Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzacja w 2 pokojowym mieszkaniu - czy potrzebne aż 2 jednostki?

6 Odpowiedzi, 7419 Wyświetleń

farmazon3000

2014-04-11, 11:09:13
Nowy użytkownik
Był u mnie instalator klimatyzacji bo chcę zainstalować klime w 2 pokojach które są obok siebie (mieszkanie 2 pokojowe, w starej kamienicy na 4. piętrze, tuż pod dachem).

No i powiedział że muszą być 2 jednostki zewnętrzen, 2 rury w dachu, 2 jednostki wewnętrzne. Skropliny będą wyrzucane na dach a pompki skroplin (też 2, dla każdego pokoju osobna) będą w pokojach.

Dowiedziałem się że inaczej SIENIEDA.

A ja nie chcę żeby pompka skroplin była w pokoju bo będzie mnie wkurzać/budzić bo mam płytki sen.

Czy da się to zrobić aby była 1 jednostka zewnętrza, 1 dziura w dachu i jakaś centrala klimatyzacyjno-wentylacyjna, np. w przedpokoju, i potem rozprowadzenia do pokojów?

Albo chociaż aby pompka skroplin była na dachu, może nawet wspólna dla obu pokojów.
Albo jakieś inne realne rozwiązanie.
  • Odpowiedz

jack63

2014-04-11, 11:40:28
Zaawansowany użytkownik
farmazon3000 napisał(a):Albo jakieś inne realne rozwiązanie.
Rozwiązań to może byc mnóstwo. Pytanie: za jakie pieniądze to rozwiązanie ma być?
Kazde rozwiązanie ma swoje "zady i walety". Przykładowo. Centralka wentylacyjna aby chłodzić musi i tak mieć układ chłodniczy i ... rurociągi. Nawet jak podziurawisz dach (min 3 dziury do dwóch pomieszczeń) to i tak będzie to widać a koszty będą większe od klimatyzatorów.
A skropliny to pan pikuś. Możesz kwiatki podlewać Big Grin
  • Odpowiedz

farmazon3000

2014-04-11, 11:57:20
Nowy użytkownik
jack63 napisał(a):Pytanie: za jakie pieniądze to rozwiązanie ma być?
1 taki zestaw został wyceniony z montażem na 6000 zł. I tyle mogę na taką instalację przeznaczyć.

jack63 napisał(a):Centralka wentylacyjna aby chłodzić musi i tak mieć układ chłodniczy i ... rurociągi. Nawet jak podziurawisz dach (min 3 dziury do dwóch pomieszczeń) to i tak będzie to widać a koszty będą większe od klimatyzatorów.
Nie chodzi mi o to żeby nie było widać tylko żeby zrobić 1 przebicie przez dach i tamtędy puszczać całą instalację. I nie chodzi mi o to żeby nie było jednostki zewnętrznej w ogóle, tylko żeby była 1 a nie 2 (także ze względu na to że będę miał wtedy nie 2 przeglądy/ czyszczenie rocznie tylko 1)

jack63 napisał(a):A skropliny to pan pikuś. Możesz kwiatki podlewać Big Grin
Pikuś jak pikuś, nie chcę mieć pompki w sypialni.
  • Odpowiedz

kubabaku

2014-04-11, 13:01:23
Zaawansowany użytkownik
może być multisplit czyli 1 agregat na zewnątrz i do niego podpięte 2 j.wewnętrzne
większa pompka da radę pociągnąć z 2 jednostek i możesz ją trochę oddalic od sypialni.
Generalnie będzie 1 dziura w dachu ale z rurociągami i skroplinami musisz się rozejść po mieszkaniu
  • Odpowiedz

wallygator

2014-04-12, 21:19:21
Użytkownik
Skropliny to ciężko będzie przeskoczyć jeśli faktycznie się nie da grawitacyjnie. Ja miałem kiedyś przypadek że klient wybrał baniak na wodę i że będzie sobie wylewał Big Grin ,ale to była jego decyzja.
Jeśli chcesz chłodzić 2 pomieszczenia to multisplit faktycznie będzie najlepszym rozwiązaniem. W zeszłym roku co prawda montowałem jeden klimatyzator na 2 pomieszczenia i nawet bylem zdziwiony że całkiem fajnie to działa, ale klient był mocno EKO (ekonomiczny), nawet wentylator w ścianie zamontował by powietrze lepiej sie mięszało Big Grin .
"Uuu Panie czynnik się zużył trzeba uzupełnić."
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-04-14, 08:20:54
Top użytkownik
Koszt zakupu markowych urządzenie multi dla 2 sztuk jest w praktyce ten sam co dwóch kompletów pojedynczych przy zachowaniu tych samych parametrów - "MARKOWYCH"

Koszty przeglądu są te same - ponieważ jest tyle samo jednostek wewn.

Osobiście wolał bym robić dwa mniejsze przebicia i je uszczelniać niż jedną lochę na dwie instalacje.

Ostatecznie skropliny możesz odprowadzić grawitacyjnie do kanalizacji lub do wazonu i samemu wylewać wodę będzie ciszej i taniej.

6000 zł za dwa klimatyzatory, pompki skroplin przebicie w dachu uszczelnianie i montaż - to zdecydowanie TANIOCHA.

Powinieneś mieć zgodę ze spółdzielni/wspólnoty na przebicia w dachu oraz montaż klimatyzacji.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa