Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Wycena usługi?

12 Odpowiedzi, 9020 Wyświetleń

miezala5

2014-04-11, 10:18:53
Top użytkownik
Witam!
Pomóżcie wycenićConfusedprawdzenie szczelności azotem,próżniowanie.
12 szt zestawów jednostka zewnetrzna-kanałowa jednostka wewnętrzna
Jednostki zewnetrzne na dachu Castoramy wewnętrzne pod dachem Castoramy

Zachodze w głowe jak to jest że firma montuje klimatyzacje i nie ma sprzetu do szczelości i uruchomienia???
Musi zlecać to takiej firemce jak moja?
Pozdrawiam!
Robert
  • Odpowiedz

klimanovum

2014-04-11, 13:03:28
Nowy użytkownik
jeśli tamci robili jako podwykonawca i im nie zapłacili to teraz Tobie mowią to i tamto byś poczuł się wyróżniony i dokończył montaż. zadzwoń do tamtej firmy co robila montaż, czasem aż strach słuchać tłumaczeń inwestora.
  • Odpowiedz

miezala5

2014-04-11, 15:20:21
Top użytkownik
Firma z Polski bedzie to montowała odemnie chca próbe szczelności i próżnie?
  • Odpowiedz

MarioO

2014-04-11, 16:34:44
Zaawansowany użytkownik
miezala5 napisał(a):Firma z Polski bedzie to montowała odemnie chca próbe szczelności i próżnie?

jak w okresie gwarancji układ sie rozszczelni będą wymagali żebyś go uszczelnił i nabił Freonem za free Przecież ci zapłacili i miało być szczelne.Gwarancją bedzie FV którą im wystawisz
Gwarantować szczelność układu możesz tylko wtedy gdy Ty sam go wykonujesz wtedy masz pewność że zrobiłeś wszystko tak żeby było szczelne.
Może być też tak jak pisze klimanovum Komuś nie zapłacili a ktoś musi dokończyć
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-04-11, 16:53:59 przez MarioO.)
  • Odpowiedz

irroda

2014-04-11, 22:57:57
Zaawansowany użytkownik
może być też tak, że chcą próżnię i szczelność przeprowadzić w innej firmie, żeby protokół szczelności był protokołem, a nie kartką wypisaną na kolanie. Może wreszcie ktoś pomyślał, że powinna to robić firma zewnętrzna, a nie wykonawca.
Albo nie zapłacili poprzednikowi i szukają następnego naiwnego, co im uruchomi - sprawdź to !
  • Odpowiedz

miezala5

2014-04-12, 16:14:01
Top użytkownik
Hm!Ciekawe!
No nic powiedziałem 180 pln za układ przy 12tu jednostkach na jednym dachu.
Mam tylko zrobić próbe azotem i wypróżniować układ!
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-04-12, 16:35:42
Top użytkownik
MariOo napisał(a):
miezala5 napisał(a):Firma z Polski bedzie to montowała odemnie chca próbe szczelności i próżnie?

jak w okresie gwarancji układ sie rozszczelni będą wymagali żebyś go uszczelnił i nabił Freonem za free Przecież ci zapłacili i miało być szczelne.Gwarancją bedzie FV którą im wystawisz
Gwarantować szczelność układu możesz tylko wtedy gdy Ty sam go wykonujesz wtedy masz pewność że zrobiłeś wszystko tak żeby było szczelne.
Może być też tak jak pisze klimanovum Komuś nie zapłacili a ktoś musi dokończyć
Zlecenie polega na sprawdzeniu szczelności a nie daniu jej gwarancji MariOo.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

Linde

2014-04-13, 07:26:22
Nowy użytkownik

Witam, jest to oczywista bzdura...
Czy sanepid gwarantuje czystość i prawidłowość wykonania instalacji w okresie gwarancji tylko dlatego, że robi badanie wody z tej instalacji?

Gwarancję na usługę i materiał daje wykonawca/sprzedawca lub producent. Tak defacto to daje rękojmię, gwarancja musi wynikac z umowy i może jej w ogóle nie być.

Mizela ma zrobić BADANIE szczelności a nie wykonać instalację.

Natomiast warto powęszyć, jak ktoś już powiedział, czy inwestor płaci lub dlaczego zrezygnował z usług innej firmy. Należy terż pamiętać, by w żadnym wypadku nie ingerować i nie naprawiać nieszczelnej instalacji, wtedy rzeczywiscie można mieć problemy...
  • Odpowiedz

MarioO

2014-04-13, 09:08:13
Zaawansowany użytkownik
miezala5 napisał(a):Hm!Ciekawe!
No nic powiedziałem 180 pln za układ przy 12tu jednostkach na jednym dachu.
Mam tylko zrobić próbe azotem i wypróżniować układ!

Skoro tylko tego oczekują to nic jak podwijać rękawy i do roboty Wink ale jak słysze takie historie to mam wszystkie najgorsze scenariusze przed oczyma .Takie czasy
  • Odpowiedz

simi7

2014-04-14, 14:00:17
Nowy użytkownik
Miezala 5 uważaj żebyś się w bagno nie władował,bo jak się okaże ,że jakiś układ jest nieszczelny to jesteś w plecy i w czarnej d... kto bierze gwarancje na te graty jak sie coś zepsuje. Widać że jakaś Firma ,która zajmuje się hydrauliką ,wzięła tez klimę, dobrze że najważniejszą część zadania zleciła znającym się na tym i może też dla tego że sprzęt do azotu i próżni to inwestycja.
  • Odpowiedz

miezala5

2014-04-14, 19:33:37
Top użytkownik
o.k
Nie zadzwonili bedą kompresorem sprawdzać!Wink
Pozdrawiam!
Robert
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-04-14, 19:43:48
Top użytkownik
simi7 napisał(a):Miezala 5 uważaj żebyś się w bagno nie władował,bo jak się okaże ,że jakiś układ jest nieszczelny to jesteś w plecy i w czarnej d... kto bierze gwarancje na te graty jak sie coś zepsuje. Widać że jakaś Firma ,która zajmuje się hydrauliką ,wzięła tez klimę, dobrze że najważniejszą część zadania zleciła znającym się na tym i może też dla tego że sprzęt do azotu i próżni to inwestycja.
Jak by to kolega barbie napisał?klimatolog czytaj ze zrozumieniem?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa