(olej izoluje) ????
Jest to mroźnia w restauracji

a jak jest umieszczony parownik/sprężarka? jak spadki rurociągów -syfony nie zawsze są potrzebne.
parownik sam z siebie nagle się nie zalał... rozumiem, ze kiedyś ta mroźnia pracowała prawidłowo?
a jeśli nagle zalałoby olejem parownik -to niby skąd ten olej tam się wziął -gdzieś -pewnie w sprężarce musiałoby go braknąć/ ubyć....
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-06-26, 18:59:17
Top użytkownik
DawidW napisał(a):mam problem z mroźnią.
Potrzebuję mieć ok -18 stopni.

Temp parowania -25stopni , skraplania ok 35 stopni, wieje z parownika -20 a w komorze nie chce temp spaść poniżej -10.

Co może być powodem, przepływ powietrza przez parownik jest, stycznik od grzałek nie sklejony, drzwi do mroźni w miarę możliwości zamykane.

Problem podobno pojawił się po jakies 2 tyg temu wraz z upałami dużymi.

Co można jeszcze sprawdzić bo nie jestem"oblatany" w mroźniach.
Różnica tych temperatur jest zbyt mała aby układ był sprawny.Zmierz temperaturę ssania w okolicy wyjścia ssania z chłodnicy.Czy skraplacz ma regulację ciśnienia skraplania?Może ma a nie działającą.To mogą być objawy zalodzenia-małej ilości czynnika.Temperatura wydmuchu na początku zaraz za zaworem może być bardzo niska a na końcu bardzo wysoka.Podajesz mało danych.Przypuszczam że problem powstał wraz ze wzrostem temperatury- ciśnienia-nie umiejętnego lutowania.Ale jak to określił kolega Wit to wróżenie z fusów i moim zdaniem sam sobie nie pomożesz.
  • Odpowiedz

DawidW

2013-06-26, 19:00:40
Użytkownik
a jak jest umieszczony parownik/sprężarka? jak spadki rurociągów -syfony nie zawsze są potrzebne.
parownik sam z siebie nagle się nie zalał... rozumiem, ze kiedyś ta mroźnia pracowała prawidłowo?
a jeśli nagle zalałoby olejem parownik -to niby skąd ten olej tam się wziął -gdzieś -pewnie w sprężarce musiałoby go braknąć/ ubyć....

parownik pod sufitem, 20cm rur w poziomie, potem jakies 3m w góre i potem jakies 5m w dół do agregatu skraplającego. Podobno pracowała ok, ale nie wyciagne wszystkich informacji od włascicieli. W spreżarce sporo ubyło oleju a nie było wycieku na zewnątrz.

Czy skraplacz ma regulację ciśnienia skraplania?Może ma a nie działającą.

Tak. jest presostat działający.

W piątek będe na obiekcie z innymi manometrami i czujnikami temp i jeszcze raz pomierze wartości.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-06-26, 19:08:34 przez DawidW.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-06-26, 19:24:20
Top użytkownik
Jako Mentor- r12 niki zbanowane pisałem że każdy logicznie myślący w tej branży wie że pierwszym nie świadomym syfonem jest chłodnica- parownik?Czyli ostatnia sekcja Parownika chłodnicy.Ludzie czasami dublują coś co już istnieje logicznie nie myśląc.Proszę nie pisać bzdur że masz rację gdy parownik lub chłodnica jest mała.Bo jeżeli jest duża to i karter odpowiednio duży do układu z zapasem oleju.
  • Odpowiedz

zarize

2013-06-27, 17:54:36
Użytkownik
Brak wydajnosci chłodniczej sprezarki uszkodzona płyta zaworowa,odparowanie sztucznie uzyskane dlawieniem zaworu, wskazuje na to niskie ciśnienie skraplania
  • Odpowiedz

wit

2013-06-27, 22:05:44
Top użytkownik
niskie ciśnienie skraplania może wskazywać na kilkanaście różnych przyczyn...
zaczynamy wykluczać od najbardziej prawdopodobnych i najłatwiejszych do sprawdzenia.
  • Odpowiedz

zarize

2013-06-28, 21:14:50
Użytkownik
Akurat w tym przypadku spadek wydajnosci układu i niskie ciśnienie skraplania to ja bym zaczął od sprawdzenia sprezarki ale mozna jak kto woli ( sprawdź pobór prądu i porównaj ze znamionowym)
  • Odpowiedz

wit

2013-06-29, 18:19:44
Top użytkownik
pobór pradu sam w sobie też niewiele mówi -niższy od znamionowego -może być wynikiem kilku różnych przyczyn. sam w sobie pomiar prądu nie pozwala stwierdzić, przyczyny...

sprawdzenie sprężarki jest dość kłopotliwe -wiec najpierw trzeba wyeliminować -inne -łatwiejsze w diagnozie przyczyny.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-06-29, 19:13:17
Top użytkownik
Niski pobór prądu może być efektem kilku nie domagań układu chłodniczego.Np. uszkodzona płyta zaworowa?Uszkodzone wentylatory chłodnicy?zalodzony parownik? nieszczelność instalacji?Zbyt mały zysk ciepła przez chłodnicę.?Sprawdzenie sprężarki tłokowej jest proste.
  • Odpowiedz

barbie

2013-06-29, 19:32:42
Top użytkownik
a jak sprawdzisz luz zaworowy ? .
  • Odpowiedz

wit

2013-06-29, 20:01:39
Top użytkownik
jeśli sprężarka jest luzem "wypruta z układu" -to proste. zwłaszcza jak się ma stanowisko testowe -lub ją rozmontuje

-jeśli sprężarka w układzie -już niekoniecznie proste. prostsze jest sprawdzenie tych kilku drobiazgów które opisał Klimatolog.
  • Odpowiedz

zarize

2013-06-30, 17:22:22
Użytkownik
Pobór prądu ,kolor oleju we wzierniku,tem.sprezarki,skuteczność odciagania po zakreceniu zbiornika ,kultura pracy juz po tym mozna postawić diagnozę plus brak wydajnosci chłodniczej układu trudno to posprawdzac ?
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa