Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

sprężarka po regeneracji

9 Odpowiedzi, 9397 Wyświetleń

renegat35

2014-05-09, 17:41:16
Użytkownik
Panowie dla upewnienia się.
Czy sprężarka po regeneracji jest uzupełniona olejem czy nie.
Ze względu na higroskopijność oleju raczej nie powinna ale pytam
  • Odpowiedz

19b26

2014-05-09, 18:18:55
Nowy użytkownik
W 99% sprężarki regenerowane przychodzą zalane olejem i zatkane
  • Odpowiedz

driver1979

2014-05-09, 18:48:45
Użytkownik
Nie spotkałem się jeszcze ze sprężarką po regeneracji zalaną olejem. Powinno robić się to przed montażem.Jak się mylę niech ktoś poprawi Big Grin
  • Odpowiedz

gajdek419

2014-05-09, 18:55:43
Zaawansowany użytkownik
19b26 napisał(a):W 99% sprężarki regenerowane przychodzą zalane olejem i zatkane
to zależy kto regeneruje - ale niestety sporo firm nie zalewa olejem (ciekawe jak testują taką sprężarkę?)
Jeżeli sprężarka jest zalana olejem to taka informacja musi być na naklejce (ilość oraz typ oleju)
Olejem nie zalewa np Valeo czy Laser-Sinex.
Sprężarki po regeneracji są napełnione olejem przez np Airstal'a, Lucas'a, Teamec'a

Sprężarki zalane olejem mają szczelnie zaślepione porty ciśnieniowe a przy pakowaniu dodatkowo używa się wkładów absorbujących wilgoć
  • Odpowiedz

renegat35

2014-05-09, 21:29:46
Użytkownik
Przyjąłem że nie było oleju bo podobno przyszła zaślepiona bardziej przed zabezpieczeniem na kurz niż na wilgoć. Znajomy mechanik już ją zamontował i czas naglił by sprawdzić szczelność i napełnić. VW TOURAN 2004 no i lipa, sprężarka bez sprzęgłowa, nastawa LO i cisza na ciśnieniu. Zastanawia mnie jedno na zewnątrz 15*C a nadmuch 21*C
  • Odpowiedz

Shitashii

2014-05-10, 07:06:58
Moderator
Ja w mądrej książce czytałem, że nawet gdy w sprężarce jest olej to przed montażem należy go wymienić na świeży - właśnie ze względu na higroskopijność.
W tej samej książce czytałem ( to co podają też na niektórych szkoleniach), że przez gumowe węże (dokładnie to przez ścianki, a nie połączenia guma-metal) ucieka do 10% czynnika rocznie. Jakoś ciężko mi w to uwierzyć.
W innym miejscu czytałem o ociepleniu klimatu, a później w radio naukowiec mówił, że jako takiego ocieplenia (długofalowego) to teraz nie ma.
Nie wiadomo w co wierzyć. To tak na marginesie. Cool
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-05-10, 17:17:07
Top użytkownik
Shitashii napisał(a):Ja w mądrej książce czytałem, że nawet gdy w sprężarce jest olej to przed montażem należy go wymienić na świeży - właśnie ze względu na higroskopijność.
W tej samej książce czytałem ( to co podają też na niektórych szkoleniach), że przez gumowe węże (dokładnie to przez ścianki, a nie połączenia guma-metal) ucieka do 10% czynnika rocznie. Jakoś ciężko mi w to uwierzyć.
W innym miejscu czytałem o ociepleniu klimatu, a później w radio naukowiec mówił, że jako takiego ocieplenia (długofalowego) to teraz nie ma.
Nie wiadomo w co wierzyć. To tak na marginesie. Cool
Bzdura TOTALNA z tymi wężami.Safy-sprężarki posiadały korpus z materiału odlewanego.Tam faktycznie dochodziło do migracji przy zastosowaniu potencjalnie ekologicznych czynników.Dlaczego potencjalnie ekologicznych?Bo każdy czynnik chłodniczy i jego zastosowanie oraz jego produkcja wiąże za sobą wyprodukowanie energii.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

renegat35

2014-05-12, 17:28:00
Użytkownik
Okazało się że był uszkodzony presostat wysokiego ciśnienia i klima się nie załącza. Presostat 3 pinowy, na 3 14V czyli aby sprawdzić czy sprężarka ruszy mam zapodać mostek na 3 i 2 czy jak bo na 1 jest chyba masa i nie chciałbym jakiegoś zwarcia zrobić. Wie ktoś
Chyba że to jest przetwornik ciśnienia?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-05-12, 17:34:27 przez renegat35.)
  • Odpowiedz

renegat35

2014-05-13, 15:10:37
Użytkownik
renegat Ty gamoniu pewnie że to jest przetwornik ciśnienia, po co byś miał na nim masę i napięcie?
Pobudka kolego czas włączyć jarzenie.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa