Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

passat b5 fl climatronic

11 Odpowiedzi, 12404 Wyświetleń

Adam264

2013-08-26, 16:18:04
Nowy użytkownik
Witam. Mam problem z klimatyzacja otoz wlanczam klime prawie nie chlodzi, dzis bylem zeby ja nabic to po nabiciu i wlaczeniu klimy cisnienie wzrastalo do 25 barow... ponoc to jest termostatyczny zawór rozprężny tylko gdzie on sie znajduje i czy latwa jest wymiana bo mozliwe ze ma zadkany ktorys kanal i cisnienie roznie. Plz o jakis schemat i opis jak ktos juz mial z tym doczynienia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-08-26, 16:18:49 przez Adam264.)
  • Odpowiedz

radekklimat

2013-08-26, 16:56:13
Moderator
Na podszybiu z lewej strony patrząc z przodu jest srubunek na cienkiej rurce a tam znajduje się dusza rozprezna, po usunięciu gazu z układu rozkręca do dyszy i sprawdź czy jest czysta i nie zapchana, warto też wymienić filter na ssaniu
  • Odpowiedz

Haurox91

2013-08-26, 18:12:33
Użytkownik
Moze warto zacząć od sprawdzenia wentylatora ? i prosze rozszerz wątek "nabicia", (szczelnosc na ile bar i jak dlugo? proznia na ile czasu i do ilu zeszla czy dodawany byl olej ?) Czasem warto zacząć od najprostszych rzeczy.
  • Odpowiedz

mariofreezer

2013-08-26, 18:12:42
Użytkownik
Najpierw sprawdz wentylator skraplacza prawdopodobnie nie działa i jest wysoka temperatura skraplania
  • Odpowiedz

Adam264

2013-08-26, 18:36:35
Nowy użytkownik
Powiem tak ze powiedzial mi ze uklad jest szczelny, wentylator chodzi bez zarzutu tylko mi mowil o tym zaworku gdy podlaczone urzadzenie bylo do auta juz po nabiciu i testowal klime i cisnienie po wlaczeniu skakalo do 25 bar wylaczyl zeszlo do ok 10 ale nie jestem pewiem bo nie patrzylem na to ;p po wlaczeniu na 15 (co powinno tak zostac) i po paru sekundach gdy sie rozkrecala dalej dobijalo do 25 bar. Jak bym mial schmat jakis tego zaworku i gdzie sie znajduje dokladnie to bym poszperal bo tak jak napisal redekklimat to nie zabardzo kojarze bo jest z lewej tam gdzie sie klime nabija i z prawej patrzyc od przodu w deske rozdzielcza wchodza dwa weze i ponoc ten zawor jest tam...
  • Odpowiedz

awax

2013-08-26, 18:45:17
Top użytkownik
Kolego,podjedz do profesjonalnego serwisu,a tego nabijacza wyślij do szkoły zanim coś popsujecie.
Dysza może być niedrożna ,ale nie to jest powodem wysokiego ciśnienia na tłoczeniu.
Powód to:
-Nieprawidłowe napełnienie,powietrze w układzie,czynnik z odzysku itp;
-Brudny skraplacz;
-niesprawne wentylatory.
W tej właśnie kolejności należy szukać.
  • Odpowiedz

radekklimat

2013-08-26, 20:53:43
Moderator
I jeszcze oprocz tego co koledzy napisali ile gazu ci napełnił bo moze cisnien nie mógł uzyskac to pompował ile wejdzie.
  • Odpowiedz

Adam264

2013-08-27, 07:58:50
Nowy użytkownik
Czynnika z odzysku bylo gdzies ponad 200 napelnienie pozniejsze gdzies chyba 700. Ale nabijali auto przedemna to cisnienie po nabiciu mial w normie a u mnie szalalo heh a robilem to w angli bo aktualnie tu przebywal z jednych warsztatow formuly (tez serwisuja) opinie maja dobra i sprzet maja dobry. Sciagnelem zdjecie paska pod maska. Te po lewej stronie krzyzyki to zaworki do napelniania klimy a ten okrag z prawej strony to ponoc tam jest ten zawor rozprezny i moze ktorys kanal od niego jest zadkany i podcisnienie sie w ukladzie zbiera i dlatego klima nawet po naladowaniu prawie wcale nie chlodzi. Tylko nie wiem jak do tego podejsc...
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2013-08-27, 09:26:34
Top użytkownik
Przed jednym z tych zaworków serwisowych w rurce jest dysza dławiąca o której ci wszyscy piszą .Rurka ta jest przed zaworem hp i ma śrubunek .Tam siedzi omawiana dysza a nie gdzie narysowałeś kółko
  • Odpowiedz

awax

2013-08-27, 11:08:50
Top użytkownik
Warto abyś jeszcze napisał jakie było niskie ciśnienie.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-08-27, 21:03:27
Top użytkownik
awax napisał(a):Warto abyś jeszcze napisał jakie było niskie ciśnienie.
Lub podciśnienie?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa