Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Chłodnia amatorska - truskawki

10 Odpowiedzi, 13334 Wyświetleń

Szklarson1990

2014-03-05, 23:24:52
Nowy użytkownik
Witam !

Posiadam chłodnię samochodową stacjonarną na truskawki - auto fiat ducato - taką jak na zdjęciu.

http://imageshack.com/a/img545/9439/5zvd.png

Agregat firmy Delphi - 2003 rok. Nie ma wejścia na powietrze na dachu.

Będzie to pionerskie chłodzenie w tym roku, niestety nie miałem innej możliwości i warunków na lepsze chłodzenie.

Moim celem jest schłodzić owoc na maks 3 dni, (więcej nie potrzebuje), zazwyczaj będą to tylko 2 dni (podróż i chłodzenie stacjonarne) w ilości 1,5 tony na pace.

Pytanie moje jest takie:

1. W jakiej optymalnej temperaturze schładzać truskawki, tak aby z jednej strony zachowały świeżość, a z drugiej aby przy wielkich upałach po wyjęciu z chłodni nie zaczęło z nich lecieć ?

2. Czy taka chłodnia w ogóle coś da w porównaniu do zwykłego przechowywania np na świeżym powietrzu w cieniu podczas upałów ? Jaka będzie skuteczność takiej chłodni w porównaniu do zwykłego przechowywania ?

3. Jestem totalnym laikiem w tej sprawie, a więc zapytam również o pozostałe kwestie, jak zadbać w takiej chłodni o optymalną wilgotność i ew. zawartość o2 co2 ? Czy da się to jakoś kontrolować na takiej pace, czy gra nie jest warta świeczki ?

4. Czy ułożenie skrzynek z truskawkami też ma jakieś znaczenie (np. przestrzegać nie ustawiania pod sam sufit, tylko robić przestrzeń ?)

Zaznaczam, że moim celem nie jest długoterminowe przechowywanie owocu (maksymalnie 3 dni)

Z góry dziękuję wszystkim za informacje i odpowiedzi.
Chętnie też zadzwonię i wyptam się telefonicznie jakby ktoś chciał się podzielić wiedzą.

Pozdrawiam !
  • Odpowiedz

radekklimat

2014-03-06, 06:35:47
Moderator
Tym agregatem nie schłodzisz truskawki jak bedzie prosto z pola i bedzie miała 25 stopni chyba ze beda to niewielkie ilosci jakie bedziesz wkładał.
Jaka temperature chcesz osiagnac tej truskawki?
  • Odpowiedz

Szklarson1990

2014-03-06, 10:52:15
Nowy użytkownik
Chcę ją schłodzić do 3-5 stopni na plusie. Zaznaczam, maksymalnie na 2 dni.

Sprecyzuj proszę swoją odpowiedź.

W ogóle nie schłodzę ? Big Grin Agregat przestanie działać, jak załaduję truskawki ? Big Grin Czy schłodzi sie, ale po dłuższym czasie od momentu załadowania np 1,5 tony ? Jak tak, to po jakim czasie ?
  • Odpowiedz

radekklimat

2014-03-06, 18:24:00
Moderator
Schłodzi o kilka stopni, agregat bedzie chodził ale non stop a schłodzenie tej ilosci tym agregatem moze zajac z tydzien albo dłuzej poprostu agregat jest za mały moca czyli wydajnoscia co za tym idzie nie słuzy do wychładzania towaru tylko do utrzymania temperatury na czas transportu.

Truskawke nalezy szybko schłodzic zeby zachowała swoj wyglad, mase itp ale do tego potrzebna jest komora z odpowiednio wydajnym agregatem.
  • Odpowiedz

Szklarson1990

2014-03-06, 21:05:04
Nowy użytkownik
Ok, wielkie dzieki za wartościową wiedzę - już co nieco wiem Smile

Mam jeszcze dostęp do innego auta, w którym jest mroźnia, mogąca chłodzić do -20 stopni.

Oto zdjęcie wnętrza, zabudowa też jest solidniejsza, bo bardzo grubą ściankę ma.

http://imageshack.com/a/img27/3525/d6jx.jpg

Czy wariant z tą zabudową i tym agregatem jest lepszy ? (tutaj już na dachu jest oczywiście wlot powietrza)
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-03-06, 21:51:24
Top użytkownik
radekklimat napisał(a):Schłodzi o kilka stopni, agregat bedzie chodził ale non stop a schłodzenie tej ilosci tym agregatem moze zajac z tydzien albo dłuzej poprostu agregat jest za mały moca czyli wydajnoscia co za tym idzie nie słuzy do wychładzania towaru tylko do utrzymania temperatury na czas transportu.

Truskawke nalezy szybko schłodzic zeby zachowała swoj wyglad, mase itp ale do tego potrzebna jest komora z odpowiednio wydajnym agregatem.
Zacznijny od zapotrzebowania mocy układu chłodniczego dla truskawek które zamierzasz schłodzić i od mocy chłodnicy którą dysponujesz zakładając że jest fabrycznie sprawna.Z doświadczenia wiem że ją utraciła.Z racji braku serwisu.Bo to oczywiste.Podobnie jak procesor w laptopie nie serwisowany.Do tematu.Wydajność zapotrzebowania To Ciepło właściwe razy masa razy różnica temperatur tej truskawki.Czyli jak się domyślasz różnica wkładanej i wyciąganej.Radekklimat zna się na autoklimatyzacji i zapewne zna wydajność twojego urządzenia chłodniczego to zapewne odpowie na twój problem mając na uwadze zmienną Ciepła właściwego.Która jest zależna od temperatury obiektu poddawanego cieplnej obróbce.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

radekklimat

2014-03-07, 06:41:15
Moderator
Kolego daj sobie spokój z agregatami na samochodach do schładzania truskawek z twoimi załozeniami no chyba ze kupisz naczepe z Maxima 1300 albo SL 400, odgrodz trzy metry od agregatu i wtedy ci schłodzi, to co masz na zdjeciu to szkoda twoich pieniedzy.
  • Odpowiedz

Szklarson1990

2014-03-07, 11:34:03
Nowy użytkownik
Ok dzięki za info.
Ale ok, załóżmy że temperatury truskawek nie da się tak szybko zmniejszyć - to rozumiem.

Ale temperature powietrza tak, np. do tych 3 stopni.

To czy warunki w jakich będą przetrzymywane te truskawki przez te dwa dni (góra) nie będą lepsze od przechowywania ich na dworze w cieniu gdzie temp. jest i tak relatywnie duża nawet w nocy (załóżmy że średnio 20 stopni)

Odejdźmy teraz od doradzania czy chłodnia będzie ok czy nie.
Skupny się na tym jednym pytaniu, jakie jest Twoje zdanie na ten temat ?

Które truskawki będą wg. Ciebie świeższe i ładniejsze, te przetrzymywane w samochodze gdzie cały czas chodzi chłodnia, temperatura truskawek bardzo wolno się obniża za to klimat wokół nich to ok. 3, 4 stopnie,

czy te truskawki przetrzymywane na dworze gdzie jest średnio 20, 25 stopni a temp. truskawek w ogóle nie spada ?
  • Odpowiedz

radekklimat

2014-03-07, 13:46:15
Moderator
Wiem co zrobić żeby je schodzić zgodnie z twoimi założeniami ale czy ten agregat co jest na zdjęciu schlodzi to nieoodpowiem ci na to, powietrze może tak ale towar nie przynajmniej nie w głębi
  • Odpowiedz

TOMEK1

2014-04-13, 13:08:06
Użytkownik
To co masz na aucie służy do utrzymania w dobrej kondycji surowca już schłodzonego .Na morżeniu i chlodzeniu owoców zwłaszcza truskawki tochę się znam. Potrzebny jest przedmuch i moc chłodnicza .Przechowując owoce w takich warunkach dasz lekcję poglądwą dla dzieci jak wychodować pleśniaka.Z tym agregatem po załadunku powinieś jak najszybciej do klienta ,będziesz miał dobry towar.Nie będę pisał o tym ile potrzebujesz mocy chłodniczej bo nie mam żadnych parametrów. Nie idź tą drogą.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa