Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Wymiana zaworu 4-ro drogowego

18 Odpowiedzi, 16698 Wyświetleń

gadget

2013-11-19, 19:02:00
Zaawansowany użytkownik
Witam

Niedawno miałem okazję zmieniać zawór 4 drogowy , wymienia się to kiepsko rurka obok rurki konstrukcja bardzo delikatna . W mojej ocenie dużo łatwiej się lutuje wziernik i czy inne wynalazki z chłodnictwa niż to . Jakiś macie patent na odebranie nadmiaru ciepła z zaworu poza mokrą szmatką ? Zawsze się zastanawiam kiedy przy wymianie usmażę taki zawór. Może jakieś nowe wynalazki są ?
  • Odpowiedz

barbie

2013-11-19, 19:05:15
Top użytkownik
specjalna pasta i acetylenowy palnik .
  • Odpowiedz

gadget

2013-11-19, 19:08:29
Zaawansowany użytkownik
A bez acetylenu ? Butelka strasznie kłopotliwa i droga. A pasta co to za cudo? Jak rozumiem terapia szokowa duża temperatura w jak najmniejszym czasie?
  • Odpowiedz

barbie

2013-11-19, 19:11:30
Top użytkownik
pastę kupisz w dobrej hurtowni chłodniczej lub spawalniczej ,dobrym patentem jest owinięcie zaworu starymi skarpetami zdjętymi z klimatologa .
  • Odpowiedz

gadget

2013-11-19, 19:15:56
Zaawansowany użytkownik
Pastę mam. Założyłem sobie taki ładny wątek i zaraz burdel mi tu zrobicie z Klimatologiem...
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-11-19, 19:41:32
Top użytkownik
Burdel to robi kolega barbie.Ja proponuję cynę 85-procent i kwas solny.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

gadget

2013-11-19, 21:18:40
Zaawansowany użytkownik
klimatolog napisał(a):Burdel to robi kolega barbie.Ja proponuję cynę 85-procent i kwas solny.

A dziękuję koledze za radę i brak reakcji na zaczepki. Z kwasem nie znałem , ma być on czysty czy z jakimś dodatkiem ?
  • Odpowiedz

cichy12

2013-11-20, 13:59:24
Nowy użytkownik
cyny nie polecam pod wlywem cisnienia i temperatury potrafi puscic ( wiem z doswiadczenia nie raz ktos cos polutowal a potem problem bo trzeba poprawiac lutem twardym) do zaworów potrzeba odpowiedni palnik nie taki do ciecia plyt stalowych a odpowiedniej wielkosci i lut najlepiej w otulinie ma nizsza tem topnienia od lutu twardego bez otuliny a do schladzania mozna kupis specjalne żele do odprowadzania ciepla zlutowanego elementu no i oczywiscie troche doswiadczenia w lutowaniu. palnikiem w dzisiejszych czasam mozna polutowac nawet miedz czy stal z aluminium oczywiscie urzywajac do tego odpowiedniego sprzetu i topnikow z lutam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-11-21, 08:05:34 przez cichy12.)
  • Odpowiedz

barbie

2013-11-20, 16:05:50
Top użytkownik
lut w otolinie ma większą temperaturę topnienia .
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-11-20, 16:40:32
Top użytkownik
barbie napisał(a):lut w otolinie ma większą temperaturę topnienia .
Oczywiście że tak kolego barbie.Kolego cichy 12 co do Twojej wypowiedzi.Zapewne mając doświadczenie to wiesz że w telewizorach ten zawór jest najczęstrzą przyczyną nieszczelności z powodu połączeń lutowanych nisko-temperaturowych.Zapewne producenci urządzeń wybrali mniejsze zło?cichy12 raczej nie masz pojęcia o wytrzymałości spoiny lutem z cyny 85-procent.Kwas taki jaki używają DEKARZE.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-11-20, 16:45:29 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

coldtherm

2013-11-20, 22:41:07
Użytkownik
do armatury używamy stopu z dużą ilością srebra i wtedy jest on w otulinie AG34 już powinien wystarczyć
temp topnienia wyższa niestety niż cyny :lol: im prędzej porzucisz te kwasy tym lepiej dla ciebie
  • Odpowiedz

cichy12

2013-11-21, 08:01:29
Nowy użytkownik
barbie napisał(a):lut w otolinie ma większą temperaturę topnienia .
poczytaj specyfikacje temperatur topnienia lutu twardego bez otuliny i w otulinie a potem zabieraj glos
  • Odpowiedz

cichy12

2013-11-21, 08:03:53
Nowy użytkownik
klimatolog napisał(a):Oczywiście że tak kolego barbie.Kolego cichy 12 co do Twojej wypowiedzi.Zapewne mając doświadczenie to wiesz że w telewizorach ten zawór jest najczęstrzą przyczyną nieszczelności z powodu połączeń lutowanych nisko-temperaturowych.Zapewne producenci urządzeń wybrali mniejsze zło?cichy12 raczej nie masz pojęcia o wytrzymałości spoiny lutem z cyny 85-procent.Kwas taki jaki używają DEKARZE.

to juz wiem po jakich "fachowcach" musze jezdzic i poprawiac lutowania lut cynowy moze sie i sprawdza w ogrzewaniu aczkolwiek nie zawsze ale w chlodnictwie to porazka juz nie wspomne o utlenianiu sie cyny wiec odstaw te kwasy albo uzywaj w odpowiednio wentylowanych pomieszczeniach :lol:
  • Odpowiedz

miezala5

2013-11-21, 08:13:58
Top użytkownik
Nie ma to jak szmata podlewana wodą!Wink
Ale ciekawie poczytać innych pomysłów!Smile
Na zaworach producent nawet drukuje szmate z wodą!Smile)
  • Odpowiedz

cichy12

2013-11-21, 08:18:48
Nowy użytkownik
miezala5 napisał(a):Nie ma to jak szmata podlewana wodą!Wink
Ale ciekawie poczytać innych pomysłów!Smile
Na zaworach producent nawet drukuje szmate z wodą!Smile)
bo to najtansza metoda za zel do schladzania trzeba zaplacic niestety a za szmate z woda nie stosowalem obie metody i obie sa skuteczne pod warunkiem ze ktos sprawnie lutuje a nie bawi sie w smarkanie lutu i grzeje palnikiem armature dlugo badz ma zamiast odpowiedniej wielkosci palnikiem robi to palnikiem do ciecia :lol: bo i takich magików widzialem
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-11-29, 21:19:47
Top użytkownik
A co z lutami bezpośrednimi?na korpusie zaworu dwudrogowego?Tam dochodzi do wycieków.Gadghet proszę wklej obrazek z przebiegiem takiego ronda.Niedawno miałem okazję zmieniać zawór 4 drogowy
  • Odpowiedz

irroda

2013-12-02, 01:51:36
Zaawansowany użytkownik
Czytając wasze posty przyszło mi do głowy urządzenie do zamrażania rur, na CO2 jest trochę kłopotliwe z uwagi na butlę, ale widziałem takie z sprężarką pracujące w układzie zamkniętym, sam nigdy nie praktykowałem, ale może byłoby dobre ?
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-12-02, 21:04:09
Top użytkownik
Urządzenie przydatne w cieczach.I to nie wszystkich.
http://www.youtube.com/watch?v=PyjjIC1tPfU
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-12-31, 16:55:12 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa