Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Czy jest sens naprawiac taką klimatyzacje - Laguna 1 z 2000r

4 Odpowiedzi, 3792 Wyświetleń

sirmariano

2013-06-22, 17:00:39
Nowy użytkownik
Hej.

Podpowiedzcie mi czy jest sens reanimowania trupa - tzn chodzi mi o to, czy ktoś się spotkał z podobnym przypadkiem i udało się to naprawić - ewentualnie na jakie koszty mogę się szykować.

Od kupna auta 5 lat temu klima działała dziwnie - miałem porównanie z poprzednią laguną z 94 i w starej to była zamrażarka. Tutaj co najwyżej lekko ożeźwiające coś. Pierwsze co to chciałem ją nabić i wyszło, że mam dziurawą chłodnice. Wymiana przyniosłą efekt - niestety tylko do przyszłego roku. Na wiosne okazało się, że jest pusto. I znowu wyszło, że jest dziura w chłodnicy - wymieniona na gwarancji przejechała rok. I na wiosne znowu lipa. Tym razem znowu podejrzewałem chłodnice ale jednak nie - okazała się cała. Z różnych powodów nie mogłem wtedy nie tyle naprawić co szukac usterki. I tak minęło niestety bardzo dużo czasu - 2 lata. W tym czasie pewnie w układzie wieje wiatr.

I tu pytanie. Czy po takim czasie jest jeszcze sens reanimować trupa? Nie pytam was gdzie mi uciekał czynnik ale raczej o to co mogło się stać przez taki czas nieszczelności. Pewnie musze brać pod uwage rdze a może nawet jakieś zatarcie sprężarki? Co ewentualnie musze szykowac do wymiany - osuszacz? Nie licze na diagnoze przez neta ale mniej wiecej opinie czego się można spodziewać po takim czasie.

edit.
I jeszcze jedno mi się przypomniało - przed ostatnią awarią koleś co mi nabijał klime (super polecana osoba przez WIELE osób) chyba coś pomylił - po powrocie do domu ciągle kręcił się wiatrak od klimy. Okazało się, że wpompował mi za dużo czynnika i po odessaniu było ok - ale na krótko więc czy podczas tego była możliwośc wydmuchania jakiegoś uszczelnienia? W końcu chyba ciśnienie było za duże.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-06-22, 17:06:39 przez sirmariano.)
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-06-23, 19:35:13
Moderator
Ludzie w kosmos latają, to dlaczego miało by się klimy nie naprawić? Jak Cię stać, to pewnie, że warto.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

AutoSpa

2013-07-03, 20:56:14
Nowy użytkownik
Wszystko zależy od Ciebie. Jeżeli układ jest rozszczelniony, to mussz zlokalizować "dziurę". Podstawowe pytanie brzmi - czy masz sprzet do zabawy w naprawę, czy musisz ddać auto do serwisu. Jeżeli masz sprzęt (manometry, pompę próżniową, azot, UV,) to możesz sam pobawić się w speca od klimy. Jeżeli srerwis, to tylko kwestia na ile Cię wycenią.
Jak chcesz się zabrać za naprawę sam, to napisz - biuro@phu-blysk.pl - to poprowadzę cię krok po kroku. Jeżeli serwis, to podaj cenę jaką Ci zaproponowali za reanimację, a ja powiem Ci za ile ja bym to zrobił.
  • Odpowiedz

madd4

2013-07-25, 08:55:51
Nowy użytkownik
Witam
co do awairi i testu chłodnicy pamiętaj ze dżura mogła powstac po tescie i nabicu miałm taką sytuacje mialm 4 takie laguny obecnie zostały mi 2 szt co do awari sprawdz jeszcze raz chłodnice w tych modelach wystepuje mozliwosc przetarcia sie chłodnicy jedna o dróga(wodna /klima)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa