Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jaki przekr

21 Odpowiedzi, 17221 Wyświetleń

maxagd

2008-06-11, 18:30:07
Nowy użytkownik
Mam taki temat jest 8 pomieszczeń na pietrze do każdego będzie wstawiony klimatyzator jakieś 2,5kw ale nie jakiś tam markeciak tylko coś firmowego prosił bym o poradę jaką firmę wybrać, a problem polega na tym że do każdego będzie inna długość orurowania.Wszystkie jednostki zewnętrzne będą zamontowane w jednym miejscu a odległości do jednostek wewnętrznych będą inne.Jednostki zewnętrzne będą pracować w zacienionym miejscu.

1: 4 klimatyzatory po 17.5m do 18m rur po krokwiach w lini prostej plus 3m w dół do jednostki zewnętrznej
2: 4 klimatyzatory po 7m rur po krokwiach w lini prostej plus 4m w dól do jednostki zewnętrznej

Wszystkie rury zostaną położone a potem zabudowane płytami gipsowymi a za miesiąc dopiero montowane jednostki .Prosił bym o poradę jakie średnice rur zastosować do tych klimatyzatorów aby potem nie było przykrych niespodzianek. I czy te 2.5 kw pójdzie na tych 21m .Dziękuje za porady
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-06-11, 18:52:21 przez maxagd.)
  • Odpowiedz

senior

2008-06-11, 19:15:54
Zaawansowany użytkownik
zamów sobie firmę co zobaczy temat i oceni co i jak..
  • Odpowiedz

maro196

2008-06-11, 19:31:53
Użytkownik
takie cos to dikin VRV Smile
  • Odpowiedz

senior

2008-06-11, 19:35:28
Zaawansowany użytkownik
o tak, VRV, tym bardziej, że klient wyraznie powiedział " ale nie jakiś tam markeciak tylko coś firmowego" :-)
  • Odpowiedz

maxagd

2008-06-11, 19:49:33
Nowy użytkownik
Panowie ja cenie wasze wypowiedzi ale ja zadałem pytanie i proszę o podpowiedz dotyczącą przekroju rurek co do jej długości bo nie znam wzoru przeliczania a jeżeli chodzi o dobór klimy to jest wszystko ok.A jeśli chodzi o markę to może LG,Fujitsu,,Galanz a może Mitsubishi.Liczylem na jakąś rade a nie że mam sobie szukać fachowca bo każdy z was zaczynał od czegoś.Może się ktoś znajdzie i doradzi jak w temacie .DziękujeSmileSmile
  • Odpowiedz

senior

2008-06-11, 19:59:33
Zaawansowany użytkownik
sam jeszcze nie wiesz jakie urządzenia będą wiec prawdopodobnie 6 i 10 mm co do takiej mocy, co do daikina to przecież my serio.....
  • Odpowiedz

maxagd

2008-06-11, 20:08:16
Nowy użytkownik
Senior myślę że się znasz na rzeczy bo jesteś na tym forum bardzo długo i czytałem dużo twoich logicznych wypowiedzi mi tylko chodzi oto czy 6 i 10 to dobry wymiar bo jak czytałeś to klima będzie miała około 21m rur w tym 3m w dół i mam obawy czy da sobie radę przy pracy aby nie stracić na mocy i wiem że trzeba będzie dobić gazem coś tam wiem ale nie tyle co ty.
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-06-11, 20:18:04
Moderator
21 metrow to za duzo jak na klime 2,5 kW max jest 15
najlepiej to zastosoj wiekszy klimatyzator
  • Odpowiedz

maxagd

2008-06-11, 20:30:13
Nowy użytkownik
To będzie montowane u mojego kolegi był u niego fachowiec i stwierdził że niema problemu a mi się wydaje że te 2.5 kw na 21 to trochę dużo i myślałem że może jest jakieś rozwiązanie albo może któraś firma ma tak wydajne urządzenia przy 2.5kw.Czekam i proszę o jakieś dalsze wypowiedzi Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-06-11, 20:53:23 przez maxagd.)
  • Odpowiedz

maxagd

2008-06-11, 20:41:06
Nowy użytkownik
radekklimat może byś się odezwał na moje GG 8675079 Smile
  • Odpowiedz

maxagd

2008-06-11, 21:00:37
Nowy użytkownik
senior napisał(a):sam jeszcze nie wiesz jakie urządzenia będą wiec prawdopodobnie 6 i 10 mm co do takiej mocy, co do daikina to przecież my serio.....
widzisz Senior cały czas się człowiek uczy do teraz nie wiedziałem że jest taka firma Daikin SmileSmile
  • Odpowiedz

senior

2008-06-11, 21:17:08
Zaawansowany użytkownik
co do długosci rurociągów to zawsze producent to określa, ile taka jednostka może " pociągnąc" rury, co do daikina...( może nie powinniśmy reklamować, ale.. nie da się ) pozdrawiam
  • Odpowiedz

maxagd

2008-06-11, 21:26:36
Nowy użytkownik
senior napisał(a):co do długosci rurociągów to zawsze producent to określa, ile taka jednostka może " pociągnąc" rury, co do daikina...( może nie powinniśmy reklamować, ale.. nie da się ) pozdrawiam
Ok to teraz co da rade na 21m jaka moc minimalna i jaka firma Smile no i jaka średnica rurek.
  • Odpowiedz

senior

2008-06-11, 21:34:25
Zaawansowany użytkownik
musisz poszukac daikina i mitsubishi , one mogą najwięcej, śrdnicy nie rób większej niż masz przyłącza
  • Odpowiedz

maxagd

2008-06-12, 07:17:55
Nowy użytkownik
senior napisał(a):musisz poszukac daikina i mitsubishi , one mogą najwięcej, śrdnicy nie rób większej niż masz przyłącza
To Senior sugerujesz że te dwie firmy przy mocy o.2,5kw dadzą sobie radę no i wiadomo 21m Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-06-12, 07:18:48 przez maxagd.)
  • Odpowiedz

CKIO

2008-06-12, 07:25:48
Użytkownik
Ja bym proponował FUJITSU serii J jedna linia chłodnicza gaz i ciecz a do pomieszczeń idzie po rozdzielaczach szybko sprawnie i bez problemów lub MITSUBISHI CITY MULTI może być jeszcze MDV-D u mnie jest szereg różnych rozwiązań jak ma pan dalsze pytania to moge podać przez e-mail ckio@autograf.pl
  • Odpowiedz

gadget

2008-06-13, 20:30:11
Zaawansowany użytkownik
Po co zaraz VRV ? Czy przypadkiem to cusik drogo nie wychodzi ? 8 jednostek zewnetrznych to troche za duzo . Ja bym wzial 2 multi splity po 4 jednostki wewnatrz . Jak zwykle odradzam szajsunga to tutaj mysle ze moge polecic . Bo sam takie instalowalem i dzialaja dosc dobrze i cicho . Ponadto to inwerter czyli oszczednosci drogiego pradu . Rury od kazdej wewnetrznej do zewnetrznej . . 1/4 i 1/2 cala . VRV z rodzielnica wydzie sporo drozej DA**** powinien miec firmowane przeznich trojniki (czytaj drogie ale na innych tez dziala ) . Koszt urzadzen to okolo 12000 zl na ubiegly rok ale teraz niech ktos mnie poprawi jesli sie myle.
  • Odpowiedz

elektrofrost

2008-06-14, 20:15:19
Użytkownik
sądząc po twoich zapytaniach zadanie ciebie przerasta poszukaj kumpla po fachu i razem podejmij wezwanie a sukces przed tobą
  • Odpowiedz

byniom

2008-06-14, 20:39:44
Moderator
Montowałem takiego klocka LG (FH48AH). W każdym było chyba po pięć jednostek ale można więcej byle ogólna moc się zgadzała . Ty masz po 2,5 Kw ja dawałem trochę większe . Dawałem to przez rozdzielacze elektroniczne.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

wogotto

2008-06-15, 10:55:10
Użytkownik
MITSUBISHI ma modele do dludosci rur 75 metrow calosc pisze o inwerterze 4 jednostki wewnetrzne 1 zewnetrzna rury to 10 i 6 niestety to do jednostek malej mocy wewnatrz i srubunki sa calowe tak wiec podaje ci w przyblizeniu do wiekszej mocy sa odrazu w komplecie redukcje na 12 to do jednostek powyzej 2,5 kw zorientuj sie u dostawcy inapewno poda ci rozmiary wewnatrz mozesz zastosowac splita nasciennego.kasete lub kanalowca wybor nalezy do ciebie rurki zmieniaja sie tylko przy wiekszej mocy jednostki wew
  • Odpowiedz

maxagd

2008-06-16, 19:23:48
Nowy użytkownik
elektrofrost napisał(a):sądząc po twoich zapytaniach zadanie ciebie przerasta poszukaj kumpla po fachu i razem podejmij wezwanie a sukces przed tobą
Widzę kolego elektrofrost że jako jedyny w tym temacie niewiele się wypowiedziałeś fakt jest taki że kto pyta nie błądzi a ja wychodzę z założenia zapytać się dwa razy niż zrobić jakiegoś byka.Ja wszystkich rozumów jeszcze nie zjadłem i ciekaw jestem czy ty od razu byłeś takim alfą i omegą w swojej branży. Ale widzę że większość z kolegów jest przychylna do pomocy za co dziękujeSmile.Myślę że przyjdzie taki dzień że to ja udzielę pomocy komuś na tym forum w dziale klimatyzacja.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa