Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

mroźnia rivacold - problem

12 Odpowiedzi, 16683 Wyświetleń

aras

2014-04-04, 20:07:34
Użytkownik
Witam kolegów, może pomożecie rozwiązać mi problem z mroźnią rivacold. Otóż niejako przy okazji serwisowanych klimatyzacji, poproszony zostałem o naprawienie mroźni. Firma montująca z drugiego końca polski wypięła się- trudno. A sprawa wygląda tak, codziennie rano sterownik wyświetla komunikat E5 , co jak znalazłem w DTR - błąd wysokiego ciśnienia. Co ważne ekipa ostatni raz coś tam grzebała na początku stycznia tego roku. Założyłem zegary i na grubej rurce mam średnio 1,5 bar i zegar pokazuje -23C temperatura grubej rurki zmierzona termometrem to średnio +3C !!! Przegrzanie to - 20K ?!?!?!. Czynnik to R 404A. Na cienkiej mam średnio 25bar. Na presostacie HP widnieje napis 40 bar. Położenie kurtki Big Grin na wentylator skraplacza powoduje zwiększenie HP do 29bar. Co szanowne grono sądzi na ten temat ?
  • Odpowiedz

mister

2014-04-05, 06:00:12
Zaawansowany użytkownik
Szanowne grono twierdzi ,
że nie robi się tego o czym nie ma się pojęcia.
  • Odpowiedz

aras

2014-04-05, 10:58:16
Użytkownik
mister napisał(a):Szanowne grono twierdzi ,
że nie robi się tego o czym nie ma się pojęcia.

Wiem, i trzymaj się nadal tej zasady.
  • Odpowiedz

mg

2014-04-05, 15:31:58
Top użytkownik
Zapunktowałeś mister
Dzwonić po serwis!!! Smile
  • Odpowiedz

frost-ch

2014-04-06, 12:18:24
Zaawansowany użytkownik
Nim wezwiesz serwis sprawdź czy chłodnica (skraplacz ) jest czysta i czy chłodnica (parownik ) nie jest zaszroniona . A tak swoją drogą co to jest w tej Polsce że firmy tak jeżdżą z jednej strony na drugą Polski i potem już nie opłaca się im przyjeżdżać na serwis ? Ja rozumiem duży montaż , ale np. klima 5 kw jakaś firma z Warszawy jedzie 250 km żeby zamontować za 500,- czy w Wa-wie jest aż tak źle? albo po montowali agregaty i dzwonią do mnie żeby to poprawić bo nie chce działać i już któryś raz byli i dalej jest źle a na dojazdy stracą cały zysk z roboty, czy to jest doganianie UE? A może bieg Lemingów? a swoją drogą to dobrze temu klientowi niech nie szuka raków w du..e tylko zatrudni miejscowych
  • Odpowiedz

Shitashii

2014-04-06, 15:32:14
Moderator
Hehe, dobre frost!
Aras, układ masz na kapilarze czy TZR ?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

aras

2014-04-06, 16:50:13
Użytkownik
Skraplacz czysty, parownik nie zaszroniony, to już zostało sprawdzone. Osobiście podejrzewam że układ jest przepełniony.
  • Odpowiedz

aras

2014-04-06, 16:52:14
Użytkownik
Shitashii napisał(a):Hehe,
Aras, układ masz na kapilarze czy TZR ?

TZR, nie mam doświadczenia w mroźniach, stąd moja prośba o pomoc.

Edit: ta mroźnia to monoblok prod. włoskiej, ma około 1,5 roku.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-04-06, 16:59:53 przez aras.)
  • Odpowiedz

wit

2014-04-06, 21:19:47
Top użytkownik
frost-ch napisał(a):A tak swoją drogą co to jest w tej Polsce że firmy tak jeżdżą z jednej strony na drugą Polski i potem już nie opłaca się im przyjeżdżać na serwis ?
... jakaś firma z Warszawy jedzie 250 km żeby zamontować za 500,- czy w Wa-wie jest aż tak źle?

... tak są podpisywane umowy...
np montaże dla klienta sieciowego na cały rejon.... pół polski a nie ma umowy na serwis. ewentualnie firma z drugiego końca polski wygrywa przetarg -montaż robi po taniości lokalny podwykonawca -a po gwarancji nie ma kto serwisować. bo wygrywający przetargi tylko przekłada papiery i zgarnia prowizję... często większa niż zapłata podwykonawcy za montaż.

albo umowa na serwis ogólnopolska dla np danej marki czy klienta mającego kilkanaście -kilkadziesiąt lokalizacji... czasem blisko -czasem daleko...

kiedyś jechałem we dwóch z okolic warszawy do szczecina wcisnąć na maszynie jeden przycisk -odblokować termik.
gdzieś koło Bydgoszczy zatrzymaliśmy się na obiad. Pod knajpką stał oklejony reklamami bus z Koszalina czy Kołobrzegu... dosiedliśmy się... chłopaki jechali do warszawy wymienić jeden stycznik...

w obu przypadkach po około 500km dla drobiazgu. za dojazd klienci płacili z kilometra +za pracę... więc serwisom się opłacało.
i jak w kraju może być dobrze ?
  • Odpowiedz

aras

2014-04-10, 19:08:53
Użytkownik
Mroźnia naprawiona , można zamknąć temat.
  • Odpowiedz

miezala5

2014-04-10, 21:05:40
Top użytkownik
Napisz co i jak było chociaż!
  • Odpowiedz

aras

2014-04-11, 20:22:55
Użytkownik
miezala5 napisał(a):Napisz co i jak było chociaż!

Nie mam pojęcia, zastosowałem radę:
mg napisał(a):Dzwonić po serwis!!! Smile
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa