Witam, jak widzę mam dość nietypowy problem bo nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi. Moja kostkarka (Brema 80kg/24h) robi od jakiegoś czasu niewłaściwe kostki lodu. Niekiedy w środku kostki są mleczno białe, czasami wypadają po prostu okruchy kostek, a czasami kostki mają dobry kształt, ale są od razu popękane od środka. Kostkarka jest niemalże nowa, działa 6 miesięcy. Podpięty szereg filtrów do wody(filtr wstępny, odwrócona osmoza, filtr węglowy, lampa uv) Serwis kostkarki ją sprawdził i panowie stwierdzili że kostkarka działa prawidłowo... Kostki jeszcze jakiś miesiąc temu były krystalicznie czyste. Kostkarka gruntownie czyszczona i dezynfekowana 2 tyg temu. Jakieś sugestie? z góry dziękuję za pomoc
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
kostkarka- niewłaściwe kostki lodu
13 Odpowiedzi, 14399 Wyświetleń|
Białe sa bo w wodzie jest za duzo powietrza, sprawdz czy w wanience pracuje wiatraczek w wodzie, on ma zadanie usunac tlen z wody własnie po to zeby kostki nie były białe.
Na wejsciu do kostkarki ma byc tylko filter bez zadnych innych bajerow, czysc czesto skraplacz jak jest powietrzny.
problem w tym że w wanience nie ma żadnego wiatraczka... budowa mojej kostkarki jest identyczna http://www.sensogastro.pl/uploads/tiny_m...c4a42f.pdf
To jest kostkarka natryskowa. Sprawdź obieg wodny natrysku. Może być gdzieś nieszczelność i "podbiera powietrze. Pompa, przewody dysze.
wstępnie sprawdzałem, ale gdyby była nieszczelność to chyba wydostawała by się woda? Serwis oglądał kostkarkę kilka dni temu gruntownie i wg nich wszystko jest ok... chyba sami nie wiedzieli co jej dolega moim zdaniem.
Nie wiem co tej akurat dolega ale naprawiałem już kilka takich więc może ogólnie wydaje się mi że kostki jak by za duże więc może cykl mrożenia za długi ? a może kostki nie wypadają wszystkie tylko niektóre zostają w formach na drugą zmianę? za kamienienie form i natrysku przy tych filtrach i pół rocznym używaniu chyba za wcześnie ? trochę za mało danych na głębszą analizę poza tym ja zawsze zabieram kostkarkę i myje formy natrysk a potem regulacja i wszystko gra
kostkarka jest ustawiona fabrycznie. Jak pojawił się problem z mlecznymi i niepełnymi kostkami (okruchy kostek) zwiększyłem wielkość kostek. W zasadzie nic to nie dało. W poniedziałek sprawdzę jakość wody miernikiem TDS, żeby się upewnić że osmoza działa prawidłowo. Jeśli jest ok, to sam już nie wiem. W załączniku kolejne fajne zdjęcie
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-05-31, 09:43:31 przez Eryk.)
-po tej niedomrożonej kostce... wygląda na nierównomierne chłodzenie.
-alb mało czynnika -albo zapchany filtr czynnika, zapchany, zacinający się zawór rozprężny -albo zacinający się zawór odtajki -okresowe niewielkie przebicia GG część parownika nie mrozi/mrozi słabiej -albo chwilami mrozi -chwilami nie (lub chwilami wręcz troszkę grzeje) . Eryk napisał(a):kostkarka jest ustawiona fabrycznie. Jak pojawił się problem z mlecznymi i niepełnymi kostkami (okruchy kostek) zwiększyłem wielkość kostek. W zasadzie nic to nie dało. W poniedziałek sprawdzę jakość wody miernikiem TDS, żeby się upewnić że osmoza działa prawidłowo. Jeśli jest ok, to sam już nie wiem. W załączniku kolejne fajne zdjęcieOstatnio miałem podobne objawy to jest podobne kostki problem był z zatkanymi kanalikami na górze formy generalnie trzeba umyć odkamienić oczyścić skraplacz u mnie pomogło
odkamieniać jakimś specjalnym środkiem? Typu REMIX ODS? Cy zwykłym kwaskiem cytrynowym? Myłem ją kilka razy wodą z octem.
Twoja kostkarka robi je zbyt wolno.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
Eryk napisał(a):odkamieniać jakimś specjalnym środkiem? Typu REMIX ODS? Cy zwykłym kwaskiem cytrynowym? Myłem ją kilka razy wodą z octem.Niestety trzeba dostać się do zamrażalnika ,zdemontować obudowę sprawdzić drożność kanalików i dysz praktycznie oczyścić trzeba ręcznie potem można i wodą z octem ,jest przy tym trochę zabawy . Jeśli masz pytania pisz na PM
sprawa wygląda tak, robiłem pomiar wody miernikiem tds. Przed filtracją 140 PPM, po filtracji 35 więc filtry są chyba jeszcze w miarę ok, jednak kostkarkę podpiąłem pod zwykłą sieć wodną i kostki nie są mleczne,mają dobry kształt- natomiast są mocno spękane. Dało mi do myślenia. Skoro kostkarka podpięta pod zwykłą wodę robi kostki o dobrym kształcie to chyba zacznę wymieniać po kolei filtry.
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY